PDA

Zobacz pełną wersję : Montaz klimy EJ9 3d 6g

kolu
14-07-10, 11:59
Witam
Z racji tego, ze postanowilem sobie sprawic klimatyzacje mam pare pytan do osob, ktore taka kliamtyzacje sobie sami dokladali lub do tych co sie znaja :) ;):

1. Czy aby wprowadzic rurki od strony silnika do wnetrza trzeba cos wycinac czy tej jest tam jakas gumowa/plastikowa zaslepka?
2. Czy kupujac klime powinienem dostac jakkies przekazniki , diody, itp ze skrzynki bezpiecznikow pod maska?
3. Czy pasek od klimy napedzajacy sprezarke dodatkowo rowniez napedza wspomaganie kierownicy czyli jest dluzszy od wersji bez klimy czy tez sam napedza klime i wchodzi na kolo pasowe w "srodek" Bo widzialem u siebie ze mam tam miejsce... Gdzie kupie taki pasek?
4. Sprzedawca zapewnia mnie, ze honda posiada juz wszystkie wiazki elektryczne pod klime i wytarczy sie tylko "wpiac" Czy to prawda?

Kupiujac klime nie chcialbym aby byla niekompletna dlatego takie pytania, mam nadzieje ze ktos odpowie ;)

Pozdr i z gory dzieki za odpwiedz

Paweł

rooter666
14-07-10, 12:21
Pasek od klimy jest osobny i wchodzi na to wolne koło pasowe.

kolu
14-07-10, 12:24
No wlasnie bo sprzedawca nie ma paska i mowil mi ze to jest jeden pasek co napedza klime i wspoamaganie a tu piszesz inaczej...
Bede musial zakupic ten pasek...

A i jeszcze jedno bo podobno trza wymienic jakas lape silnika, nie ma z tym problemu? Normalnie odkecamy i podmieniamy czy tez trza jakos delikatnie podnies silnik itp?
Pozdr

rooter666
14-07-10, 13:28
A i jeszcze jedno bo podobno trza wymienic jakas lape silnika, nie ma z tym problemu? Normalnie odkecamy i podmieniamy czy tez trza jakos delikatnie podnies silnik itp?

Zgadza się tą łape się zmienia tą co spręzarka do niej bedzie przykręcona i odrazu pasek trzeba przełożyć bo ten jeden przechodzi przez łape.Silnik minimalnie przy odkręceniu jej opadnie ale to nie wielki problem.

emg
14-07-10, 21:47
1. nie trzeba jest zaślepka za aku
2. dwa przekaźniki i dioda
3. w sklepie z częściami
4. prawda, musisz z klimą mieć taki krótki kawałek wiązki

oliviero
16-07-10, 11:44
mam kompletną klimę jakby co na pw.

rooter666
18-07-10, 13:04
2. dwa przekaźniki i dioda

przekaźniki to wiem gdzie idą a dioda?

spychu
18-07-10, 17:03
przekaźniki to wiem gdzie idą a dioda?
Dioda idzie w to samo miejsce co przekaźniki, jest obok nich miejsce na nią.

drakaa
20-07-10, 08:49
Ja niedawno robiłem taką operację i jest to banalne.
Najlepiej zdejmij sobie zderzak będziesz miał łatwy dostęp do wszystkiego. Najlepiej jak dostaniesz wszystko wszystko łącznie z plastikowymi uchwytami podtrzymującymi rurki (montuje je się na pasie przednim). Napewno u siebie masz tą łape co trzyma napinacz (jest na jej końcu taka mała poduszka), ale nie masz napinacza który będziesz musial przykręcić.

Co do samego paska to aby go założyć to będziesz musiał odkręcić właśnie tą małą poduszkę i pasek przeciągnąć przez tą łapę. Mi to wszystko łącznie zajęło ok 5h.

rooter666
20-07-10, 09:49
Mi to wszystko łącznie zajęło ok 5h.

Mam nadzieje że mi też pójdzie tak sprawnie :) warto robić próbe szczelności po montażu czy lepiej odrazu czynnikiem nabić?

drakaa
21-07-10, 09:19
Z tego co wiem to pierw automat robi próżnię, potem próbę szczelności.... zresztą pogadaj z gościem co Ci będzie to robił to pewnie ci powie co i jak. Ja swojemu majstrowi powiedziałem, że sam zakładałem klimę ale że wcześniejszy właściciel zapewniał że jest szczelna... i faktycznie tak było