Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co moze byc nie tak

cz_apel_
12-07-10, 21:25
Siema , mam problem gotuje mi sie woda w zbiorniczku wyrównawczym , po miescie jak jezdze to temperatura w normie , a jak jade np tak jak dzis do pracy to kolo ikei temperatura poszła prawie na max a jechalem spokojnie 80-100km/h stanolem otwieram maske i woda ze zbiorniczka gotuje sie i wylewa :/ wiatrak sie zalacza lecz jak zgasze zaplon silnik to odrazu sie wylacza , a jak przekrece zaplon to chodzi , czy to bedzie uszczelka pod glowica :/termostat byl wymieniany tydzien temu ?, i jeszcze jeden problem ze spalaniem pali mi okolo 10litrow przy spokojnej jezdzie :/ silnik d15b2

mic
12-07-10, 22:04
Sprawdz stan chlodnicy - zajrzyj przez wloty w zderzaku i zobacz czy niczego jej nie brakuje. Ja mialem kiedys podobne objawy (przy wyzszej predkosci temperatura szla w gore zwlaszcza w lato, w zime bylo ok) i przyczyna byly "braki" w chlodnicy. Z racji ze teraz temperatury sa raczej wysokie wiec moze wlasnie teraz u ciebie sie to uwidocznilo.

cz_apel_
12-07-10, 22:42
Ale jakie braki , chlodnice wyciagalem czyscilem preparatem itp. wiec nie wiem co moze byc :/

jasiek09
12-07-10, 23:09
dziwne, bo właśnie jeżdząc po mieście powinieneś mieć wyższą temperaturę,a napewno to płyn się gotuje a nie pęcherzyki powietrza?

Bogdan19
12-07-10, 23:33
a może cos z termostatem jest nie tak?
sprawdzałeś czy się otwiera?
sprawdź wszystkie weżyki czy dobrze masz podłączone.

Lelenbp
12-07-10, 23:43
kolego a zadam takie trochę głupie pytanie jaki masz kolektor??

markotny
13-07-10, 01:13
Jeżeli układ chłodzenia działa poprawnie i wszystkie wężyki są podłączone poprawnie to winny jest sam płyn chłodzący....Może być już stary i poprostu jest w nim więcej wody niż innych składników(tak samo jak sie starzeje elektrolit w akumulatorze) i sie zwyczajnie gotuje. Można to sprawdzić specjalnym przyrządem z sondą którą wkłada się do zbiorniczka wyrównwczego i po chwili sie pokazuje czy jest ok czy płyn do wymiany. Taki przyrząd powinni mieć na każdej stacji która wykonuje przeglądy w samochodach. Podjedź zapytaj, zmierzą ci i bedziesz wiedział.

mic
13-07-10, 08:42
Nawet jezdzac na samej wodzie nie ma prawa sie gotowac.

Co do brakow w chlodnicy mialem na mysli brakujace fiszbiny (czy jak to sie poprawnie nazywa).

ironman
13-07-10, 10:17
odpowietrzyłeś dobrze układ po wymianie termostatu?

cz_apel_
13-07-10, 10:23
Dzis jak sie zagotowal , wziolem wyciaglem wezyk ze zbiorniczka wyrównawczego i wsadzilem do butelki z woda i wogole nie ciagnie wody tylko bulgocze:/ co moze byc ? i mam troche wymieszanego oleju z woda w zbiorniczku wyrównawczym

gdzie znajde opis odpowietrzania ukladu chlodzacego

ironman
13-07-10, 10:34
Dzis jak sie zagotowal , wziolem wyciaglem wezyk ze zbiorniczka wyrównawczego i wsadzilem do butelki z woda i wogole nie ciagnie wody tylko bulgocze:/ co moze byc ? i mam troche wymieszanego oleju z woda w zbiorniczku wyrównawczym

gdzie znajde opis odpowietrzania ukladu chlodzacego

Opis odpowietrzenia jest w manualu lub sam naprawiam. Jeśli w wyrównaczym jest również oleum to całkiem możliwe że i uszczelka po głowicą do wymiany - także obserwuj silnik i go nie katuj.

cz_apel_
13-07-10, 11:51
nigdzie nie moge znajsc tego odpowietrzania:/

Danek
13-07-10, 21:00
To nie golf sama się odpowietrzy:D, a jak chcesz poszukać odpowietrznik to śledź górny przewód od chłodnicy i na końcu przy głowicy znajdziesz:)a i jak wyżej jeśli masz olej to uszczelka pod głowicą kaput.

skolopendra
13-07-10, 21:08
także obserwuj silnik i go nie katuj.

obserwuj i właśnie katuj ,wtedy będzie 100%

rooter666
18-07-10, 09:49

jedz z tym do warsztatu niech zrobią test na CO2 ,prawdopodobnie te bąbelki to spaliny a wtedy uszczelka pod głowicą do wymiany.