PDA

Zobacz pełną wersję : rosnie temp. silnika a plynu ubywa

tomek_nova
12-07-10, 21:00
witam... niedawno zmienialem kpl rozrzad z pompa wody i napinaczem... wczesniej bylo ok a teraz...? pewnego dnia jade sobie a tu temp dochodzi prawie do max wiec zatrzymalem pojazd i tak dolewalem plynu do chlodnicy az sie unormuje i wsiorbalo ponad 3 l... i juz wszytsko oki... bez problemu dojechalem do domu a byl upal... po jakis 2 tygodniach czyli wczoraj znow temp mi zaczela rosnac jak jechalem pod gore i zatrzymalem pojazd , pozniej dojechalem do domu, znow doalem plynu...dzis jechalem krotko ale nie rosla za bardzo temp...

co moze byc przyczyna? silnik nie beirze plynu bo olej jest prawie nowy i jest czysciutki.... termostat dziala poproawnie bo zalacza wentylator ./.. napiszcie jak macie jakies pomysl...

dziex

motyla noga
12-07-10, 21:11
a nie widzisz, żeby gdzieś wyciekał ten płyn?ja też tak miałem, nie mogłem wylookać którędy wyciekał a on poprostu spod korka wywalał, okazało się, że korek chłodnicy był do dupy i po wymianie wszystko ok. Sprawdź jeszcze ten termostat i postaraj się wypatrzeć którędy ten płyn wycieka i lepiej częściej dolewaj wody czy płynu żeby nie dopuszczać do przegrzewania silnika

damianbilka
18-07-10, 11:52
A czy ty odpowietrzyłeś ukłąd po wymianie rozrzadu i tej pompy wody? Miałem to samo 2 dni temu po wymianie właśnie rozrzadu i pompy wody. Mechanik zapomniał odpowietrzyc układ

reXio
18-07-10, 15:16
Jak sie odpowietrza u nas uklad chlodzenia?

oliviero
18-07-10, 16:06
Przy łączeniu głowicy z przewodem chłodnicy powinien być korek- nakkretka odpowietzajaca oraz odpowietrza się częsciowo w zbiorniczku wyrównawczym.

skolopendra
18-07-10, 18:55
termostat dziala poproawnie bo zalacza wentylator

kiepski wniosek

noctyfer
19-07-10, 11:08
termostat dziala poproawnie bo zalacza wentylator ./.. napiszcie jak macie jakies pomysl...

dziex
Dokładnie jak pisze kolega powyżej, kiepski wniosek. U mnie również wiatrak kręcił się ale tylko na małym obiegu, czego skutkiem było to że temperatura rosła dość znacznie, a co za tym idzie ubywał mi płyn chłodniczy. Po wymianie termostatu objawy minęły.