Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ukręcony gwint przy ssącym

SajmonLP
12-07-10, 20:13
Dzisiaj odkręcając obie śruby od silniczka krokowego które trzymają go z kolektorem ssącym, zauważyłem że z jedną śrubą wyszło to aluminium gwintu z ssącego, teraz gdy próbuje dokręcić, przeskakuje z racji iż nie może chwycić, kolektor jest skunk2 jednak widzę ze albo badziewie, albo ktoś kiedyś za mocno chciał ją dokręcić i zepsuł gwint (chodzi mi oczywiscię o ten wewnetrzny)

Jedyne co mi przychodzi na myśl to albo dać trochę dłuższą śrube i spróbować wkręcic, albo przegwintować z gwintu m8 na m10, lecz wtedy by trzeba rozwiercać otwór przy krokowym...chociaż żeby przegwintować gwint w ssącym jest co robić..bo albo próbować zmieścić się miedzy nim a scianą grodziową..albo zwalać go całego ma stół operacyjny.

aktualnie skręciłem tak jak się mocno dało..i zrobiłem uszczelniaczem termicznym do pokryw zaworowych.

Może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i ma już jakieś doświadczenie w tym ?

skolopendra
12-07-10, 20:16
osadź na dobrym kleju, i za mocno już nie dokręcaj ;)

SajmonLP
12-07-10, 20:18
jednak jakoś ona musi dociągnąć ten krokowy, a gwint widać że jest zerwany na początku, tak więc chyba śruba, z ciut dłuższym gwintem powinna być okej.

ironman
13-07-10, 10:20
może spróbowac tego, rozmiar gwintu zostanie ten sam http://allegro.pl/item1088868458_zestaw_tulejek_do_naprawy_gwintu_m8 _25szt_germany.html

skolopendra
13-07-10, 16:09
może spróbowac tego, rozmiar gwintu zostanie ten sam http://allegro.pl/item1088868458_zes...t_germany.html

a z tą ilością po zakupie, można by później warsztat otworzyć ;)

ironman
13-07-10, 18:38
spokojnie jest też na sztuki :)

Budziniak
13-07-10, 22:21
Do tego aby zastosować Helicoil potrzeba również odpowiednie gwintowniki.
Jest jedne mądre powiedzenie starych wyg...Lepsza wbita śruba niż wkręcony gwóźdź.

szczypior88
16-09-10, 07:14
a co panowie poradzicie na zwalony gwint w bloku od sruby napinającej rozrząd? Wyszła mi śruba na której był cały gwint z bloku.