PDA

Zobacz pełną wersję : Spalanie d13b2 w gazie

yonek
22-10-06, 22:25
Witam. Mam Hanie w dowodzie jest napisane 1.4 KAT i 94 rok (choc wszyscy mowia ze w tym roku nie wychodzily Hondy z tym silnikiem) wiec podejrzewam ze jest to wersja 1.3.
Mam pytanko odnosnie spalania. Podejrzewam ze zaraz zostane pojechany ze taki temat juz byl poruszany nie raz i zebym nauczyl sie szukac i pewnie zaraz zostanie zablokowany. Po to jest forum zeby pyatc a nie szukac godzinami. Patrzylem dlugo i widzialem wiele tematow o spalaniu ale zaden nie dotyczyl wersji mojego silnika w gazie. Mam pytanie czy moim d13b2 przy jezdzie po miescie w granich 4000 obrotow spalanie 13,5L/100 to nie jest za duzo?
A i jakby jeszce ktos dal mi jakies linki do stron w ktorych moge poczyatc sobie o osiagach mojego silniczka i o spalaniu to bylbym wdzieczny.

Dzida
22-10-06, 23:05
Strzelam:

1) zakładałeś gaz po kosztach
2) nie wiesz jak często lub kiedy ostatnio zmieniałeś/kontrolowałeś filtr powietrza, filtr gazu, świece zapłonowe, kable wn.
3) to za dużo, wyreguluj. Powinien palić 10-11 po mieście max jesli nie butujesz

yonek
23-10-06, 00:47
Gaz nie wiem jakim kosztem byl robiony bo jak kupilem autko to juz byl zalozony. A punktem 2 przyznaje racje :oops: Jutro sie tym zajme i zobaczymy :D

mucha
23-10-06, 07:41
no daj spokoj mi po miescie zamyka sie w 8l, przy normalnej jezdzie, instalacja landi renzo

Dzida
23-10-06, 16:00
To kwestia z tylu jazdy i wielu innych czynników.

Nie gadac o spalaniu :)

marcin EZG
23-10-06, 16:07
moj na miescie pali ok 7.5 litra beny , mialem czyszczony i regulowany gaznik w wakacje,znalazlem w Lodzi cudotwórce od gaznikow:)
myslalem o gazie ale nie moge sie jakos przelamać...

Widmofpcs
23-10-06, 21:47
Ja własnie obie pomiar mojej Hondy ile mi spali w mieście na LPG. A mam pytanie.. czy ktos zna strone z dokłądnymi parametrami bo mam bardzo dziwny silnik. 1,5l EX i to jest gaźnik :P i bez kat. i nigdzie nie moge znaleźć jego parametrów... Ani oznaczeń (jest to model 92-95 Sedan)

Dzida
23-10-06, 21:58
www.wombat.prv.pl

www.hondapl.org

http://www.hondaboard.de/modelle/Modelle.htm

barni
13-02-07, 22:33
mi d13b2 bierze na miescie 9litrow, ale w taka zimowa pogode kiedy mialem juz lipny termostat to bral nawet 13 litrow... wymiana termostatu i jest elegancko:)

fenixs
01-05-07, 15:42
Proszę o odpowiedź i sugestię ... Moja Hondka d15b2 pali 15 litrów gazu ... instalacja jest najprostsza 6-letnia.

Komputer pokazuje błąd numer 1

w Związku z tym pytanie ... wg mnie to nie możliwe że przez uszkodzoną sonde lambda auto paliło by mi 15 litrów gazu owszem było by to możliwe ale przy innej instalacii gazowe takiej która pobiera informację z sondy Lambda a ta moja jest chyba sterowana mechanicznie tymi pokrętełkmi ....

w związku z tym komputer może pokazywać błąd tak poprsotu Lambdy ... bo dla lLambdy spalanie gazu może być nieco inne niż benzyny

w związku z tym gdzie problem z dużym spalaniem ...

dymek81
06-05-07, 00:29
Mi 1.3 16V na trasie schodzi poniżej 8 l. gazu jak jadę do 120km/h a po mieście przy jeździe do 4 tyś obrotów do 9 l. Jak raz odkręciłem trochę większą dawkę to na trasie mi 14 l. spaliła :brawo:

orfius
06-05-07, 08:32
Zgadzam się z przedmówcami - to nie możliwe żeby Hania paliła Ci aż tyle, a jak sprawdzić jaki masz silnik? No cóż numer seryjny silnika(jak twierdzisz d13b2) znajdziesz na bloku silnika po lewej stronie poniżej aparatu zapłonowego koło kanałów wylotowych z głowicy...
Moja Hania (d13b2) na trasie pali 7,5l, w cyklu mieszanym 8l, czysto po mieście jeszcze nie sprawdzałem...