Zobacz pełną wersję : Jak podłączyć przewody zasilające do radia?
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
jestem nowy na tym forum. Od niedawna jestem właścicielem wymarzonej Hondzi.
Od jakiegoś czasu planuję założyć do niej jakiś prosty "dobrze" grający system. Wyczytałem, że przewody zasilające i bezpośrednie podłączenie do akumulatora to podstawa. Dowiedziałem się jak podłączyć przewód do akumulatora (konektor oczkowy), ale nigdzie nie znalazłem informacji jak podłączyć przewody zasilające bezpośrednio do radia, poprzez wbudowane złącze. Może są jakieś konektory, o których nie wiem. Nie wierzę, że lutujecie przewód 40mm2 do przewodów w złączach ISO.Z tego co się orientuję, chodzi przecież o wyeliminowanie tego typu zabiegów. Proszę o jakieś porady.
google prawde ci powie. szukaj chłopie.
i wypadało by najpierw sie przywitać;]
Otóż, w tej kwestii google nie ma dużo do powiedzenia. Na forum elektroda.pl też nic na ten temat nie znalazłem.
Myślałem żeby użyć konektora kostki ISO np. http://allegro.pl/item1105882137_konektor_kostki_radia_iso_zenski_kp l_5szt_fv_ss.html ,żeby podłączyć do złącza w radiu (tam gdzie wskazuje strzałka) http://img255.imageshack.us/i/sony16pky0.jpg/ . Przewód 4mm2 jest jednak zbyt gruby, żeby zlutować go z takim konektorkiem, poza tym należałoby go umieścić w jakiejś kostce.
P.S. Przywitałem się na samiutkim początku mojego pierwszego postu :)
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
jestem nowy na tym forum. Od niedawna jestem właścicielem wymarzonej Hondzi.
Od jakiegoś czasu planuję założyć do niej jakiś prosty "dobrze" grający system. Wyczytałem, że przewody zasilające i bezpośrednie podłączenie do akumulatora to podstawa. Dowiedziałem się jak podłączyć przewód do akumulatora (konektor oczkowy), ale nigdzie nie znalazłem informacji jak podłączyć przewody zasilające bezpośrednio do radia, poprzez wbudowane złącze. Może są jakieś konektory, o których nie wiem. Nie wierzę, że lutujecie przewód 40mm2 do przewodów w złączach ISO.Z tego co się orientuję, chodzi przecież o wyeliminowanie tego typu zabiegów. Proszę o jakieś porady.
Ten kabel 40mm2 to ładny dajesz na zasilanie radia, ogólnie pomysł trochę bez sensu bo nie wiem gdzie wyczytałeś że dobre zasilanie radia da ci super dźwięk (tak żebyś zauważył różnice), radio jak radio, super mocy ci nie da dlatego jest zasilane jak jest, do dobrego dźwięku to jakiś wzmacniacz pod nie byś musiał podłączyć i radia używać wyłącznie jako sterownik, a idąc dalej twoim tokiem, rozumiem że już wiesz jak podłączyć nowe grubsze i lepsze przewody między radiem a głośnikami bo samo lepsze zasilanie radia nic nie da, chyba że jak robisz głośniej to widzisz jak ci wyświetlacz przygasa.
Oczywiście chodziło mi o przewód o przekroju 4mm2.
Wniosek z Twojej wypowiedzi, szastal jest jeden. Póki nie zacznę myśleć o jakimś wzmacniaczu to mam sobie głowy nie zawracać odrębnym zasilaniem. Tak?
Oczywiście chodziło mi o przewód o przekroju 4mm2.
Wniosek z Twojej wypowiedzi, szastal jest jeden. Póki nie zacznę myśleć o jakimś wzmacniaczu to mam sobie głowy nie zawracać odrębnym zasilaniem. Tak?
Zmiana przewodu zasilającego ma sens jeśli widać że radio prądowo się nie wyrabia i są spadki napięcia na kablu zasiląjącym, a jeśli podłączysz głośniki ze wzmacniacza to i wtedy będzie znacznie mniej prądu pobierać. Lepiej zamontuj dobre głośniki w drzwiach na początek (jakiś zestaw separowany) i je wygłusz a później jak się dalej będziesz nudzić to możesz sobie dać kabel większy do radia. Kiedyś w jednym aucie też tak robiłem jak chcesz ty zrobić ale nie było różnicy szczególnej w graniu, była różnica dopiero jak zmieniłem radio na nakamichi .
Tak, tak. Właśnie planuję założyć jakiś dobry zestaw separowany. Dzięki za pomoc
Tak, tak. Właśnie planuję założyć jakiś dobry zestaw separowany. Dzięki za pomoc
OD separowany...
Witaj PsMart, tak jak kolega napisał powyżej, zainwestuj w zestawik odseparowany :) Wygłusz sobie drzwi matami App a poczujesz różnice w dźwięku, jest zadowalająca jeżeli nie jesteś audiofilem :) A jeśli zabraknie Ci mocy, to możesz zainwestować w jakiś wzmacniacz oraz skrzynkę z dobrym głośnikiem i wtedy pociągniesz sobie kabelek od Akumulatora do wzmacniacza, tylko nie kupuj żadnej tuby aktywnej, ponieważ żal pieniążków na takową inwestycję ze względu na słabe uzupełnienie sceny muzycznej w Twoim samochodzie przez właśnie taki sprzęt jakim jest "Tuba aktywna" :) pozdrawiam