PDA

Zobacz pełną wersję : rozpórka civic 94 sedan EG8

jerzynew
05-07-10, 21:13
witam. jakie rozpórki moge zamontować w sedanie i gdzie moge umiejscowić wzmocnienie (rozpórke) koniecznie aby osiagnąć cel- lepsze prowadzenie na zakrętach czyli lepsza sztywność

oczywiście ropórka przednia kielichów jest napewno potrzebna i jej obecność napewno bedzie zauważalna

tutaj sa przykłady rozpórek http://www.rpmotorsport.pl/auta/honda_honda_civic_92-95-c-17_1892_295_296_1368.html

Jakie rozpórki są potrzebne? (miejsce rozpórki) nie wypisujcie zbędnych

tomay
05-07-10, 21:30
a szukałeś na forum, czytałeś wogóle jakis temat o rozpórkach?

jerzynew
05-07-10, 21:53
tak czytałem dużo na ten temat ale może ktoś wie z autopsji

trancemusic
05-07-10, 22:28
mysle ze na kielichy z przodu i z tylu w bagazniku wystarczy, reszta (pod podwoziem) bedzie raczej zbedna
nie wiem jak w sedanie ale w HB sa albo gotowe dziury albo trzeba w plastiku wiercic

Bogdan19
05-07-10, 23:09
możesz założyć rozpórkę dolną przednią od mb6, ja taką mam i prowadzenie sie polepszyło. polecam stabilizator na przód i tył;)

jerzynew
05-07-10, 23:11
a jak bedzie z tymi bocznymi pod błotnikami? RPM Racing Precision Motorsport ma na stronie informacje że łownie one są odpowiedzialne za dobre prowadzenie na zakręcie ale co do podanych tam informacji mam zastrzeżenia

Bogdan19
05-07-10, 23:19
osobiście włożył bym komplet stabilizatorów, do tego jeszcze rozpórki, przednia górna dolna, tylna górna i dolna. w inne bajery bym sie nie bawił;)

same rozpórki nie dadzą dobrego prowadzenia, trzeba popracować nad zawieszeniem. poliuretanowe gumki, dobry gwit i mozna latać po zakrętach:D

kornel861
06-07-10, 02:09
mysle ze na kielichy z przodu i z tylu w bagazniku wystarczy, reszta (pod podwoziem) bedzie raczej zbedna

eee..dupa :D
4 pkt zaloz z przodu od dolu.To sie zdziwisz jak ona poprawia:D
2 pk jak DLA MNIE to porazka;) szkoda kasy.

A co do rozporek to byl temat w EJ9 i bylo fajnie wyjasnione co i jak zalezy tez od stylu jazdy.

trancemusic
06-07-10, 10:11
eee..dupa :D
4 pkt zaloz z przodu od dolu.To sie zdziwisz jak ona poprawia:D
2 pk jak DLA MNIE to porazka;) szkoda kasy.

A co do rozporek to byl temat w EJ9 i bylo fajnie wyjasnione co i jak zalezy tez od stylu jazdy.

a potem wisze na kazdym uskoku :D

LIO
06-07-10, 10:23
bez dolnych rozpórek i stabilizatorów nie ma wogóle o czym gadac

przednia dolna moze byc oem i jest ona nad wahaczami i o nic nie wadzisz !!

Bogdan19
06-07-10, 17:44
bez dolnych rozpórek i stabilizatorów nie ma wogóle o czym gadac

przednia dolna moze byc oem i jest ona nad wahaczami i o nic nie wadzisz !!

dokładnie, rozpórka od mb6 super sprawa i za grosze można wyrwać;)

jerzynew
06-07-10, 18:23
robiłbym rozpórki własnej produkcji. w zwiazku z tym pytanie w którym miejscu rozpórka dolna z tyłu i z przodu ma być zamontowana. z przodu jest to mojesce łaczenia wahacza z sankami? jak jest z tyłu?
w którym miejscu montuje sie stabilizator? stabilizator przód i tył? znalazlem na allegro do Vgena ale 3D jest jakaś róznica z sedanem?

Gorliś
06-07-10, 18:41
Tylna dolna jest mocowana tam gdzie wahacz poprzeczny do tylnej belki. Mocowanie staba tez jest przy belce i oczywiscie do wahacza:
http://img714.imageshack.us/img714/4983/dsc00649n.th.jpg (http://img714.imageshack.us/i/dsc00649n.jpg/)
Tylna jest latwa do zrobienia bo to prosta rura, przednia dolna bedzie troche trudniejsza.

jerzynew
06-07-10, 18:52
no prosze wkoncu :) zobacze czy mam taki otwór na stabilizator. a rozpórka dolna jest montowana pod tą śrube od wahacza (w tulei metalowo-gum) tak?

a jak jest z przodu z stabilizatorem gdzie szukać miejsca do przykręcenia?

kornel861
06-07-10, 19:03
a potem wisze na kazdym uskoku :D
eee :D mozna to zrobic nawet bez :D
Nie nie wiszisz:D a prowadzenie na +

jak nie zachaczysz rozporka to kolektorem...Bo wystaje tak samo.

jerzynew
06-07-10, 19:04
niemam takiego otworu w wahaczu z tyłu jak na zdjeciu.

Gorliś
06-07-10, 19:10
Otwory w belce masz na pewno, moga byc zalepione konserwacja albo i blotem:P. W wahaczu na pewno nie (po silniku widze ze masz eg4, wiec wahacze bez oczek na staby).
Tak, montujesz sruba ktora przechodzi przez wahacz.
Z przodu miejsca powinny byc w sankach, tam gdzie przychodzi oem'owa rozporka

EDIT:
no widze ze juz wiesz ze wahacze masz nieodpowiednie. W eg3 i eg4 trzeba wymienic zarowno przednie jak i tlyne wahacze, jesli chce sie zalozyc stabilizatory.

jerzynew
06-07-10, 19:17
wydawalo mi sie ze ten wahacz jest z 6gena ten z zdjecia. w belce mam ale niemam w wahaczu otworu. niema innej mozliwosci niz wymiana?
w papierach mam EG8