Zobacz pełną wersję : z 17tek na 18tki?
witam, Mam pytanie odnośnie felg do mojej civiny 2006 wersja si. Mam już 2 komplety felg jedne i drugie to 17tki. Zastanawiam się nad 18tkami. Czy dużo pogorszy się komfort jazdy? (z profilu 45 na 40 musze zejść)
Czy jest sens pakować 18tki, używam auta do codziennej jazdy nie jest to auto "niedzielne". Zakochałem się w felgach HFP...tutaj nawet ktoś ma je z polsce... ale nie chce sprzedać (już pisałem) link http://www.allegro.pl/item1093606310_civic_coupe_si_fg2_maly_przebieg_za dbana.html
Prawda jest taka że auto z 18tkami wygląda naprawdę dobrze...
musisz sobie samemu odpowiedziec na to pytanie, komfort czy lans ... pamietaj ze bedziesz czul kazda dziure i samochod bedzie latal od koleiny do koleiny, ale czego sie nie robi dla swojej Hani ;)
pamietaj ze bedziesz czul kazda dziure i samochod bedzie latal od koleiny do koleiny
LOL
nie czuje zadnej roznicy miedzy 17 a 18. Jedynie trzeba jeszcze bardziej uwazac z podjazdem na krawezniki. Poza tym 18" to juz zaden lans
arkadiusz29
05-07-10, 09:18
No pewnie,że tak!!!Wojtek ma racje.Myśle, że czy 17/45 czy 18/40 nie poczujesz dużej róznicy a w koleinach ciągnie i na jednej i na drugiej,to samo jest z dziurami.
Jak poczekasz do października to Ci odpowiem, bo na zime mam 225/45R17 vs 225/40R18 lato. W koleinach na pewno bedzie tak samo, bo ten sam rozmiar opony, profil? nie wypowiadam sie bo nie jezdzilem, teoretycznie wyzszy powinien dac lepszy komfort, ale tez watpie czy 5% wiecej da az taka roznice.
W Accordzie przejscie z 17 na 18 nie wywolalo praktycznie zadnego negatywnego efektu. Na pewno pomogl fakt, ze te 18 byly lzejsze niz 17...inaczej raczej na bank odczujesz pogorszenie dynamiki. Koleiny itp. pomijalne - na niskim profilu na 17 tez ciagnie w kazda strone.
lans by był przy 20" :cool:
lans by był przy 20" :cool:
Przy tym cifie to juz byl by smiech na sali :D nie zawsze wieksza felga jest na + jesli chodzi o styling, za duza moze raczej pogorszyc niz polepszyc wizualnie :) Soviet domyslam sie ze to byl zart z Twojej strony ale musialem do tego 3 grosze dac od siebie :) a co do latania w koleinach 17 czy 18 cali to nie ma zadnego znaczenia, jesli kapec ma ta sama szerokosc to wielkosc felgi nie odgrywa tu zadnej roli :) jedyne z czym trzeba sie liczyc to pogorszenie komfortu i osiagow w niewielkim stopniu
Jezdzilem na 18tkach Koniga i przy glebie 30mm i powiem ze za fajnie nie bylo kazdy wzgorek, wieksza dziure i wystajace krawezniki bylo czuc. Przeszlem z 18stki na 16tke i jest dobrze. Ale jesli do lansu no to 18tka bedzie w sam raz. I dodam ze autko jezdzilo w UK wiec drogi o niebo lepsze.
A jesli masz juz mieniac to zakup kola Type R z tego rocznika i bedzie git.