Zobacz pełną wersję : Co to jest i do czego służy
Witam wszystkich kubowiczów i nie tylko.
Kożystajac z okazji chcialem zapytać do czego służy czarny element w kształcej pólkuli który jest umiejscowiony w panelu sterujacym oswietleniem wewnetrznym badz jak kto woli elektrycznym szybezdachem.Poniżej zamieszczam rysunek tego elementu.Dla jasności chcialem nadmienić ze nie jest to oswietlenie punktowe kabiny samochodu ponizewaz rozebralem to dzis i nie ma tam zadnych elementów które by emitowało światlo. Jest to mała kwadratowa płytka z jakim scalakiem i elementami elektronicznymi a na sirodku znajduja sie coś w rodzaju diód odbiorczych. Jest ich jak dobrze sobie przypominam 5 może wiecej, wlutowane są one na obwodzie koła o średnicy okolo 2 cm. Te "diody" znajduja sie we wczesniej wspomnianym elemencie w kształcie pólkuli która wystaje z panelu. Jezeli ktoś wie co to jest i do czego służy bardzo prosze o informacje. Dziekuje
pokaz zdjecie bo nie wiem o co chodzi....
Bardzo chetnie bym to zrobił ale nie mam pojecia w jaki spozób moge zamieścich zdjecie.Moze jakies sugestje.
To przeczytaj regulamin a dowiesz sie jak fotki wrzucic !
Wrzuć np. tu http://www.imagevenue.com/ i daj w tym temacie linki.
najprawdoponobniej jest to czyjnik odbiorczy do pilota na centralny....., ewentyalnie jak masz klime a to ma jakieś dziurki to czujnik temperatury.... :idea:
Oto link do ilustracji która jest zaczerpnięta z książki SAM NAPRAW SAMOCHÓD. W książce tej nie jest wyjasnione do czego to jest
http://img9.imagevenue.com/img.php?image=57284_Pages_from_sam_naprawiam_civic _123_404lo.jpg
Odnośnie tego centralnego to posiadam z tym tylko ze nie dostalem żadnego pilota a jezeli chodzi o klime tez posiadam ale sądze ze nie jest to do pomiaru temperatury ponizewaz jest to szczelnie zamkniete
Aha może jeszcze wyjaśnie co oznaczaja poszczególne numery na ilustracji dla leprzego zorjetowania sie w temacie
1) przełącznik do otwierania szyberdachu
2) przełacznik do właczania światla w kabienie samochodu
3) klosz oswietlenia kabiny samochodu
Ja pytam o ten element zaznaczony grotem czerwonej strzałki
To odbiornik podczerwieni centralnego zamka.
Jezeli jest to czujka do centralnego zamka to musiała być montowana seryjnie w tych modelach poniewaz nie widziałem w tym zadnych przeróbek ani nic w tym rodzaju dla jasności jest to Honda Civic rok 1998 5-dzwiowa Vtec.
W związku z tym nasówa się kolejne pytanie skąd moge dobrać nadajnik do tego "zamka centralnego" o ile jest są to naprawde diody odbiorcze do zamka centralnego. Kupując samochód który został dla Mnie sprowadzony z NIEMIEC nie dostalem zadnego pilota tylko dwa kluczyki które podobno obsługuja impomilajzer.
Czy ktoś na forum zajmuje sie tym tematem albo może wie gdzie moge dorobić taki pilot i czy wogóle jest taka możliwość a jak nie to może jest ktoś w posiadaniu szczegółowego schematu tej czujki łącznie z oznaczeniem scalaka i elementów elektronicznych. Myśle ze jak bym zmalazł jakiegoś magika elektronika może by coś wypocił z takiego schematu.Dziekuje
Witam,
Spróbuj znaleźć info na temat centralnego zamka sterowanego pilotem. Możliwe ze porostu te sterowania centralnym się programuje do danego pilota przez naciśniecie jakiegoś przycisku typu 'reset'. Polecam manual do tego samochodu i tam znajdziesz rozmieszczenie poszczególnych elementów. Ewentualnie jakieś instrukcje.
Ja osobiście nie bawiłbym się w seryjne sterowanie, podczerwień jest mało efektywna, musisz kierować wiązkę w odbiornik. Kup lepiej sobie zestaw na allegro do centralnego, masz komfort bo juz siłowniki są w drzwiach i tylko wepniesz się w instalacje.
Polecam centralkę "Magicar".