Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem po wymianie uszczelki pod głowicą ?? HELP!!!

cornel82
03-07-10, 00:20
witam i szukam pomocy!!! :)

wymieniłem z kumplem uszczelke pod głowicą w mojej Hanii (d14a2), wszystko sprawnie przebiegło demontaż, montaż itd... :)

przyszedł czas na pierwszy odpał... odpaliła z pierwszego kopa . w czym problem?? :)

po około pół minuty zapala sie kontolka silnika, a jak sie troche silnik rozgrzeje zaczynają falować obroty w przedziale 400 obr/min - 800 obr/min. Zrobiłem samodiagnostykę i tu się zdziwiłem !!! wywaliło mi 4 błędy!!!

kod3 Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym, lub jego obwód !
kod7 Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód!
kod14 Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód!
kod41 Grzałka sondy lambda lub jej obwód!
Może ktoś miał podobny problem?? Help !
Przed zmianą uszczelki wszystko było git, czy to możliwe żeby te wszystki czujniki się popsuły??

dziękuje i pozdrawiam :)

Xus
03-07-10, 09:18
Opcja 1 wtyczki nie dokonca wpiente
Opcja 2 pomieszales wtyczki
Opcja 3 gdzieś przy montażu zerwales kabelki.
Jak masz miernik to szukasz w manualu czuinkow i jego piny w ecu i sprawdzasz czy są ok i tak każdy po kolei. Zobacz tez gdzieś masy nie podpieles.

teg
04-07-10, 11:39
Dałeś od razu nową uszczelkę pod kolektor dolotowy? Bo wygląda, że lewe powietrze teraz tamtędy zasysa.

cornel82
04-07-10, 23:54
uszczelkę pod kolektor dałem starą, ale złożyłem ją na silikon do uszczelniania misek olejowych.

qba1983
05-07-10, 08:00
teg dobrze mowi, tez stawiamna lewe powietrze, a ten sylikon nie wiem czy sie dobrze sprawdzi, za wolno wysycha.ewentualnie musial bys troche odczekac do wyschniecia przed pelnym dokreceniem i odpaleniem silnika.
z tego co pamietam wtyczek sie pomylic nie da.

cornel82
05-07-10, 08:31
ok, wymienie uszczelkę pod kolektorem dolotowym i dam znać czy pomogło :)

cornel82
07-07-10, 00:34
wymieniłem uszczelke pod kolektorem dolotowym i dupa :( to samo :( pomocy!!!

cornel82
28-07-10, 20:45
byłem juz w dwóch warsztatach i dupa, nie wiedzą o co chodzi