PDA

Zobacz pełną wersję : Jak dodaję gazu słyszę takie cykanie..

Krzysztof1969
02-07-10, 17:13
Co to jest? Słychać jakby wiatr w coś udeżał i tak cyka nieregularnie z lewej strony. Występuje tylko podczas ddodawania gazu, kiedy puszcze już tego nie słychać. Na luzie też nie ma, może coś w skrzyni pada cholera wie..Jak przyspieszam cyka tak (nie wim jak to opisać )kiedy puszczę delikatnie gaz że obroty się ustabilizują przestaje. To jest takie cy, cy, cyy cy...nieregularne i nie wzrasta częstotliwość wraz z obrotami.

trancemusic
02-07-10, 18:28
moze zawory ?

Krzysztof1969
02-07-10, 19:12
Nie zawory to wyraznie klepią i to regularnie a to robi takie cyk, ccycy i jak jade stałą predkascia nie cyka. Zaczyna dopiero jak nacisnę gaz. Ciężko wyczaić.

Barti88
02-07-10, 19:51
pewnie łożyska (a właściwie jedno) w skrzyni biegów.
jesli masz VIIgen. to po 100tys km przebiegu często sie to pojawia - taka fabryczna wada w tym modelu.

rafal
02-07-10, 20:37
Potwierdzam że to łożyska. U mnie podobnie było w silniku 1.4. Lekkie cykanie przy przyspieszaniu na pierwszym biegu. Jaki masz przebieg i silnik?

Krzysztof1969
02-07-10, 22:18
Na pierwszym biegu nie ma słyszę to po przekroczeniu 60 -70 na h. Przebieg 130tyś. 1,4 Ale dlaczego słychac to tylko kiedy dodaję gazu?

LemonR
03-07-10, 12:29
Bo wtedy łożyska są najbardziej obciążone.

Krzysztof1969
03-07-10, 19:24
Przejrzałem posta na temat łożysk i u mnie to jest jakby coś innego. To słychać tak jakby do wlotu powietrza dostał się liść i tak pod wpływem wiatru cykał. Słyszę to gdzieś na dole z lewej strony jakby przy kole. I wygląda to następująco. Przy prędkości 110 jak delikatnie dodaję gazu słychać ten dzwięk kiedy wdepnę gaz tak normalnie bez delikatnośći nie ma, jak puszcze i znowu delikatnie naciskam pojawia się no i bądz tu mądry. Może to początek końca ktoregoś z łożysk ale przejechałem tak z 10 000km i jest mniejwięcej tak samo. Na luzie nic nie słychać, cisza. jak puszcze gaz w momencie występowania tych dzwięków też cisza. Myślę tak na zdrowy rozum że jeśli łożysko któreś ma dosyć to wyje cały czas czy masz gaz wciśnięty czy nie. No i jeśli trzymam gaz w jedny miejscu nie dodaję też cisza...?

LemonR
03-07-10, 21:45
Dziwne dźwięki potrafi też wydawać dolot a konkretnie zasysane powietrze. Gdzieś tu na forum była już o tym mowa.

Krzysztof1969
04-07-10, 08:20
No właśnie ja tego nie rozbierałem i wlaściwie nawet nie wim co tam jest w tym pojemniku przy dolocie. Pewnie jakiś filtr no muszę tam zajrzeć. Hm... Ale dolot jest z prawej strony a wyraznie słyszę to po stronie kierowcy. A może to coś przy przepustnicy?

mzungu86
04-07-10, 16:12
ja ostatnio też zauważyłem taki objaw u siebie:/ tyle, że ja mam mb2, tez mi się wydaje, że to zawory ale kurde były regulowane w aso jakieś 4 tys km temu:/ niestety nie pamiętam czy przed regulacją też było cykanie:/

Krzysztof1969
05-07-10, 11:10
Ale to takie nie regularne i raczej mało podobne do zaworów. I tylko w momencie delikatnego dodawania gazu. Na 4 biegu najlepiej słychć tak koło 100 h takie zyyzzzy cyk cyk dziwne. Jakby jakaś blaszka obcierała czy coś takiego. Wypadnie mi chyba poczekać aż coś padnie na amen i wtedy będzie wiadomo co to było.

Dzisiaj zaglądnąłem do filtra powietrza, odkręciłem puchę i wycignąłem. Obejma zaciskowa na wlocie do przepustnicy zardzewiała. Wyczyściłem nasmarowałem, gumę wyjąłem i uczyniłem to samo. Do przepustnicy napsikałem WU-de i powycierałem "szyber" z obu stron ile sięgnąłem. Wszystko nasmarowałem co było do nasmarowania. Poskładałem w odwrotnej kolejności. Przejechałem się i jakby nie ma tego dzwięku ale może to tylko taka sugestia... Będę się przysłuchiwał.

Wymieniłem też gumy stabilizatora bo chałasował ale coś mi sie wydaje że nowe nie obejmują dobrze drążka i coś jeszcze popukuje tak głucho więc przypuszczam że trzebaby wymienić drążek. Ale podkłaka też jest skuteczna.

agent
06-07-10, 14:37
A gazu nie masz? Bo wtryskiwacze LPG właśnie tak cykają. Ew może wtryski benzyny. To by sie zgadzało z tym że jak puścisz gaz to przestaje bo właśnie wtedy wtryski są wyłaczane. Temat kół to łatwo sprawdzić bo regularność cykania musi się zgadzać z prędkością jazdy i być niezależna od obrotów silnika

rafal
06-07-10, 14:53
A może osłona katalizatora Ci tak stuka?

maxbike
06-07-10, 20:11
Mam dokładnie to samo. U mnie najbardziej ujawnia się to podczas przyśpieszania na piątym biegu przy niskich obrotach rzędu 2 - 2,5 tys. obr. Ja nazwałbym to szelestem i też najpierw myślałem, że to coś w dolocie - jakby coś tam było. Tak samo otwierałem filtr powietrza, stąd chyba chodzi nam o to samo. Obawiam się czy to nie zawory, ale te były regulowane w ASO. U mnie coraz głośniej pracują łożyska w skrzyni, może skrzynia/koła zębate/łożyska wydają takie dźwięki?

rafal
06-07-10, 21:57
Wałek sprzęgłowy wpada w wibracje przy małych obrotach, takich do 2,5 tys. Civic ma silnik wysokoobrotowy i jak sama nazwa wskasuje lubi wysokie obroty. Dlatego powinno go się trzymać tak w okolicach 3 tys. obr. żeby nie uszkodzić szybko łożysk w skrzyni biegów.

Co do przypadku maxbike, na 5 biegu również kręci się wałek sprzęgłowy i przy tych obrotach możesz słyszeć łożyska. Dźwięk ten jest wywołany właśnie minimalnymi turbulencjami wałka sprzęgłowego, który ma luzy.

Krzysztof1969
07-07-10, 17:40
No właśnie to jeszcze coś innego bo u mnie to słychac zawsze kiedy powolutku dodaję gazu. Głośniej przy większych prędkościach. Zwory raczej odpadają. I to tak słychać jak liść w nawiewie.

Nie mam gazu. Dzisiaj przyspawali mi osłone kata bo dryndoliła ale cykanie nie ustało. Mam też do wymiany amorek od strony kierowcy dawno już lał ale teraz puka. Nie wiem za co się brać klima nie dziala skraplacz do wymiany, jakieś cykanie, i jeszcze sarna wpierdzieliła mi się w drzwi pasażera ot tak wystartowała i zatrzymała się na drzwiach...

stajo
13-08-10, 19:24
pewnie łożyska (a właściwie jedno) w skrzyni biegów.
jesli masz VIIgen. to po 100tys km przebiegu często sie to pojawia - taka fabryczna wada w tym modelu.

Jaki jest koszt łożyska?

rafal
16-08-10, 08:28
Samo łożysko kosztuje około 100 zł (najlepiej wymienić dwa). W moim przypadku zdjecie i założenie skrzyni to koszt 300-350 zł plus robota 250-350 zł.

bbs
19-08-10, 18:00
kiedys tez miałem takie cykanie w okolicach 2,5 obr jak dodawałem gazu i sie okazało ze miałem luźny alternator i on wpadał w wibracje, ta długa śruba sie poluzowała dokręciłem i było wszystko ok! (a za 3 miesiące się zrypał całkowicie i nie bylo ładowania :o hehe)

Krzysztof1969
20-08-10, 08:45
Sprawdzę no to coś konkretnego ale wtedy pasek byłby chyba luźny?

Nie u mnie przykręcone wszystko niestety.