Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy to dobry silnik do LPG ?

Krzysiek3D
01-07-10, 23:46
Z góry przepraszam za zakładanie kolejnego tematu ale oznaczenia silników są dla mnie nie do końca jasne więc pozwolę sobie zapytać aby potem nie było "mądry polak po szkodzie"( wcześniej oczywiście przeglądnąłem opinię o montowanie lpg w hondzie i o tym jak to się sprawuje ).

A więc od dawna szaleję za hondą Civic VI gen. więc jako oszczędne auto dla studenta miałoby mieć założoną instalację LPG i tu jest pytanie.

Mam na oku do zakupu hondę o której wiem tyle :
-rocznik 1998.
-pojemność 1396cm.
-90ps.
-przebieg 138tys ( książki itp ).

Chcę do tego dorzucić instalację LPG sekwencyjną. I tutaj pytanie - czy chcąc założyć do tego silnika LPG nie właduje się na jakąś minę o której wiedzą rdzenni użytkownicy forum ? Ile pieniędzy trzeba wydać na sekwencję w tym czasie i jakiej firmy najlepiej ( chcę wydać około 2tys. na ten cel ). Czy muszę coś jeszcze robić w tylu wymiana plastikowego kolektora czy coś ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź !

PS. Jeszcze spytam z ciekawości aby nie zakładać nowego tematu - był klimatronic w civicach VI gen. oraz czy da się przerobić analogowy wskaźnik kilometrów na cyfrowy ?

Bartek`
01-07-10, 23:52
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=62615

Jak daje rade przy 1.8 to przy 1.4 nie powinno być problemu.

wolek
03-08-10, 11:19
stary ten silnik bedzie ci *******zielał na II gen dobrej instalacji... KME Bingo S4 z reduktorem Lovato RGE094 który ma dobrą powieszchnie grzewczą. sekwencja jak najbardziej. bedize chodzić i nic sie nie bedzie dziać. P.S tam nie ma plastikowego kolektora jak w szitwagenach i innych germanskich autach

Dobraku
03-08-10, 22:49
D14A8 czy D14Z4... oba były dla przykładu w MB2 i oba mają plastikowe kolektory

LemonR
04-08-10, 10:34
Ale on chce wstawić sekwencję więc co za różnica jaki jest kolektor, chociaż dobrej sekwencji za 2000zł to jakoś nie widzę.

Orsh
04-08-10, 10:38
generalnie to sekwencyjne lpg jest dobre do kazdego auta jesli jest uzywane z glowa