Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zerwana śruba-jak wykręcić

wojti
01-07-10, 12:09
pomóżcie :) wrzucałem sobie stabilizator na tył do mojego d14a8 i przy próbie wkręcenia śruby urwała się i została w gwincie (chodzi o śrube wchodzącą w podwozie, od tych mocowań stabilizatora).

Djadi
01-07-10, 13:19
pomóżcie :) wrzucałem sobie stabilizator na tył do mojego d14a8 i przy próbie wkręcenia śruby urwała się i została w gwincie (chodzi o śrube wchodzącą w podwozie, od tych mocowań stabilizatora).

Witaj w brygadzie :D to samo miałem hehhh w****.... to :mad: ale ja obje poradziłem dziełem wiertarkę i rozwierciłem otwór na śrubę nie znam rozmiaru ale wiem że to był klucz 19 :D i nie ma hu... trzyma się jak talala także wiertarka w dłoń okulary ochronne dobre wiertła i jedziesz daj znać jak się uporasz z tym zapodam zaraz fotki jak to wygląda u mnie :)

wojti
01-07-10, 17:34
dawaj dawaj fotki :)

wojti
14-07-10, 23:14
no i niestety problem, może ktoś podpowie co zrobić, mianowicie przy próbie wykręcenia urwanej śruby urwał mi się wykrętak i nie mam patentu jak to rozegrać. (Jak podjechałem do mechaniora powiedział że trzeba naciąć robiąc okienko i wyciąć tą nakrętke w której jest urwana śruba a później wspawać nową) czy to jest faktycznie jedyna metoda żeby to zrobić? Pomóżcie!!!!!!!

greg-si
15-07-10, 21:46
miałem identycznie z tym że w wahaczu
zerwana śruba, zerwana śruba do wykręcenia
Wiertarka jak kolega wyżej wspomniał i będzie dobrze :)

ferbee
15-07-10, 22:12
mi na zerwaną srube a w niej wykretak pomogł migomat. praktycznie wogole nie wystawala ale po nałozeniu małego "smarka" wykrecilem ja kombinerkami, pomogla temperatura( zaraz sie okaze ze na dodatek kazdemu urywala sie sruba w tym samym miejscu przy tlumiku od srodka :) )

wojti
16-07-10, 10:11
haha właśnie ciekaw jestem czy migomat złapie bo każdy mi mówi że nie złapie złamanego wykrętaka. No cóż będe próbował dalej :)

MikeFoto
16-07-10, 10:17
Panowie, jak wy to wkręcacie że wam się śruby urywają? Pierwsza rzecz: który z was przeczyścił gwintownikiem miejsce gdzie śruba ma być wkręcana? Druga: jakiej twardości wkręcacie śruby? Trzecia: jakim smarem przesmarowaliście gwint przed wkręceniem?

greg-si
16-07-10, 20:34
Mike
oczywiście smarowałem normalnym smarem do śrub, twardość 8,8 (większych u mnie nie mają twardości) a przegwintowałem już po tym jak się zerwała i ją wyciągnąłem

piroman
16-07-10, 20:46
zaraz sie okaze ze na dodatek kazdemu urywala sie sruba w tym samym miejscu przy tlumiku od srodka
hehe no miałem dokładnie to samo tyle że w 5gen, najpierw śruba ,potem wykrętak w śrubie, ale w końcu dała rade dobra wiertarka i wiertło :D

Zbyszek l
18-07-10, 23:58
Prościej można wywiercić w urwanej śrubie otwór i użyć tzw. wykrętaka do śrub. Polecam zakup markowych bo taniochą nawet z aluminium mie wykręcisz.