Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki rozmiar felg / opon?

krooooolik
20-10-06, 13:24
Kupiłem moją Hanię niedawno. Jest to moje pierwsze auto. 94r., EJ2, D15B7. Kupiłem ją na zimowych kołach, rozmiar taki jak w katalogu dla tego modelu, czyli 175/70 R13. Wyglądają bardzo "mało". Na wiosnę chcę kupić jakieś alu+oponki, a teraz już chciałbym wiedzieć za czym się rozglądać.
Co chciałbym uwzględnić przy wyborze:

- moc tego silnika mi odpowiada (na tych kołach), jak na pierwsze auto ciągnie ładnie ;) , nie chciałbym żeby zwiększenie obwodu kół odczuwalnie wpłynęło na przyspieszenie, nie chcę auta zmulić.
- na tych kołach spaliłem na trasie (kraków - zakopianka - wadowice - b.biała - ustroń i z powrotem) 5.7l/100km, nie chciałbym żeby spalanie znacząco wzrosło (tzn. żeby mi się nagle 8 litrow zrobiło).
- również na wiosnę, robiąc z zawieszeniem chciałbym obniżyć ciut zawieszenie (ale tylko ciut, 3 cm)
- chciałbym również założyć stożkowy filtr powietrza i kolektor 4-2-1, głównie po to żeby zniwelować utratę mocy spowodowaną zwiększeniem kół.
- profil ma być na pewno niższy niż to co jest, ale bez przesady.... tak normalnie niższy... autko generalnie ma być cywilizowane ;)
- ogólnie - żeby całość "wyglądała" :smile:

Więc... co radzicie? 14tki chyba za małe? 15tki? 16tki za duże? jak wysoki profil? 185 czy 195? czy filtr + kolektor zniwelują różnicę ?

ps. w tym momencie w Hani wszystko jest "standard"

Z góry dzięki :)

Piotrek Klag
20-10-06, 13:33
Więc... co radzicie? 14tki chyba za małe? 15tki? 16tki za duże? jak wysoki profil? 185 czy 195?

1. Zanim zadasz pytanie - poszukaj!
2. Jak sie chcesz autem pochwalic to do tego jest dział nasze hondy a nie forum poświęcone serwisowi.
3. 15" 195x50xr15 to typowy rozmiar dla tego auta na lato
Zimówki ja mam 14 bo 13 są za małe na polska piekna zime z koleinami po 10 cm.

Na reszte pytan mi sie nie che odpowiadac skoro tobie sie nie chciało poszukac.

wieshaq
20-10-06, 13:42
http://www.civicklub.pl/fi/search.php?mode=results

zeby nie byc nie milym... cieszymy sie z twojego nowego auta ale molges sobie to wszystko najpierw sprawdzic w archiwum

co bys nie wstawil to bedzie obciazac. felga zeby wygladala przyzwoicie musi miec rozmiar i szerokiego kapcia. co nie wybierzesz to i tak zwiekszysz spalanie i zamulisz... na wysokich obrotach duzej roznicy nie bedzie ale inaczej sprawa sie ma na niskich.

nawet odpowiednik najczesciej polecany czyli felga 15" z opona 195/50 zamuli ci auto odczuwalnie na niskich obrotach. mowimy oczywsicie o normalnych przedzialach cenach.

krooooolik
20-10-06, 14:18
1. Siedzę w pracy, dziennie przysługuje mi godzina przerwy, w domu Internetu czasowo nie posiadam
2. Pytanie jest złożone, i wpisanie w "szukaj" hasła "jaki rozmiar felg" "jaki rozmiar kół" itp. nie daje odpowiedzi na moje pytania.
3. jestem laikiem i szukam odpowiedzi dla laika, bo nie wiem np co to jest ET, a wpisanie w "szukaj" hasła "co to jest ET" nie daje odpowiedzi.
4. ręczne poszukiwania mogą dać rezultaty, ale jest to dosyć czasochłonne. ja wolę ten czas spożytkować na coś innego, np. zjeść coś na tej przerwie zamiast przeglądać post za postem. Kiedyś dawno tak siedziałem i siedziałem na internecie godzinami (dawno temu) i nic dobrego z tego nie wyszło.
5. liczyłem na życzliwość i krótką odpowiedź właśnie w stylu "15" 195x50xr15 to typowy rozmiar dla tego auta na lato" albo "Standardowy zamiennik dla Cifa to 195/55 a nie 195/50" - dzięki California i Piotrek, nie wiem tylko po co reszta złośliwości w stylu "Na reszte pytan mi sie nie che odpowiadac skoro tobie sie nie chciało poszukac."
6. "Jak sie chcesz autem pochwalic to do tego jest dział nasze hondy a nie forum poświęcone serwisowi" - wszystko co napisałem dotyczyło danego pytania, i nie wiem czym się chwalę - kołami 13" ? czy tym że jest wszystko "standard"? chodziło mi o to że nie jest obniżana, nie są poszerzane nadkola itp. - informacje pomocne w doradzeniu "co założyć" jak mi się wtedy wydawało....
7. nadal nie wiem czy zmieniająć filtr i kolektor i zyskując powiedzmy 10KM (a więc ~10%) mocy uda mi się zniwelować zwiększenie koła (z 13 na 15" to też mniej więcej 10%). Czy można to tak przeliczyć?

Jeśli już odpowiadacie na posta to podzielcie się swoją wiedzą i doświadczeniem, bo tyle samo pracy zajmuje napisanie "było na forum, poszukaj" co "polecam felgi 15 plus oponki 195x55xR15", a dużo bardziej dacie się lubić.

Pozdrawiam.

michal750
20-10-06, 18:03
Cieszymy sie wszyscy z Twojego zakupu, ale zrozum nas, ze dosc juz mamy nowych klubowiczow ktorym nie chce sie przeczytac regulaminu. Zakladaja nowe tematy (w nieodpowiednim miejscu), nie przywitaja sie, nie szukaja sami odpowiedzi na pytania (chociaz problem byl juz poruszany setki razy)

Ale odpowiadajac na Twoje pytania, powiem ,ze jezdzilem Coupejka na felgach 16 i rozmiarze opon 215/40. Opona byla za szeroka do tego silnika i auto troszke mulilo przy ruszaniu i spalanie tez bylo troszke wieksze. Nie mowie juz o jezdzie w koleinach (trzeba trzymac kierownice jak byka za rogi). Na szczescie nic mi nie obcieralo o nadkola, pomimo ze mialem obnizony o 70 mm. Jedynym plusem byl ladny wyglad felgi,ale to mozesz ocenic tutaj: http://www.misiu.spinet.pl/honda/

P.S. Do wyszukiwarki wpisuj hasla np: "ET" albo "ROZMIAR FELGI" a nie cale pytania.

marcin EZG
21-10-06, 19:34
R15/50/195 standart

wlodekp
21-10-06, 20:01
Jedynym plusem byl ladny wyglad felgi,ale to mozesz ocenic tutaj: http://www.misiu.spinet.pl/honda/.

Fajna kolekcja ale dość ciężko dokopać się do właściwego zdjęcia, za duże pliki :wink:
Sposób prosty na zmniejszenie:
otworzyć w IrfanView i zapisać jako .jpg pod inną nazwą. Program zadba o zmniejszenie prawie bez straty jakości. Przykład poniżej:
http://veracruz.no-ip.info/honda/Obraz%20218.jpg
Oryginał ma 1,4 MB, fota z linka ok. 90 kB.
Byłoby znacznie łatwiej oglądać :)

pozdr.

Max_Damage
06-11-06, 22:22
dczuwalnie wpłynęło na przyspieszenie, nie chcę auta zmulić.
krooooolik, ja zmienilem z 185/50/14 na 215/40/16 i nie widze jakiejs wiekszej roznicy(oprocz palenia gum-bo szersza jest mu cierzej obrocić)

żeby mi się nagle 8 litrow zrobiło
mi na starych palilo 7,5 i na wiekszych nic wiele sie nie zmienilo...moze o 0.2-0.4 wiecej pali...

(ale tylko ciut, 3 cm)
miara i czas to pojecie wzgledne...w tym wypadku 30mm to duzo:)

felga zeby wygladala przyzwoicie musi miec rozmiar i szerokiego kapcia.
popieram

(trzeba trzymac kierownice jak byka za rogi)
swiete slowa:)...ale jak ktos chce zeby wygladalo...

moj brat w 1,6 16v v-tec mial zalozone 18" z oponami 225/40/18 i nie narzekał...
a auto prezetuje sie o niebo lepiej:))
jak chcesz ogladnac moje to poszukaj w dziale nasze hanie, a brata wygladala tak:
http://img516.imageshack.us/img516/9893/dsc01209xb9.th.jpg (http://img516.imageshack.us/my.php?image=dsc01209xb9.jpg)
szkoda ze mu ja ukradli:(

carlos
07-11-06, 12:11
WItam!
podzielę się z wami moim doświadczeniem jako świerzego użytkownika cicic'a...
Otóż przy zakupie miałem zaołożone kapcie na 15' alu 195/50/15..... opony szerokie i aby na nierównej nawierzchni opanować samocód jak wyżej pisani trzeba trzymać byka za rogi ...hihi natomiast na zimę założyłem na stalówkach 13; 175/70/13 i auto prowadzi się jak ta lala ... i teraz zastanawiam się czy przypadkiem na wiosnę nie sprzedać tych oz-tek i kupić coś innego... a spalanie jest podobne i nigdy tego tak dokadnie nie obliczysz...

Max_Damage
07-11-06, 13:00
195/50/15..... opony szerokie
??
pojezdzij na 215/40/ albo szerszych...jak Ty na 195 kierownicy nie mozesz utrzymac to na 225 polamie Ci rece:))
bez urazy ofkors :)

!markos
07-11-06, 13:16
opony szerokie i aby na nierównej nawierzchni opanować samocód jak wyżej pisani trzeba trzymać byka za rogi zwieksz offset, problem zniknie nawet przy szerszych oponach

pojezdzij na 215/40/ albo szerszych...jak Ty na 195 kierownicy nie mozesz utrzymac to na 225 polamie Ci recepatrz wyzej

carlos
07-11-06, 13:34
koledzy ..... ja dopiero się uczę .... tego autka .... co to jest ofset..? trzymanie na oz 195/50/15 jest świetne i przy usztywnionym zawieszeniu pięknie się prowadzi .... tylko oczywiście koleiny.... :(

!markos
07-11-06, 14:23
offset = et

http://www.civicklub.pl/fi/search.php

amaru
07-11-06, 15:23
ja mam 195/50 R15 i powiem ci ze mam silniczek 1,3 a i tak z miejsca niezle zamieszam nic nie zamula smiga sie dobrze! a spalanie nie jest duze po miescie 7l/100km

carlos
07-11-06, 15:55
mi podobnie pali ... aczkolwiek kiedy założyłem zimówki to mam wrażenie że autko się szybciej napędza...

marcin EZG
07-11-06, 16:25
dokladnie, tez mam letniaki R15/50/195 zimowki R13/80/155 i odnosze wrazenie ze lepiej,lżej sie jezdzi:)