PDA

Zobacz pełną wersję : co ja mam zrobic? hertz czy helix?

szarmx
20-10-06, 11:57
witam.

szukam i czytam i im wiecej czytam tym bardziej sie motam :570:

moj problem polega na tym ze chce wywalic moje super nieprofesjonalne car audio w postaci glosnikow magnata z przodu i elips z tylu i zamontowac cos naprawde profesjonalnego, albo chociaz polprofesjonalnego.
z tego co wyczytalem to polecacie albo Hertze albo Helixy wiec chcialbym jedne z tych zamontowac u siebie.
na przod, w drzwi chce zamontowac zestaw glosnikow odseparowanych 165 mm w drzwi no i tweetery w slupki. to wszystko bedzie gralo przez ok 2 miechy bez wzmacniacza, po drugiej z kolei wyplacie zakupie wzmaka i skrzynie basowa do bagaznika (bo tak jest z tego co wyczytalem najlepiej). od razu zaznaczam ze moge kupic glosniki ktore duzo lepiej beda graly na wzmacniaczu, sluchac ich ten okres 2 miechow bez wzmacniacza niz kupic takie ktore bez niego beda dawaly rade a z nim wiekszej roznicy nie odczuje :D

teraz moje pytanie co wybrac za ok. 300 pln. jakie glosniki, jaki konkretnie model. chodzi mi nie tyle o glosnosc, nie musi byc mnie slychac z odleglosci 50 m ale o czystosc brzmienia, czysty bas, raz gleboki raz plytki bo slucham glowni house, tehno i troche (bardzo malo, glownie jak jade z dziewczyna) czarnej muzy.

co tu wybrac, jaki model, jakie zestawienie?
za wszelaka pomoc bede wdzieczny.

pozdrawiam
Hanka czeka na wasza pomoc

takibartek
20-10-06, 12:17
Rozejrzyj się za głośnikami PowerBass - www.essa.com.pl

ppm702
20-10-06, 12:17
w tej cenie weź HZ na przód.

kosiniak
20-10-06, 12:19
do profesjonalizmu to i jednemu i drugiemu dalego ale Hleix ma lepsze, czystsze brzmienie i daje sobie rade rownierz bez wzmaka czgeo nie mozna powiedziec o Hertz'u

szarmx
20-10-06, 12:26
a porownujac hertze i helixy na wzmacniaczu, co wypada lepiej?

[ Dodano: 20-10-2006, 12:26 ]
tzn. gdy jedne i drugie podlaczymy do wzmaka, ktore okaza sie lepsze

ppm702
20-10-06, 12:33
w tym momencie dużo zależy od zwrotnic. Fabryczne Hertza mają bardzo małe tłumienie na tweeter, przez co góra jest przerysowana.

szarmx
20-10-06, 12:34
czyli helixy?

Woyteckpn
21-10-06, 23:45
Hertza sobie odpuść... kupiłem ESK 165 i pod samym radiem brakuje średnich tonów, a wysokotonówki potrafią nieźle wkurzyć... pod wzmacniaczem jest już nieco lepiej - średnie tony się powoli pojawiają choć nadal nieśmiało, a wysokie niestety nadal męczą... chociaż podobno pod Audisonem Hertz potrafi ładnie zagrać, ale tego niestety ani nie potwierdzę ani temu nie zaprzeczę.

emg
22-10-06, 09:40
rozejrzyj się za powerbasem może

Konrad84
25-10-06, 15:55
Ja mam u siebie Herze DSK 165 i faktycznie na samym radiu było mizernie. Teraz dołożyłem wzmacniacz JBL który daje im po 60 W RMS na stronę i jest bardzo ładnie i czysto - fakt że przy oporze gwizdki potrafią zarysować. Aha najlepiej jak dołożysz sobie do tego subwoofer, zdejmiesz trochę niskich z przodu i jest malinka za 2500 zł. :)

Kosciech
10-11-06, 20:34
Zdecydowanie polecam Hertz'a. Dodatkowo wygłuszyć drzwi i efekt będzie bardzo dobry. Sam mam i sobie chwale.

emg
11-11-06, 00:38
A ja zdecydowanie nie polecam herca bo tłister gra bardzo ostro i dłuższe słuchanie może być męczące - ale co kto lubi

KuBiK
13-11-06, 11:06
A ja zdecydowanie nie polecam herca bo tłister gra bardzo ostro i dłuższe słuchanie może być męczące - ale co kto lubi
Hertza sobie odpuść... kupiłem ESK 165 i pod samym radiem brakuje średnich tonów, a wysokotonówki potrafią nieźle wkurzyć... pod wzmacniaczem jest już nieco lepiej - średnie tony się powoli pojawiają choć nadal nieśmiało, a wysokie niestety nadal męczą... .

mam dokladnie takie samo zdanie na temat ESK....mialem wrazenie jakby gral tylko gwizdek....strasznie meczace ....