PDA

Zobacz pełną wersję : Tuleje wachacza dolnego.

california
20-10-06, 10:22
Witam wszystkich.
Poleciała mi tuleja od amortyzatora w dolnym, tylnym wachaczu.
Czy tuleje zaznaczone na czerwono też można wymienić?
W ASO powiedzieli, że nie.
Gdyby się dało to też bym przy okazji zmienił.
http://img243.imageshack.us/img243/9513/wachaczxa8.jpg (http://imageshack.us)

Ciekawe, że wybiły się z obu stron równo. Prawa i lewa tak samo zurzyte.
Powtarzalność produkcji Hondy :)

k0st3k
20-10-06, 22:11
to wachacz tylni poprzeczny :)

jak ci sie te tuleje wybily? gumy sa popekane?

california
21-10-06, 10:57
Trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem.
Wybiła się tuleja od amortyzatora (ta środkowa). Pomyślałem, że skoro będę wyciągał wachacz, to zmienię przy okazji co się da. I stąd moje pytanie czy te pozostałe tuleje (na czerwono) też da się wymienić?

A z tą prawą i lewą to chodziło mi, że tuleje od amortyazatora zurzyły się równo przy obu kołach:)

I mała ciekawostka :) Śruby mocujące wachacz dolny poprzeczny z obu stron kosztują w ASO 30 parę złotych każda. Nieźle sobie liczą :).

!markos
21-10-06, 11:23
da sie wymienic kazda gumke np. na poliuretan energy suspension
nie wiem czy w aso dostepne sa nowe gumki, ale przypuszczam, ze tak

LIO
21-10-06, 14:03
Śruby mocujące wachacz dolny poprzeczny z obu stron kosztują w ASO 30 parę złotych każda. Nieźle sobie liczą

bo to nie sa zwykle takie tam sobie sruby, tylko wzmacniane

california
21-10-06, 14:44
da sie wymienic kazda gumke np. na poliuretan energy suspension
nie wiem czy w aso dostepne sa nowe gumki, ale przypuszczam, ze tak

No właśnie w ASO nie. Tylko z wachaczem.
Wiecie gdzie mogę je dostać?

!markos
21-10-06, 15:41
ebay
adamrgarage

3dan
21-10-06, 21:34
No właśnie w ASO nie. Tylko z wachaczem.
Wiecie gdzie mogę je dostać?
Dokladnie,tez wlasnie walkuje ten temat w mojej Hani,Aso krzyczy sobie ok 900 za wachacz z z tulejami,samych nie maja,a te z JC to niezla lipa,gdyby ktos mial jakis namiar gdzie mozna kupic jakies dobre zamieniki to wrzucie info.
Pozdro

szpulek
22-10-06, 00:14
cos sie sypia te tuleje masowo chyba.. przez ostatnie 2 tygodnie weszylem za tulejami do mojej ej6 i jest ... lipa..
w aso chca ponad 900zl netto za wahacz z gumami.. jc nie ma tulejek do tego wahacza, ale znalazlem tuleje marki TED GUM, o dziwo maja i te zaznaczone na czerwono, nawiasem mowiac to one sa takie same.. czyli potrzeba 2x tuleja zewn/wewn i tuleja pod amora, koszty ok. 30-40zl/szt, gdzies podawalem nawet numer katalogowy tych tulejek..

btw: komplet ES nie obejmuje tego wahacza..

pzdr

hosi
22-10-06, 01:12
Nie lepiej kupic wahacze np. Megan Racing? One powinny byc ze wszystkimi trzema tulejami. Powinno wyjsc taniej niz te ceny co podajecie.

szpulek
22-10-06, 10:18
tez o tym myslalem, wahacze maja tulejki i za dwa wahacze placisz okolo 500zl (aso jeden 900+)
pzdr

bartol
22-10-06, 14:49
Jakis czas temu wymienialem te tulejki i w sklepie bez problemu dostalem z Ted gum koszt ok 30-40zl za szt :wink:

szpulek
22-10-06, 20:09
o, w koncu mam kontakt z kims kto jezdzi na tych ted gum.. wszyscy mowia, ze szybko sie rozlatuja.. jak to oceniasz? pzdr

3dan
22-10-06, 20:21
tez o tym myslalem, wahacze maja tulejki i za dwa wahacze placisz okolo 500zl
ooo myslalem ze beda wiecej kosztowac-moglbys podeslac linka,a moze ktos z klubu ma dojscia do Megane Racing

!markos
22-10-06, 20:32
komplet ES nie obejmuje tego wahacza
mijasz sie z prawda, poniewaz mam ten zestaw obok siebie i widze w nim komplet gum tylnego wachacza poprzecznego :mrgreen:

szpulek
22-10-06, 20:41
jesli tak jest i jezdzisz 6gen to prosze podaj numer tego kompletu :) pzdr

!markos
22-10-06, 20:55
aktualnie jezdze autobusem :mrgreen: ale zestaw jest do 5gen - nie spojrzalem, ze chodzi o 6gen..

nie da sie dobrac nic z oferty uniwersalnych gumek es? moze ktores beda pasowaly..

szpulek
22-10-06, 21:11
pytalem osoby, ktore kupily ES do 6gen i tego wahacza tam nie ma... pzdr

bartol
23-10-06, 09:56
o, w koncu mam kontakt z kims kto jezdzi na tych ted gum.. wszyscy mowia, ze szybko sie rozlatuja.. jak to oceniasz? pzdr

narazie trudno mi to ocenic gdyz niewiele km zrobilem po wymianie :roll:Zobaczymy jak zima wplynie na stan tulejek :wink:

szpulek
23-10-06, 11:30
daj znac bo pewnie nie tylko ja jestem ciekawy.. pzdr

california
24-10-06, 00:25
pytalem osoby, ktore kupily ES do 6gen i tego wahacza tam nie ma... pzdr

Wystarczy zajrzeć na stronę ES:
http://www.energysuspension.com/pages/hon1.html
i wynika że nie mają gumek do 6 gen. do poprzecznego wachacza (rear control arm)
a do 5 gen. mają.

pozdrawiam

szpulek
24-10-06, 14:30
no wlasnie, tak jak pisalem, pozostaje ted gum..
pzdr

bartol
25-10-06, 11:17
daj znac bo pewnie nie tylko ja jestem ciekawy.. pzdr

ok mam nadzieje ze przezyja wiecej niz jedna zime :wink:

szpulek
26-10-06, 13:38
jezeli przezyja choc jedna zime to bedzie to znak, ze warto..
pzdr

pirat
26-10-06, 13:56
na wiosne bede musial wymieniac wiec testujcie :D

3dan
26-10-06, 16:10
no wlasnie moze ja tez sie jeszcze wstrzymam i po zimie wymienie,myslicie ze mozna na zjechanych tulejach (nic mi nie stuka ani puka tylko gumy od tych tuleji sa sparciale prawdopodobnie dlatego ze autko stalo troche w roznych warunkach) objezdzic jeszcze zime,czy lepiej nie ryzykowac???

szpulek
26-10-06, 16:58
a czym ryzykujesz? jak poleci guma w tuleji to zacznie stukac.. do tego czasu bym po porstu jezdzil..
pzdr

3dan
26-10-06, 17:09
no w sumie :):) chyba tak zrobie zamowie tuleje a wymienie po zimie,mam jeszcze takie pytanko bo skoro tez macie tuleje to powiedzcie jakie macie objawy tego,bo mi zaczela hanka plywac czasami jak ostro przyspieszam i to jakby ja chcialo przestawic na drugi pas,to moze byc przyczyna tych tuleji????

california
26-10-06, 23:59
Jak ci się duże luzy w zawieszeniu porobiły, to jak najbardziej. Nie czekałbym do wiosny z wymianą.

Moje tulejki od dolnego mocowania amora tylko dość wyrażnie "mlaskają". Pewnie jeszcze długo bym na nich pojeździł ale mnie to cholernie denerwuje.

[ Dodano: Sob 28 Paź, 2006 ]
Jeszcze odświeżę.

Wiecie gdzie mogę w Wawie szukać tuleji Ted-gum?

HUNTER82
29-11-06, 14:52
podlącze sie do tematu, gdzie w wawce szukac tych ted gum i jaka róznica pomiedzy nimi a es w cenie? wracajac do aso ja byłem u nas na wybrzezu gd. w tym salonie jak jedzie sie na łomianki i sa pojedyńcze gumki do wachaczy. z przodu wymienialem osobiście na orginaly i wytrzymaly jak do tej pory około 60 tys km w dolnym wachaczu. wczesniej mialem zamienniki z IC i rozpadly sie po miesiacu. górne przednie kompletne wachacze mam firmy 555 kupione w IC i od 90 tys km sprawuja sie doskonale polecam i ręcze glową jezeli macie jakies namiary na ta firme to dajcie znac. moje zdanie jezeli ktokolwiek z was chce polatac dluzej niz kilka miesiecy i wymieniac same gumki to tylko org w aso, co sie tyczy tylnego poprzecznego to ja dostalem u nich wydrukowana kartke z cenami i rysunkami wszystkich gumek w tylnych wachaczach poczawszy od cukierkow a kończac na tych malych. wiec juz sam nie wiem jak to jest z tym aso poniweaz piszecie ze sprzedaja tylko kompletne???

szpulek
30-11-06, 10:20
a mozesz pokazac ten rysunek co oni sprzedaja? faktycznie w aso gliwice jest opcja tylko na caly wahacz.. pzdr

LIO
30-11-06, 18:37
proponuje zmierzyc dokladnie wymiary tej tuleji (bez jej wyjmowania). Za pomoca suwmiarki sprawdzic szerokosc i srednice.
W IC dostepne sa dwa rodzaje (obie o srednicy 40mm), ale jedna o szerokosci 40mm, a druga 50mm.

szpulek
30-11-06, 23:03
LIO, wiesz jak z ich trwaloscia? ja slyszalem, ze ejst jeszcze cos takeigo jak FEBI, czy cos, robia dla bislteina podobno.. pzdr

żocho
01-12-06, 12:16
Niedawno przy okazji wymiany cukierków (Febi) wymieniałem tuleje pod amortyzator. Z zamienników pasujących do EJ9 znalazłem Tedgum (istotna jest długość 40mm, wszędzie mieli 50) - w W-wie do dostania w Focie (przy okazji można skorzystać z rabatu). Musiałem wcześniej ustalić konkretne oznaczenie bo w Focie nie są w stanie potwierdzić czy napewno pasują do danego modelu. Nie wiem jak z dostępnością tych o których piszesz, spróbuj ustalić numer w Tedgumie i wtedy uderz do Foty. Na razie po 6 kkm wyglądają i zachowują się jak najbardzej poprawnie.

california
02-12-06, 12:45
Ja w końcu kupiłem jakieś w JCAuto. Ale dobrałem je na rozmiar. 40mm x 31.2mm.

HUNTER82 jak byś mógł ten spis gumek z ASO wrzucić, byłoby git.

robertt
07-12-06, 20:13
Pozwolę sobie odświeżyć temat w oczekiwaniu na listę od HUNTER82
Tuleje z Ted-Gum
T. PIASTY TYŁ DOLNA ( DO AMORTYZ ) Nr kat : 00261956
T. KOŁYSKI TYLNEGO ZAWIESZENIA (LEWA=PRAWA) Nr kat : 00263050
T. DRĄŻKA TYLNEGO POPRZECZNEGO PRZEDNI (ZEWN.=WEW.) Nr kat : 00262897
T. DRĄŻKA TYLNEGO POPRZECZNEGO DOLNEGO TYLNY (WEW.=ZEW.) Nr kat : 00261951
T. DRĄŻKA TYLNEGO GÓRNEGO (WEWN.DO NADWOZIA) Nr kat : 00261954
T. DRĄŻKA TYLNEGO GÓRNEGO (ZEWN.DO PIASTY) Nr kat : 00261953
:D

wojtekszczur
22-03-07, 15:52
Jak będzie ktoś kupował te tuleje to lepiej je zamówić oryginalne na serwisie hondy !!
kosztują dość drogo (drożej niż w JC) oczywiście nie wszystkie ale lepiej włożyć oryginały.

Jak założycie z JC to po roku będziecie je musieli znowu wymieniać

Ja tak zrobiłem z przodem bo wydawało mi się ze załatwię to tanim kosztem. i po nie całym roku wymieniałem tuleje plus wszystkie sworznie i gałki !!

W Krakowie w serwisie hondy te tuleje są dostępne na zamówienie.

Warto tez zwrócić uwagę bo honda organizuje takie darmowe przeglądy koło Listopada i wtedy w takiej kampanii można zamrowić części o 30 % taniej niż normalnie jedyny bul to taki ze trzeba na nie czekać dość długo !

pozdrawiam

Wojtek

panewa
22-03-07, 22:05
Jak byłem na takiej akcji w ASO w listopadzie, to powiedzieli, że w kwietniu zwykle też jest.