PDA

Zobacz pełną wersję : drugi komputer?

psemeq
29-06-10, 19:54
Witam

Ostatnio jak mi zabrakło benzyny i floty :mad: jeździłem trochę na samym gazie. Odpalał bezproblemowo, jeździł tak jakoś lepiej nawet, ale jak z powrotem zacząłem rozgrzewać auto na benzynie, znowu zaczęły się problemy w postaci spadającej mocy gdy silnik nagrzany, niskich obrotów na luzie tuż po przełączeniu na gaz (jak pojedzie ze 2km to się normuje i jest około 850). Tyle wstępu.

I tu ciekawi mnie jedna rzecz: a gdyby podłączyć drugi komputer, który by działał tylko w czasie gazu?
Mam d13b2 więc przełączanie na gaz mam stopniowe więc dałoby radę podłączyć przełącznik komputerów. Skoro Hania uczy się parametrów auta, to można niskim kosztem (50zł) wyeliminować kilka problemów związanych z jazdą na gazie...

Co szanowne Grono Miłośników H na masce uważa?

pozdrawiam
Przemek

yautja
30-06-10, 11:21
Raczej nie jest to takie proste. Za dużo sygnałów z czujników idzie do komputera. Dla każdego czujnika musiałbyś dawać przekaźnik... Bez sensu. Jedyna rzecz, jaka może powodować takie zachowanie to działanie silniczka krokowego. "Uczy" się dzialać na LPG i na PB jest gorzej. Zamontuj przekaźnik odcinający go podczas pracy na LPG i problem zniknie.

psemeq
30-06-10, 18:55
No właśnie wystarczyłoby przełączać kostkę, w czasie dopalania benzyny np jednym przyciskiem, kiedy już nie ma benzyny i się toczy. A do odcięcia jest tylko przewód zasilający komputer ;) więc przekaźników mało potrzeba.

piroman
30-06-10, 18:58
Za dużo sygnałów z czujników idzie do komputera. No.... w d13b2 to faktycznie dużo czujników idzie do kompa :rolleyes: