PDA

Zobacz pełną wersję : wywalił korbowód

pawellubr
19-10-06, 22:01
wczoraj moja hania wystawiła korbowód no i silnik za złom sie nadaje.mam tzn miałem D15B2 mam do kupienia taki sam za 650 zł moze cos doradzicie moze jakas zmiana na cos mocniejszego i jakie to sa zmiany ?????????

[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 ]
dodam ze ten silnik co moge kupic ma 160 tys km przejechane mysle ze to niewiele jak na hanie.jest to wersja jakas CITY moze wiecie co to jest???????

tomiek
19-10-06, 22:41
Jak to się stało???

Mattmax
19-10-06, 23:11
Panewka sie skonczyła zapewne:]? cos o tym wiemy...:] podpore wału połamało?(jest chyba ze stopu aluminiowego?!) Jesli jeszcze nie zdiałes miski to zrób to i zobacz jak to wygląda:) moze nie być tak tragicznie...Napewno 4 zawory do wymiany 2 ssące 2 wydechowe!(spotkały sie z tłokiem)
Nowy komplet panewek,szlif wału ok .100-120 zł szlif bloku ok.100-150zł + tłok z korbowodem
- tłok + sworzeń I szlif = 90X4=360
-pierścienie 1 kpl. I szlif = 175
-panewki gł. I szlif = 108
-panewki korb. I szlif = 90
(to jest najtanszy wariant jaki znalazłem swojego czasu do D16Z6 mozliwe ze do D15B2 jest troche taniej)
+ uszczelka pod głowice,uszczelniacze wału,oleje,płyny ekspoatacyjne itd.
Czy warto nie wiadomo....to juz zalezy do CIebie?!
Co do SWAPA niech sie inni wypowiedzą:)z doswiadczeniem praktycznym:)
co do ceny silnika nie mam pojecia czy warto...a CITY to była wersja wyposazenia miała m.in w standardzie wpomaganie kierownicy,silnik był ten sam.

Pozdrawiam

TOMI 3D
20-10-06, 00:16
wczoraj moja hania wystawiła korbowód no i silnik za złom sie nadaje.mam tzn miałem D15B2 mam do kupienia taki sam za 650 zł moze cos doradzicie moze jakas zmiana na cos mocniejszego i jakie to sa zmiany ?????????

Kup ten motor jeśli w dobrej kondycji i dokup graty na B7. A jak masz więcej $$$ to kup D16Z6 i potrzebny osprzęt. W remont starego się nie baw. Ja zrobiłem , a i tak skończyło się wymianą silnika. Gdybym miał tą kasę co wydałem na remont + kasę co wydałem na drugi motor + info z forum = to by było D16Z6

pawellubr
20-10-06, 08:20
a stało sie tak ze dociagołem na 1 biegu do odciecia i strzelił na 1 cylindrze i jest dziura w bloku.nie wiem co mam zrobic zmiana na d 15b6 wiaze sie z kosztami inny komp itp