Zobacz pełną wersję : nowe łożyska i dalej chuczy...??
witam, wymienilem pare dni temu łożyska tylnich kół z obu stron, jednakże w dalszym ciągu słysze jakies chuczenie i nie wiem czym jest to spowodowane, w bagazniku niczego nie przewoze poza kolem zapasowym, lewarkiem i kluczami generalnie panuje tam prożnia, ponadto zamontowana jest górna rozporka, czy to ma jakis wplyw na to ze pojawiaja sie jakies szumy, ewentulanie jeszcze czy moga to byc opony ,no bo az dziwne zeby chuczalo w dwoch kolach po wymianie na nowe łożyska, czekam na wasze sugestie
witam, wymienilem pare dni temu łożyska tylnich kół z obu stron, jednakże w dalszym ciągu słysze jakies chuczenie i nie wiem czym jest to spowodowane, w bagazniku niczego nie przewoze poza kolem zapasowym, lewarkiem i kluczami generalnie panuje tam prożnia, ponadto zamontowana jest górna rozporka, czy to ma jakis wplyw na to ze pojawiaja sie jakies szumy, ewentulanie jeszcze czy moga to byc opony ,no bo az dziwne zeby chuczalo w dwoch kolach po wymianie na nowe łożyska, czekam na wasze sugestie
sam wymieniales? dobrze dokręciłeś? myśle ze za mocno dokrecone.
jak wyzej, opony, wyzabkowane wyją okrutnie.
tak sam wymienilem dokrecone z czuciem nie za mocno.. zadnych luzów nie ma dzisiaj sprawdzilem ponownie, co do opon to sa nóweczki 215/40 moze szerokosc ma na to wplyw ?
skolopendra
29-06-10, 16:40
może mieć
jak masz zimówki na innych felgach to przełóż,a sam się przekonasz
lekko ma byc dokrecone. tarcze bebny? moze w bebnach cos?
jesli nie pozostaja oponki. 215 wiec dobij im cisnienia bo powiezchnia przylegania moze być wielkosci powierzni poslizgu ;) i stad buczenie
może mieć
jak masz zimówki na innych felgach to przełóż,a sam się przekonasz
No mozna by sprobowac, ale zimówki maja to do siebie ze tez szumią :)
lekko ma byc dokrecone. tarcze bebny? moze w bebnach cos?
jesli nie pozostaja oponki. 215 wiec dobij im cisnienia bo powiezchnia przylegania moze być wielkosci powierzni poslizgu ;) i stad buczenie
no sprawdze cisnienie bo nie bylo sprawdzane od momentu zalozenia opon na felgi czyli od marca, a cisnienie standardowo bylo 2,2 , z bebnami wszystko jak nalezy, nie wiem czy to ma znaczenie ale miesiac temu wymienilem szczeki
oo Blady a jednak Ci huczy :) to zobacz jakiej firmy sa te piasty bo jak "JC" to masz przejeb...:mad: mi pol roku wytrzymala, a Tobie moze jeszcze szybciej padly ;/ A co do opon to owszem ma znaczenie z tym że ja mialem z tyłu naciągane 215 na 9 cali fele jak pamietasz to mi huczaly strasznie..
oo Blady a jednak Ci huczy :) to zobacz jakiej firmy sa te piasty bo jak "JC" to masz przejeb...:mad: mi pol roku wytrzymala, a Tobie moze jeszcze szybciej padly ;/ A co do opon to owszem ma znaczenie z tym że ja mialem z tyłu naciągane 215 na 9 cali fele jak pamietasz to mi huczaly strasznie..
nie sa to JC, nie pamietam bo pudełko mam w garazu...japońskie ale nazwy nie pamietam,obstawiam jednak opony skoro i u ciebie tak bylo na takiej oponie, zobacze jeszcze na zimowkach...
Pol dnia zgadujesz co to moze byc, zamiast zalozyc inne kola :F Moj brat mial tak samo, buczal mu tyl, wymienil 2 piasty, a sie okazalo finalnie ze oponki buczaly.
witam mam ten sam problem wymienilem dwie strony z tylu i huczy nie do wytrzymania opony sprawdzalem i to nie przyczyna piasty zostaly dokrecone ale bez przesady wiec jest ok , mozliwe ze nowa piasta po opuszczeniu warsztatu huczala ? firma z ktorej pochodza piasty to HART czy cos podobnego
Podobnie miałem jak Wy. Sam wymieniałem łożyska i huczenie miałem niesamowite jeszcze gorsze niz przed wymiana. Ale podjechalem do kumpla i użył on klucz dynamometryczny no i odrazu lepiej:) teraz mozna smigac:o
No i łożyska JC pozostawiają wiele do życzenia. Ja do siebie kupiłem piastę SNR w której montowane jest łożysko NTN - czyli to co w oryginale. Koszt 200zł sztuka z abs, 180 bez ABS :)