Zobacz pełną wersję : Tłumik końcowy
Co potrzeba do montażu tłumika końcowego. Mam sam tłumik i dzwonię teraz dowiedzieć się o ceny. Z jednego warsztatu mają dobrą cenę za montaż 30zł, ale dochodzi koszt 70zł (ewentualny) części montażowych.
Chodzi o te? http://pamaku.pl/t%C5%82umiki-Elementy_monta%C5%BCowe,1868.html
Czy do 5D potrzeba jakiś specjalnych?
Z tego co ja się orientuję to wieszaki zostaną Ci ze starego tłumika, chyba że już są całkowicie zmasakrowane, ale w to wątpię, więc jedyne co pewnie będziesz potrzebował to ten pierścień uszczelniający między tłumik środkowo a końcowy. Osobiście to polecam zostawić sobie to parę groszy w kieszeni, podjechać do jakiegoś znajomego co ma garaż i samemu sobie ten tłumik wymienić.
Ja bym chętnie z tłumikiem się pobawił sam, ale ani nie mam kluczy, a te śruby pewnie tak trzymają, ani u kogo.
Gdzieś te części w Warszawie można nabyć w dobrej cenie, bo tak drugie tyle płacę za wysyłkę.
No chyba, że ktoś tu z Forum mi pomoże, za flaszkę czy jakiś browar :-) Jak nie ten warsztat co robi za 30zł to dobra cena.
montowałem 2 dni temu. Wieszaki miałem dobre uszczelki tam nie trzeba bo nie ma koszt 20 zł za montaż tłumni 169 zł
montowałem 2 dni temu. Wieszaki miałem dobre uszczelki tam nie trzeba bo nie ma koszt 20 zł za montaż tłumni 169 zł
ja wymieniałem w czerwcu 2009/koszt 120zł plus 40 zł montaż
Ja znalazłem fajną miejscówkę. 30zł za wymianę elementu. Potrzebuję jednak kupić części łączące środkowy i tylny - uszczelkę chyba i tam jakieś śruby. Okazało się, że też mam środek do wymiany. Koleś mi powiedział, że szkoda ładować nowy tłumik na to co tam mam, bo szybko się zepsuje.
na allegro tłumk końcowy (09.58) można kupić za 108zł + (19zl wysyłka). Ja niedawno zmieniałem u siebie (stary ściagałem, spawałem i wkłądałem na swoje miejsce) i nie potrzebowałem żadnych dodatkowych elementów czy uszczelek.. Gumy mocujące do karoserii zostały sprawne, a w miejscu łaczenia łtumika końcowego z rurą od tłumika śrdokowego zastosowałem silikon wysokotemperatury, i trzyma się ładnie po dziś dzień. Wymienić tłumik to prościutka robota, chwile trzeba się co prawda z nim poszarpać, ale kasa na kilka 4paków piwka zostanie i satysfakcja z samodzielnie wykoanej roboty :)
Bassmaster
02-07-10, 21:07
Ja wymieniałem ze 2 lata temu, środkowy i końcowy i najpierw zastosowałem jak kolega nikog0 silikon do uszczelniania przekładni maszyn. Niestety nie był to dobry pomysł i po roku miałem przedmuch w miejscu łączenia.
Teraz mam zrobione jak należy:
- uszczelka taka jak tu: http://pamaku.pl/produkt-Elementy_monta%C5%BCowe_Uniwersalne_,Pier%C5%9Bcie %C5%84_uszczelniaj%C4%85cy_%28Abdischtigungsring%2 9,5687.html
- pierścień dystansujący (jego fi wewnętrzne jest trochę większe od rury, na którą nachodzi a grubość nie przekracza 5mm, można zlecić tokarzowi jego wykonanie) umieszczony pomiędzy środkowym a końcowym tłumikiem
- smar miedziany zamiast silikonu (pamiętajcie, że w tym miejscu układ wydechowy musi pracować, wygina się drga itp. czyli nie może być sztywno skręcone)
- gumowe zaczepy są niezniszczalne ;) przeżyją samochód
- dwie długie śruby (lubią się ukręcać podczas odkręcania) ze sprężynkami
ja tłumik kupiłem za 115 na allegro z wysyłkom wymieniłem sam i założyłem sam
Bez problemu można montować samemu.
Gumowe uchwyty zostają, śruby powinno dać rade odkręcić (a jak nie, to można bez problemu podmienić na nowe).
Warto zakupić pierścień uszczelniający (około 10 zł w intercarsie) i pastę monterską do tłumików (np. ta http://www.autokosmetyki.pl/sonax_pasta_monterska_do_tlumikow,p745.html za 10 zł), żeby było szczelnie.
Nie no, ja nie jestem taki kozak szczególnie, że środkowy mam do wymiany.
Jak dokręcać te dwie śruby łączące tłumik końcowy ze środkowym ? , są tam dwie śruby i sprężyny, jak je dokręcić ?