PDA

Zobacz pełną wersję : Tłumik końcowy

ArturNOW
29-06-10, 12:44
Co potrzeba do montażu tłumika końcowego. Mam sam tłumik i dzwonię teraz dowiedzieć się o ceny. Z jednego warsztatu mają dobrą cenę za montaż 30zł, ale dochodzi koszt 70zł (ewentualny) części montażowych.

Chodzi o te? http://pamaku.pl/t%C5%82umiki-Elementy_monta%C5%BCowe,1868.html

Czy do 5D potrzeba jakiś specjalnych?

noctyfer
29-06-10, 13:28
Z tego co ja się orientuję to wieszaki zostaną Ci ze starego tłumika, chyba że już są całkowicie zmasakrowane, ale w to wątpię, więc jedyne co pewnie będziesz potrzebował to ten pierścień uszczelniający między tłumik środkowo a końcowy. Osobiście to polecam zostawić sobie to parę groszy w kieszeni, podjechać do jakiegoś znajomego co ma garaż i samemu sobie ten tłumik wymienić.

ArturNOW
29-06-10, 13:52
Ja bym chętnie z tłumikiem się pobawił sam, ale ani nie mam kluczy, a te śruby pewnie tak trzymają, ani u kogo.

Gdzieś te części w Warszawie można nabyć w dobrej cenie, bo tak drugie tyle płacę za wysyłkę.

No chyba, że ktoś tu z Forum mi pomoże, za flaszkę czy jakiś browar :-) Jak nie ten warsztat co robi za 30zł to dobra cena.

dexster
30-06-10, 11:23
montowałem 2 dni temu. Wieszaki miałem dobre uszczelki tam nie trzeba bo nie ma koszt 20 zł za montaż tłumni 169 zł

marhyl
02-07-10, 11:34
montowałem 2 dni temu. Wieszaki miałem dobre uszczelki tam nie trzeba bo nie ma koszt 20 zł za montaż tłumni 169 zł

ja wymieniałem w czerwcu 2009/koszt 120zł plus 40 zł montaż

ArturNOW
02-07-10, 11:49
Ja znalazłem fajną miejscówkę. 30zł za wymianę elementu. Potrzebuję jednak kupić części łączące środkowy i tylny - uszczelkę chyba i tam jakieś śruby. Okazało się, że też mam środek do wymiany. Koleś mi powiedział, że szkoda ładować nowy tłumik na to co tam mam, bo szybko się zepsuje.

nikog0
02-07-10, 12:41
na allegro tłumk końcowy (09.58) można kupić za 108zł + (19zl wysyłka). Ja niedawno zmieniałem u siebie (stary ściagałem, spawałem i wkłądałem na swoje miejsce) i nie potrzebowałem żadnych dodatkowych elementów czy uszczelek.. Gumy mocujące do karoserii zostały sprawne, a w miejscu łaczenia łtumika końcowego z rurą od tłumika śrdokowego zastosowałem silikon wysokotemperatury, i trzyma się ładnie po dziś dzień. Wymienić tłumik to prościutka robota, chwile trzeba się co prawda z nim poszarpać, ale kasa na kilka 4paków piwka zostanie i satysfakcja z samodzielnie wykoanej roboty :)

Bassmaster
02-07-10, 21:07
Ja wymieniałem ze 2 lata temu, środkowy i końcowy i najpierw zastosowałem jak kolega nikog0 silikon do uszczelniania przekładni maszyn. Niestety nie był to dobry pomysł i po roku miałem przedmuch w miejscu łączenia.
Teraz mam zrobione jak należy:

- uszczelka taka jak tu: http://pamaku.pl/produkt-Elementy_monta%C5%BCowe_Uniwersalne_,Pier%C5%9Bcie %C5%84_uszczelniaj%C4%85cy_%28Abdischtigungsring%2 9,5687.html
- pierścień dystansujący (jego fi wewnętrzne jest trochę większe od rury, na którą nachodzi a grubość nie przekracza 5mm, można zlecić tokarzowi jego wykonanie) umieszczony pomiędzy środkowym a końcowym tłumikiem
- smar miedziany zamiast silikonu (pamiętajcie, że w tym miejscu układ wydechowy musi pracować, wygina się drga itp. czyli nie może być sztywno skręcone)
- gumowe zaczepy są niezniszczalne ;) przeżyją samochód
- dwie długie śruby (lubią się ukręcać podczas odkręcania) ze sprężynkami

Robal83
05-07-10, 09:55
ja tłumik kupiłem za 115 na allegro z wysyłkom wymieniłem sam i założyłem sam

sn28777
05-07-10, 18:54
Bez problemu można montować samemu.

Gumowe uchwyty zostają, śruby powinno dać rade odkręcić (a jak nie, to można bez problemu podmienić na nowe).

Warto zakupić pierścień uszczelniający (około 10 zł w intercarsie) i pastę monterską do tłumików (np. ta http://www.autokosmetyki.pl/sonax_pasta_monterska_do_tlumikow,p745.html za 10 zł), żeby było szczelnie.

ArturNOW
05-07-10, 21:24
Nie no, ja nie jestem taki kozak szczególnie, że środkowy mam do wymiany.

maciejek
03-02-13, 13:21
Jak dokręcać te dwie śruby łączące tłumik końcowy ze środkowym ? , są tam dwie śruby i sprężyny, jak je dokręcić ?