PDA

Zobacz pełną wersję : Pali bezpiecznik 60A

edmond honda
19-10-06, 11:56
Witam wszystkich.
Przesearch'owalem tematy z bezpiecznikami i nie znalazłem nic podobnego do mojej sytuacji...
Otóż przyjechałem wczoraj rano do pracy (ciF 1.4 sedan '91) , po powrocie do autka stwiedziłem że centralny nie działa ... No więc pierwsza myśl zostawiłem światła i batt zdechł. Nic z tego próba z kablami się nie powiodła. Ściągnełem magika z pobliskiego warsztatu żeby looknął, stwierdził
zjarany bezpiecznik 60A i faktycznie CIF odpalił (przy pomocy klucza). Ponieważ koleżka nie miał takiego samego bezpieka, podłączył 40A na patencie. Po odpaleniu furki zauważyłem że kabel przy tym bezpieczniku się smaży... Koleś rzołożył ręce i polecił wizyte u elektryka.
Wiem że wizyta mnie nie minie ale może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobnym porblemem i ma pomyśł gdzie leży przyczyna(warto wiedzieć chociażby przed wizytą u elektryka).

Podro all

Dzida
19-10-06, 15:02
ŚciągnĄłem magika z pobliskiego warsztatu żeby looknął, stwierdził

Od czego jest ten bezpiecznik? Z pewnością jest opisany :) Chociażby po angielsku :)

edmond honda
19-10-06, 16:25
ŚciągnełĄm magika z pobliskiego warsztatu żeby looknął, stwierdził

Od czego jest ten bezpiecznik? Z pewnością jest opisany :) Chociażby po angielsku :)

Sorka bezpiek 60A nie 30A, załączam rys. z manuala.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ab33e045e37ee7c.html

[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 ]
Byłem przed chwilą u magika-elektyka i wyszło na to że magik-mechanik (prawdopodobnie) przejarał ten bezpiek podczas próby odpalenia po kablach... :shock: i teraz na rozładowanym aku. , przy wyższym napięciu patent Pana mechanika się fajczy... jade zaraz po nowy bezpiek wstawie i się okaże. Podobno na Łopuszańskiej mają takie bezpieki. :roll: