Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : AEM ECU

PAT
27-03-05, 15:49
pytanie nr 1
mam pytanie czy jest standalone pod civica 95 bo jak narazie widzialem pod supre albo civica od 99, planuje zakup tego cudenka i szukam dobrej oferty..moze ktos sie spotkal z czyms?? ceny widzialem od 1700$ w gore..

pytanie nr 2
czy jakies inne firmy robia pod honde standalone?? bo autronic nie robi chyba ??

dzieki z gory za odpowiedz, pytam sie tu a nie na sr.pl bo zaraz sie tam inteligentna gadka by zaczela :twisted:

Nevada
27-03-05, 16:53
IMO standalone możesz praktycznie do każdego współczesnego auta założyć, nie ma podziału na marki

itr ma chyba autronica w swoim fast end sik

itr
27-03-05, 19:35
ta u mnie jest autronik i dziala :)
nowy AEM EMS to ok 1100$ + montaz i strojenie
Autronik to z tego co wiem z montazem i strojeniem wyszedl Sienkiego ok 12 tys pln

PAT
27-03-05, 19:48
dziekuje witku za wyczerpujaca wypowiedz, a gdzie za 1100$ moge nabyc AEMa??? bo ja szukam i nie znalazlem po takiej cenie :(
a masz moze jakies info co do roznic miedzy AEM a Autronic???
bo jestem ciekaw czy sie tak roznia ze cena jest wystrzalowa za Autronica a taka stosunkowo niska za AEMa????
pozdro

badyl
27-03-05, 20:01
Hej,ja wiem ze ja wiem wszystko,ale o czym wy mówicie.
Co to jest standalone??chyba cos z komputerem zwiazane.

PAT
27-03-05, 20:05
Kolego Standalone to jest komputer ktory zastepuje seryjny tak ze wchodzi na jego miejsce a seryjka laduje na polce, ustawiasz w nim praktycznie wszystko...od A do Z :) to jest potezna rzecz :twisted:

badyl
27-03-05, 20:16
ok,nie byłem pewny 8)

przemir
27-03-05, 20:22
ok MA POTEGE ale jak duza ingerencje w elektornike potrzebujesz by nie wystroic tego swinka? nie chce tu rozwazac co lepsze bo to jest oczywiste - pytanie czy doplacenie az tak kosmicznej kasy przelozy sie w proporcjonalnym stopniu na wyniki?
dziekuje
/ps. wiem jak dziala swinka wiem jak dziala standalone - nie wiem co grzebiesz dlatego pytam/

Adam R.
27-03-05, 21:46
AEM EMS
Honda Civic 1992-95 M/T Only 30-1040
Honda Civic 1999-00 DX/EX/Si M/T Only w/UEGO 30-1050U
Honda Civic 1996-98 M/T Only 30-1060
Honda Civic 1992-95 M/T Only w/UEGO 30-1040U
Honda Civic 1999-00 M/T Only 30-1050

Nie zapomnij ze jeszcze potrzebne sa czujniki AEM itp...

Daj cynk na PW to przedstawie ci ofetre

adamez
28-03-05, 10:44
Rozumię że szukasz czegoś do wystrojenia turbo w swoim civiku ?
Jak chcesz tanio to proponuję Uberdata lub Chrome (OBD-1) ew Turboedit (pod OBD-0).

Uberdata to program podobny do hondaty tyle że darmowy, napisany przez entuzjastów turbo hondy:

http://uberdata.pgmfi.org/

Krok 1 - chipujesz swojego ECU tak żeby mógł czytać z zewnętrznego ROM
Krok 2 - kupujesz maszynkę do wypalania ROMÓW
Krok 3 - kupujesz lub pożyczasz sondę szerokopasmową
Krok 4 - tworzysz mapę "bazową" za pomocą uberdaty - nie wdając się w szczegóły - to taka mapa która bezpieczenie zalewa paliwem, nie dopuszcza do spalania stukowego i wytwarza bardzo bogatą AFR. Wypalasz tą mapę na romie, i wpinasz do ECU.
Krok 5 - odpalasz sondę, uruchamiasz funkcję logowania i jedziesz na ulicę stroić, celując w mieszankę 12:1 przy doładowaniu. Po każdym przejeździe analizujesz log AFR i wprowadzasz zmiany do map paliwa.
Krok 6 - po wystrojeniu auta na ulicy jedziesz na hamownię dopracować zapłon

Uberdata ma rozszerzone mapy paliwa i zapłonu tak żeby twój ECU widział i reagował na doładowanie, ma ponadto kilka innych ciekawych funkcji jak ustawianie punktu wł/wył VTECA, odcięcia paliwa, FTL - Full Throttle Launch (start z pełnym gazem - bardzo użyteczne do wyścigu) FTS (Full Throttel Shift).

Materiały do chipowania ECU - kilkadziesiąt $
Maszynka do wypalania ROM - ok 100 $
Sonda szerokopasmowa (jeśli jej nie pożyczysz) - ok 300 $
Potrzebny też jest laptop do logowania AFR i wypalania ROMÓW.

Trzeba się pouczyć programu albo przekonać swojego tunera do tego :)

LIO
28-03-05, 10:50
:one:

PAT
28-03-05, 14:39
adamez piekna wypowiedz..BRAWO :D

adamez
28-03-05, 19:24
Jeśli Wam się podoba to zapraszam do poradnika dla początkujących :

http://home.mn.rr.com/keebler65/honda/index.html

a potem na forum :

http://uberdata.pgmfi.org/forum/

Jest jeszcze jeden ciekawy program - ECUCONTROL. Ale to z trochę innej beczki bo tylko wyświetla na laptopie (po podpięciu do ECU oczywiście) istotne informacje, takie jak : ciśnienie doładowania, obroty, prędkość, temperaturę powietrza, mieszankę AFR, temp wody i położenie przepustnicy :

http://www.ecucontrol.com/images/ec1gif.gif

emg
28-03-05, 19:33
przymierzam się to zrobić u siebie bo też to znalazłem w necie - zobaczymy

Jasiu
28-03-05, 19:52
tez uwazam ze lepiej zrobic samemu - wieksza satysfakcja.

Moj ECU ma wyprowadzona na zewnatrz podstawke do szybkiej zmiany chipa. W najblizszym czasie przerabiam komp dodatkowo na VTEC bo bedzie mini-me (glowica d16z6).
W planach RTP czyli zmiana map bez zmiany chipa - prosto z laptopa.

Uzywam CROME i ECUCONTROL.

Naprawde polecam!

Jasiu

Adam R.
28-03-05, 20:19
no to widze chlopaki ze nie bede sam (P30 z chipem bede konstruowal)

krystianITR
28-03-05, 21:04
Widze duzo głow od elekroniki :D to ja sie zapytam czy mozna samemu wystroic i czy sie da
HOndata s100
http://www.hondata.com/s100.html
dzieki za info

PAT
28-03-05, 22:10
hondata NIE niezbyt dobry pomysl to jest :) zawodzi.

Adam R. poszlo PW

przemir
28-03-05, 23:19
to ja zapytam - PR3 - wywala blad 23 w iVT po zamontowaniu czujnika nadal lipa da sie ominac to ? ktos chetny?

PAT
28-03-05, 23:22
trudne pytanie :)

Adam R.
28-03-05, 23:23
hondata NIE niezbyt dobry pomysl to jest :) zawodzi.
jakies konkrety :?:

Adam R.
28-03-05, 23:25
Widze duzo głow od elekroniki :D to ja sie zapytam czy mozna samemu wystroic i czy sie da
HOndata s100
http://www.hondata.com/s100.html
dzieki za info
mozna tylko ze trzeba miec programator i soft hondaty no i oczywiscie sonde afr

PAT
28-03-05, 23:41
z tego co wiem to witek mial przejscia z czyms podobnym nawet o tym dzisiaj rozmowa byla na spalarnii...ogarne i opisze lepiej :)

itr
29-03-05, 17:58
Przejscia to mialem jedynie z SMT6 i rev limiterem, jak wrzucilem gotowy program i dostroilem apexem to bylo bardzo fajnie

Adam R.
29-03-05, 18:17
Przejscia to mialem jedynie z SMT6 i rev limiterem, jak wrzucilem gotowy program i dostroilem apexem to bylo bardzo fajnie
czyli nie potwierdzasz ze miales jakies dziwne loty z hondata :?: