PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana żarówki pozycyjnej tył

leclerc
26-06-10, 22:56
Ponoć nie ma głupich pytań .... :p
Pomóżcie proszę, jak w Hondzie Aerodeck dobrać się do wymiany żarówki świateł pozycyjnych z tylu auta?

teg
26-06-10, 23:16
Zdjąć tapicerkę - odpiąć zatrzaski. Wciskasz to kółeczko które jest w środku zatrzasku i pociągasz. Potem przy wkładaniu to kółeczko musi być wyjęte na zewnątrz i je wciskasz.

boro
26-06-10, 23:39
Lampa jest przykręcona na dwie śruby do nadwozia na śrubokręt krzyżakowy. jak odkręcisz to jeszcze trzeba odsunąć ją na bok i wyskoczy z mocowania gumowego i już masz lampę na wierzchu. A dalej już z górki.

leclerc
27-06-10, 00:03
rozumiem, że lepiej odkręcić lampę od zewnątrz
i ściąganie tapicery od środka nie jest potrzebne?

bracho1978
27-06-10, 09:18
Od zewnątrz to możesz wyrwać wszystko robisz od środka po podniesieniu klapy zdemontuj tapicerkę za lampą i wymieniasz nie trzeba demontować lampy choć jest wygodniej wymienić ale to zbędne

leclerc
27-06-10, 09:35
To samo mówi instrukcja dołączona do auta.
Dziś będę próbował

.... Jednak sprawa się komplikuje. Nie wygląda to tak jak w manualu do 5D. Kombiak ma chyba trochę inne mocowania. Tapicerkę trzyma kilka zatrzasków (zwykłe wciskane plastikowe grzybki), ale także element rolety bagażnika.
Lampa jest na dwóch wkrętach, więc może faktycznie lepiej będzie od zadka się do niej zabrać

..... Odkręciłem lampę, no prawie, bo trzyma ją taki biały kołek/zatrzask. Boję się go ruszyć, żeby czegoś nie złamać. W 100% mogę stwierdzić, że nie można zmienić żarówki przez odpięcie tapicerki. Przyczyna jest prosta - za lampą jest blacha.
Czy ktoś może wie jak szarpnąć i w którym kierunku, aby nie połamać mocowania lampy?

Bono
27-06-10, 11:07
co za bzdury piszecie:) aerodeck nie ma dostepu do lamp pod tapicerka!! Tak jak pisal kolega wyzej:
1)podnosisz klape
2)odkrecasz dwa krzyzaki przy lampach
3)sciagasz lampe, ciagnac jak lekko do tylu a nastepnie wyciagsz do zewnatrz auta(dwa plastykowe bolce w ramce metalowej)
4)lampa na wierzchu - wykrecasz zarowki
5)montaz w odwrotnej kolejnosci!

pzdr.
bono

leclerc
27-06-10, 11:13
co za bzdury piszecie:)
3)sciagasz lampe, ciagnac jak lekko do tylu a nastepnie wyciagsz do zewnatrz auta(dwa plastykowe bolce w ramce metalowej)

nie wiem czy dobrze zrozumiałem, po odkręceniu odciągnąć do siebie a następnie do zewnątrz (prawa lampa w prawą stronę) Całość trzyma się dość mocno, a nie chciałbym nic urwać czy połamać.

Bono
27-06-10, 13:50
Tak jest: delikatnie lampe do siebie a potem prawa na prawo a lewa na lewo. Pociagnac mocniej to wyjdzie z mocowan.

46and2
27-06-10, 14:36
Nie zdejmuj tapicerki, wystarczy śrubki odkręcić i lampa zejdzie. Zrób tak jak poprzednicy mówią - trochę do siebie i w bok. Ja zdejmowałem u siebie wielokrotnie - z jednej strony ciężko schodzi, bo chyba auto było bite w tym miejscu i te 'oczka' na ten 'bolec' nie schodzą się idealnie. Jak lekko odegniesz i spojrzysz pod odpowiednim kątem, to będziesz widział, jak to wszystko jest spasowane. Generalnie trzeba troszkę się siłować, ale nic nie ma prawa się uszkodzić.

leclerc
27-06-10, 18:42
Dzięki wielkie za pomoc, jutro będę działał.
Nie wiem tylko czy mam odpowiednią żarówkę, ale to już detal.

Dzięki za poświęcony czas

Bono
27-06-10, 19:04
nie wiem skad jestes(uzupelnij profil) ale zarowke kupisz na kazdym CPNie oraz wiejskim sklepiku;)

leclerc
27-06-10, 19:56
Bono nie o to mi chodziło, wiem że żarówki się kupuje :)
Nie wiem po prostu jaka bańska tam siedzi bo tyłu jeszcze nie wyciągałem. Pewnie coś się znajdzie w schowku.
Ale obiecuję, że jak nie znajdę to zrobię tak jak radzisz :p

Pozdrowienia

Pełen sukces, taka mała sprawa a cieszy. Dzięki raz jeszcze :D

Bono
28-06-10, 10:24
gut :)