Zobacz pełną wersję : Jak obliczyc spalanie na takiej "dziwnej" odleglos
No wiec, moze ktos ma pomysl jak wyliczyc uczciwie spalanie.A wiec pracodawca oddaje mi za paliwo na dojazd do pracy, tylko ze ja do tej pracy mam 2 km drogi...wiec latwo mozna obliczyc ze w miesiacu wyjezdze w 2 strony jakies 80km?(po drodze zatrzymuje sie raz na skrzyzowaniu) no ale jest zimno, wlacza sie zsanie, silnik sie nie rozgrzeje jak juz musze go gasic..odrazu wyjasnie bo zapytacie pewnie..musze jezdzic do pracu autem bo woze tam dosc ciezkie urzadzenie i nosic to nie ma sensu:)to czekam na wasze pomysly...
niech wrzuci co 2 dni 6-paka brofca do bagażnika i będziecie kwita 8)
Wzór jest zawsze ten sam:
(ilość litrów spalonego paliwa) x 100 / (liczba przejechanych km) = średnie spalanie
na tak krótkim odcinku to przyjmij spalanie 12 litrów na 100 km i bedzie dobrze :wink:
Piotrek Klag
18-10-06, 12:08
(ilość litrów spalonego paliwa) x 100 / (liczba przejechanych km) = średnie spalanie
nie na tekiej gównianie małej trasie - samo odpalenie auta to juz jest ból bo zimny silnik itd.
Ja bym bez kitu sie umówił na flaszkę wódki i tyle bo szkoda wyliczeń bo to śmiechu warta sprawa. 2km to mozna na rowerze albo z buta sie przejść.
p.s. a po co oddawać za dojazd 2km - niezły ten twój pracodawca - jakby mi ktos wypalił
że za 2km mam oddawać kase to bym chyba parsknął śmiechem bo kurcze bez kitu zabawna sytuacja.
moze i smieszna sytuacja, krotko mowiac ja samochodem zalatwiam tez sluzbowe sprawy wiec generalnie co miesiac mowie ile przejechalem i tyle dostaje kasy, na rowerze nie moge isc bo tak jak pisalem urzdzonko ktore woze do pracy wazy z 10kg..wiec jesli gosc che oddawac takze za droge do domu to czemu mam nie brac kasy..pytanie ile
zalej do pelna, jedzij przez tydzien tylko do pracy, zalej ponownie i sprawdz (ile spaliles)/(ile km zrobiles)
to matematyka na poziomie 1 klasy podstawówki....
ustawowo za 1 kilometr przejechany autem prywatnym pracodawca powinien placic 0,7846 pln
Policz 1,20 pln za kilometr i będzie dobrze. Poprostu 100pln do pensji i nie wymyślaj ze wzorami.
nie na tekiej gównianie małej trasie - samo odpalenie auta to juz jest ból bo zimny silnik itd.
Ja bym bez kitu sie umówił na flaszkę wódki i tyle bo szkoda wyliczeń bo to śmiechu warta sprawa. 2km to mozna na rowerze albo z buta sie przejść.
p.s. a po co oddawać za dojazd 2km - niezły ten twój pracodawca - jakby mi ktos wypalił
że za 2km mam oddawać kase to bym chyba parsknął śmiechem bo kurcze bez kitu zabawna sytuacja.
A co ma tu do rzeczy długość trasy ??
Choćbyś przejechał i 3 km to według tego wzoru obliczysz sobie średnie spalanie.
Choćbyś przejechał i 3 km to według tego wzoru obliczysz sobie średnie spalanie
no to zrob 3km po zatankowaniu do pełna i zatankuj jeszcze raz... jestem ciekawy jaki Ci wynik wyjdzie :D
Choćbyś przejechał i 3 km to według tego wzoru obliczysz sobie średnie spalanie
no to zrob 3km po zatankowaniu do pełna i zatankuj jeszcze raz... jestem ciekawy jaki Ci wynik wyjdzie :D
Przecież wiesz, że to była ironia :wink:
Zasada obliczania średniego spalania jest zawsze ta sama.
Wiadomo, że na większej ilości przejechanych km obliczymy to spalanie z większą dokładnością, ale w tym przypadku mamy konkretną trasę.
Peace
moim zdaniem spalanie na zimnym silniku bedzie wyzsze niz 12litrow
za krotki odcinek,
nie warto sie bawic w jakies obliczenia (chyba ze uzywasz uata tylko na dojazdy do rpacy i powroty)
100zl do pensji i po sprawie chyba
Ja to "obliczylem" poprzez braki w gotowce :) ostatnio braklo mi paliwa, zalalem 3 litry i przejechalem na nich rowne 35 km i znowu braklo :) teraz mam nauczke zeby tankowac w odpowiednich ilosciach przed jazda :) pozdro
Piotrek Klag
19-10-06, 08:39
Ja to "obliczylem" poprzez braki w gotowce :) ostatnio braklo mi paliwa, zalalem 3 litry i przejechalem na nich rowne 35 km i znowu braklo :) teraz mam nauczke zeby tankowac w odpowiednich ilosciach przed jazda :) pozdro
ratuluje pomysłu - z twojego bau został zassany scały syf do pompy....
Ogólnie jazda z bakiem poniżej 1/4 - 1/3 raczej jest NIE ZALECANA.
Powodów jest tysiąc dweście - ale jak zobaczyzz swoją pompe i filtr potm to bedzie jeden z nich...