Zobacz pełną wersję : montaż tweeterów bez wiercenia dziur w słupkach/drzwach
jak w temacie. Jest takie coś możliwe? Po namysłach zaplanowałem poszerzyć scene i założyć odseparowyny zestaw tylko problem w tym ze nie chce robic dziur w plastkach bo jak hanka kiedys pójdzie na sprzedaz to bedzie trzeba sporo zleciec z ceny za dziury. Ma ktos jakies patenty na moj problem?
chyba w kazdym zestawie systemow odseparowanych do tweeterow dołaczane sa zestawy srobek, nakretek mocujacych.
Mozesz zrobic nastepujaco:
1) kupic trojkaty te ktore maskuja lusterka od wersji vti
2) przykrecic srubkami z zestawu tweetery do trojkatow jak bedziesz sprzedawal auto nowe trojkaty kupisz np na allegro za nieduze pieniadze
3)zamowic w firmie zajmujacej sie car audio słupki z miejscami na tweeter, badz samemu je zbudowac
tak to widze pozdrawiam:)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=4834 Czarno na biały jak , czym i w ogóle.
Przed sprzedażą auta kupujesz najtańsze na allegro za 10 zł i wkładasz w kit.
Obecnie jeździsz tym autem więc rób wszystko Profi bo w gruncie rzeczy estetyka pojazdu dużo mówi o właścicielu. Przyszły nabywca inaczej będzie patrzył na taki słupek więc moim zdaniem warto
trójkąty odpadają - mam reczne sterowanie lusterek i tweetery po prostu nie wejdą a elektryki nie bede montował, ze słupkami kombinował nie bede bo jak zobaczyłem ile profesjonalne firmy biorą za rzeźbe to spadłem z krzesła (249 zł za komplet - czyli tyle ile mam zamiar na głośniki wytdać)
Tak sobie dzisiaj ogladalem możliwe miejsce i takie cos sobie wymyśliłem
http://www.fototube.pl/pix/img4/org/d41d815799a2c0b084aa2b0099dcacc3.jpg
Dla nie wiedzacych o co chodzi: planuje przeprowadzic kable pod tą czarną gumą i postawić tweeter na samym dole slupka, tylko nie moge wymyślec jak go przymocowac tak aby był skierowany w strone kierowcy wszelkie wiercenie, wkrety odpadają - jedynie taśma obustronna, ewentualne wyjście zostaiwc go luzem ale nie wiem czy to bedzie dobre rozwiazanie.
Co o tym myślicie?
edit: budziniak ale ja wszelkie audio przy sprzedazy bede wyjmował z samochodu - i tak strace na wartosci auta wiec nie ma mowy o robieniu komus prezentu w postaci audio na które wylożyłem troche kasy i które moze sie przydac do nastepnego samochodu. Jak wiec bedą wygladać modyfikowane słupki bez tweeterow? sam sobie odpowiedz
pomyśl na wyprofilowaniu jakiegoś kawałka cienkiej blachy. Do jednego końca przyklejasz gwizdek a drugi wsuwasz między deskę a słupek. Troszkę zabawy może być z odpowiednim ustawieniem ale na pewno było by solidniej i pewniej że nie odleci jak postoju na słońcu i klej puści
sam sobie odpowiedz a Ty przeczytaj raz jeszcze to co napisałem....kupujesz najtańsze na allegro o wkładasz tak dla sztuki. Ludzie a szczególnie to wzrokowcy i jak zobaczą coś ponad serię to od razu się spodoba :)
W 100 % Ciebie rozumiem z tym co piszesz.
Te są nawet tańsze niż 10 zł http://allegro.pl/item1087496825_glosniki_tweetery_syki_dynamiczne_a lda800_200w.html
ale z allegro chodzi ci o słupki?
Nie nie zrozumieliśmy się. Jeżeli zamierzasz troszkę jeszcze pojeździć tym autem to robisz to profi po godzinach tak jak w linku który podałem. Montujesz wtedy te głośniki które kupisz za te grube miliony i cieszysz się ładnym wyglądem i dobrym dźwiękiem. Jak będziesz chciał sprzedać to wyjmujesz te dobre głośniki a montujesz ten chiński shit z drugiego linku a nowy nabywca cieszy się że ma super zayebiste audio a Ty się śmiejesz że dureń dopłacił 200 zł za głośniki które kupiłeś za 4 zł
aaaa to o to chodzi. Pomysł jak najbardziej dobry, ale problem w tym ze nie mam zdolności manualnych i moge jedynie spieprzyć słupki, a szkoda mi ich bo takie ładne. Dzięki za pomoc ale pradopodobnie pozostane przy pomyśle tweeterów u podnoża słupków, fakt bedzie wyglądać niechlujnie ale w końcu bede miał prawidlową scene dźwiękowa i bede mogł słuchać manieczek. Jedynie jakis lepszy pomysł na umocowanie tego by sie przydał.
Kawałem cienkiej blaszki pomalowanym w kolor deski nie powinien zepsuć wyglądu :) Wszytko da radę ogarnąć tylko czasem sie nie chce. tez mam nowe głośniki i dystanse w przednie drzwi...tzn leżą w domu i nabierają mocy urzędowej :D
Powodzenia
ogladałem przed chwila ta miejsce i rozkminiam ze blaszki bedą dobrą opcja. Od przodu bedzie to wyglądało b.ladnie, troche gorzej od strony szyby ale znowu nie będzie tak tego widać. Dzięki
dobra, montaz tweeterow nie jest problemem ale pojawił sie następny - trzeba podłączyc pod kable głośnika tweeter, jako że przeprowadzenie kabla przez drzwi z tego co wyczytalem to wyższa szkoła jazdy (czyt. nie dla mnie) to wpadłem na pomysł że podlącze je do kabli głośników które znajduja sie w kabinie, tylko jest pewien problem - dostep do tych kabli jest praktycznie zerowy, znajduja sie głęboko od kokpitem no i tu kieruje pytanie - którędy biegną kable głosnikowe w kabinie, gdzie byłoby najlepiej podłaczyc ? ma ktos jakies doswiadczenie w tej kwestii ? Jakie wogóle mają oznaczenie te kable bo nie chce spalic tweetera vel elektroniki, kolory te same co kable przy głosnikach? a może idzie jakoś zdemontowac ten boczek i uzyskac lepszy dostep do wiązki?
tez mam nowe głośniki i dystanse w przednie drzwi...tzn leżą w domu i nabierają mocy urzędowej
te synek jak to nie zamontowane ? ja już flaszke dawno obalilem - jak chcesz to ci pomoge - popatrze jak sie meczysz ;)
dobra, montaz tweeterow nie jest problemem ale pojawił sie następny - trzeba podłączyc pod kable głośnika tweeter, jako że przeprowadzenie kabla przez drzwi z tego co wyczytalem to wyższa szkoła jazdy (czyt. nie dla mnie) to wpadłem na pomysł że podlącze je do kabli głośników które znajduja sie w kabinie, tylko jest pewien problem - dostep do tych kabli jest praktycznie zerowy, znajduja sie głęboko od kokpitem no i tu kieruje pytanie - którędy biegną kable głosnikowe w kabinie, gdzie byłoby najlepiej podłaczyc ? ma ktos jakies doswiadczenie w tej kwestii ? Jakie wogóle mają oznaczenie te kable bo nie chce spalic tweetera vel elektroniki, kolory te same co kable przy głosnikach? a może idzie jakoś zdemontowac ten boczek i uzyskac lepszy dostep do wiązki?
najprostszym rozwiazaniem byloby wpiecie sie np przy kostce radia - dostep po wyjeciu radia dobry , kable zazwyczaj opisane a i masz od razu w desce wiec nie trzeba ciagnac kabli daleko - co do tweeterow , tez mialem takie rozkminki , wreszcie zrobilem w dziure w boczku - najwyzej jak bede sprzedawal wstawie ten szajs po 3 pln co budzik wrzucil ...
nie no miejsce tweeterów już ustalone - obedzie sie bez wiercenia plastików i też będzie si, a może nawet lepiej :D tylko te poodłączenie wqurza, a pomysł z połączeniem przy radiu dobry ;) aż sam sie dziwie czemu na to jeszcze nie wpadłem :)
a ma ktos moze jakiś schemat kostki radiowej do civika, albo jakis info ofnosnie kabli (które są głosnikowe, który +- )
konia z wozem temu który powie mi ktore kable idą do głośników przednich (lewy i prawy, + i - )
aha i rozumiem ze zwrotnice trzeba podpiac bezpośrednio pod kabel glośnika a potem ten sam kabel podpiac pod zwrotnice, czyli ciąć kabel sygnałowy trzeba tak?
zalączam fotki
1.
http://www.fototube.pl/obraz,img.8973.jpg-867812.html
2.
http://www.fototube.pl/obraz,img.8974.jpg-867826.html
3.
http://www.fototube.pl/obraz,img.8975.jpg-867828.html
stary powiedz ze zartujesz ? ja rozumiem ze mozesz nie miec wiedzy technicznej , ze mozesz nawet nie umiec tego sprawdzic (chociaz ja takie rzeczy robilem jak mialem 10 lat) ale skoro prawo jazdy masz to i czytac umiesz prawda ? a kable sa jak wól opisane - nawet na fotach widac ze biale sa od lewego przedniego , z pamieci to chyba fioletowe tez sa od przodu
jesli chodzi o ciecie kabli sygnalowych to tak wlasnie trzeba zrobic - moja rada jezeli sprzedajesz bez audio to i pewnie bez radia - zeby nastepnemu wlascicielowi syfu nie robic tnij na przejsciowce - od radia do zwrotnicy , ze zwrotnicy wooferowe z powrotem do instalacji
nadal nie wiem o które kaqble chodzi, wiedzy nie mam to fakt :) gdzie opisane ??
zaznaczy ktos na fotce i bedzie si.
A co do ciecia to chyba lepiej na przejściowce ciąć, ktorą można nową kupic za 20 zł niż gdzie indziej - bo tego tez za bardzo nie rozumiem jka proponujesz zrobić. Jesli to nie kłopot to prosiłbym o narysowanie takiego mini-schematu jak to ma wyglądać ;)
jesli chodzi o ciecie kabli sygnalowych to tak wlasnie trzeba zrobic - moja rada jezeli sprzedajesz bez audio to i pewnie bez radia - zeby nastepnemu wlascicielowi syfu nie robic tnij na przejsciowce
A co do ciecia to chyba lepiej na przejściowce ciąć
eeee no
poświecilem sie i narysowalem - chyba dlatego ze nie lubie swojej pracy - rysunek wyjasni ci stwierdzenie :
od radia do zwrotnicy , ze zwrotnicy wooferowe z powrotem do instalacji
należy się milion dolarów USD
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-07/a4c8fcd9.png (http://fotoo.pl/)
p.s. przykład z rysunku dotyczy jednego kabla plusowego , tych kabli bedziesz atakował w sumie 4 - dwa plusowe i dwa minusowe
powodzenia , nie spal samochodu
Ale żem faila zaliczył ;) no rzeczywiscie opisane są, nie przyjrzalem sie nawet temu, wiec pierwszy obrazek wyjaśnia wszystko, dzięki wielki ygor dużo mi pomogleś. Jedna tylko jeszcze rzecz mnie zastanwawia - przegladalem komore radia i jest problem tego typu że nie ma gdzie upchać tych zwrotnic, jest jedna dziura na tyłach tej komory i tam są wypchane te kable zeby radio sie zmieściło, co więc z tym fantem robic? Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do głowy to lekko podciąc plastik i wepchać na tyły zwrotnice, tylko nie wiem czy to dobra opcja. No ale juz sobie jakos z tym poradze, najważniejsze juz wiem ;) dzięki.
aha i jeszcze jedno pytanie z cyklu tych totalnie noobowskich - kable wychodzace z iso i wchodzace do przejsciówki są tymi samymi kablami o tym samym przenaczeniu, jak ktos nie wie ocb to zapodaje schemat
http://www.fototube.pl/obraz,12.jpg-867887.html
mi na 99% wydaje sie ze tak ale dla pewnosci niech ktos jeszcze potwierdzi :D
i tak bedziesz musial dosztukwoac jakis kabel do zrotnicy i z powrotem , wiec tylko kwestia dlugosci jest to gdzie mozesz zwrotnice umiescic - na dobra sprawe mozesz wziac dlugi kabel i dobagaznika anwet je wrzucic - a tak powaznie moze gdzies za schowkiem , pod deska , kolega schowal w desce przy zegarach - mozliwosci mnostwo
drugiego pytania nie za bardzo rozumiem , ale przeciez widac ktore kable przechodza w ktore
aha, rozumiem. co do drugiego pytania to nieistotne juz. Dzięki.