Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : montaż tweeterów bez wiercenia dziur w słupkach/drzwach

pavel007
26-06-10, 09:24
jak w temacie. Jest takie coś możliwe? Po namysłach zaplanowałem poszerzyć scene i założyć odseparowyny zestaw tylko problem w tym ze nie chce robic dziur w plastkach bo jak hanka kiedys pójdzie na sprzedaz to bedzie trzeba sporo zleciec z ceny za dziury. Ma ktos jakies patenty na moj problem?

karas
26-06-10, 11:38
chyba w kazdym zestawie systemow odseparowanych do tweeterow dołaczane sa zestawy srobek, nakretek mocujacych.
Mozesz zrobic nastepujaco:

1) kupic trojkaty te ktore maskuja lusterka od wersji vti
2) przykrecic srubkami z zestawu tweetery do trojkatow jak bedziesz sprzedawal auto nowe trojkaty kupisz np na allegro za nieduze pieniadze
3)zamowic w firmie zajmujacej sie car audio słupki z miejscami na tweeter, badz samemu je zbudowac

tak to widze pozdrawiam:)

Budziniak
26-06-10, 12:18
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=4834 Czarno na biały jak , czym i w ogóle.
Przed sprzedażą auta kupujesz najtańsze na allegro za 10 zł i wkładasz w kit.
Obecnie jeździsz tym autem więc rób wszystko Profi bo w gruncie rzeczy estetyka pojazdu dużo mówi o właścicielu. Przyszły nabywca inaczej będzie patrzył na taki słupek więc moim zdaniem warto

pavel007
26-06-10, 12:26
trójkąty odpadają - mam reczne sterowanie lusterek i tweetery po prostu nie wejdą a elektryki nie bede montował, ze słupkami kombinował nie bede bo jak zobaczyłem ile profesjonalne firmy biorą za rzeźbe to spadłem z krzesła (249 zł za komplet - czyli tyle ile mam zamiar na głośniki wytdać)

Tak sobie dzisiaj ogladalem możliwe miejsce i takie cos sobie wymyśliłem

http://www.fototube.pl/pix/img4/org/d41d815799a2c0b084aa2b0099dcacc3.jpg

Dla nie wiedzacych o co chodzi: planuje przeprowadzic kable pod tą czarną gumą i postawić tweeter na samym dole slupka, tylko nie moge wymyślec jak go przymocowac tak aby był skierowany w strone kierowcy wszelkie wiercenie, wkrety odpadają - jedynie taśma obustronna, ewentualne wyjście zostaiwc go luzem ale nie wiem czy to bedzie dobre rozwiazanie.
Co o tym myślicie?

edit: budziniak ale ja wszelkie audio przy sprzedazy bede wyjmował z samochodu - i tak strace na wartosci auta wiec nie ma mowy o robieniu komus prezentu w postaci audio na które wylożyłem troche kasy i które moze sie przydac do nastepnego samochodu. Jak wiec bedą wygladać modyfikowane słupki bez tweeterow? sam sobie odpowiedz

Budziniak
26-06-10, 12:32
pomyśl na wyprofilowaniu jakiegoś kawałka cienkiej blachy. Do jednego końca przyklejasz gwizdek a drugi wsuwasz między deskę a słupek. Troszkę zabawy może być z odpowiednim ustawieniem ale na pewno było by solidniej i pewniej że nie odleci jak postoju na słońcu i klej puści

sam sobie odpowiedz a Ty przeczytaj raz jeszcze to co napisałem....kupujesz najtańsze na allegro o wkładasz tak dla sztuki. Ludzie a szczególnie to wzrokowcy i jak zobaczą coś ponad serię to od razu się spodoba :)
W 100 % Ciebie rozumiem z tym co piszesz.

Te są nawet tańsze niż 10 zł http://allegro.pl/item1087496825_glosniki_tweetery_syki_dynamiczne_a lda800_200w.html

pavel007
26-06-10, 12:36
ale z allegro chodzi ci o słupki?

Budziniak
26-06-10, 12:39
Nie nie zrozumieliśmy się. Jeżeli zamierzasz troszkę jeszcze pojeździć tym autem to robisz to profi po godzinach tak jak w linku który podałem. Montujesz wtedy te głośniki które kupisz za te grube miliony i cieszysz się ładnym wyglądem i dobrym dźwiękiem. Jak będziesz chciał sprzedać to wyjmujesz te dobre głośniki a montujesz ten chiński shit z drugiego linku a nowy nabywca cieszy się że ma super zayebiste audio a Ty się śmiejesz że dureń dopłacił 200 zł za głośniki które kupiłeś za 4 zł

pavel007
26-06-10, 12:44
aaaa to o to chodzi. Pomysł jak najbardziej dobry, ale problem w tym ze nie mam zdolności manualnych i moge jedynie spieprzyć słupki, a szkoda mi ich bo takie ładne. Dzięki za pomoc ale pradopodobnie pozostane przy pomyśle tweeterów u podnoża słupków, fakt bedzie wyglądać niechlujnie ale w końcu bede miał prawidlową scene dźwiękowa i bede mogł słuchać manieczek. Jedynie jakis lepszy pomysł na umocowanie tego by sie przydał.

Budziniak
26-06-10, 12:47
Kawałem cienkiej blaszki pomalowanym w kolor deski nie powinien zepsuć wyglądu :) Wszytko da radę ogarnąć tylko czasem sie nie chce. tez mam nowe głośniki i dystanse w przednie drzwi...tzn leżą w domu i nabierają mocy urzędowej :D
Powodzenia

pavel007
26-06-10, 12:55
ogladałem przed chwila ta miejsce i rozkminiam ze blaszki bedą dobrą opcja. Od przodu bedzie to wyglądało b.ladnie, troche gorzej od strony szyby ale znowu nie będzie tak tego widać. Dzięki

pavel007
30-06-10, 12:40
dobra, montaz tweeterow nie jest problemem ale pojawił sie następny - trzeba podłączyc pod kable głośnika tweeter, jako że przeprowadzenie kabla przez drzwi z tego co wyczytalem to wyższa szkoła jazdy (czyt. nie dla mnie) to wpadłem na pomysł że podlącze je do kabli głośników które znajduja sie w kabinie, tylko jest pewien problem - dostep do tych kabli jest praktycznie zerowy, znajduja sie głęboko od kokpitem no i tu kieruje pytanie - którędy biegną kable głosnikowe w kabinie, gdzie byłoby najlepiej podłaczyc ? ma ktos jakies doswiadczenie w tej kwestii ? Jakie wogóle mają oznaczenie te kable bo nie chce spalic tweetera vel elektroniki, kolory te same co kable przy głosnikach? a może idzie jakoś zdemontowac ten boczek i uzyskac lepszy dostep do wiązki?

ygor
30-06-10, 13:05
tez mam nowe głośniki i dystanse w przednie drzwi...tzn leżą w domu i nabierają mocy urzędowej

te synek jak to nie zamontowane ? ja już flaszke dawno obalilem - jak chcesz to ci pomoge - popatrze jak sie meczysz ;)

dobra, montaz tweeterow nie jest problemem ale pojawił sie następny - trzeba podłączyc pod kable głośnika tweeter, jako że przeprowadzenie kabla przez drzwi z tego co wyczytalem to wyższa szkoła jazdy (czyt. nie dla mnie) to wpadłem na pomysł że podlącze je do kabli głośników które znajduja sie w kabinie, tylko jest pewien problem - dostep do tych kabli jest praktycznie zerowy, znajduja sie głęboko od kokpitem no i tu kieruje pytanie - którędy biegną kable głosnikowe w kabinie, gdzie byłoby najlepiej podłaczyc ? ma ktos jakies doswiadczenie w tej kwestii ? Jakie wogóle mają oznaczenie te kable bo nie chce spalic tweetera vel elektroniki, kolory te same co kable przy głosnikach? a może idzie jakoś zdemontowac ten boczek i uzyskac lepszy dostep do wiązki?

najprostszym rozwiazaniem byloby wpiecie sie np przy kostce radia - dostep po wyjeciu radia dobry , kable zazwyczaj opisane a i masz od razu w desce wiec nie trzeba ciagnac kabli daleko - co do tweeterow , tez mialem takie rozkminki , wreszcie zrobilem w dziure w boczku - najwyzej jak bede sprzedawal wstawie ten szajs po 3 pln co budzik wrzucil ...

pavel007
30-06-10, 13:15
nie no miejsce tweeterów już ustalone - obedzie sie bez wiercenia plastików i też będzie si, a może nawet lepiej :D tylko te poodłączenie wqurza, a pomysł z połączeniem przy radiu dobry ;) aż sam sie dziwie czemu na to jeszcze nie wpadłem :)
a ma ktos moze jakiś schemat kostki radiowej do civika, albo jakis info ofnosnie kabli (które są głosnikowe, który +- )

pavel007
02-07-10, 12:03
konia z wozem temu który powie mi ktore kable idą do głośników przednich (lewy i prawy, + i - )
aha i rozumiem ze zwrotnice trzeba podpiac bezpośrednio pod kabel glośnika a potem ten sam kabel podpiac pod zwrotnice, czyli ciąć kabel sygnałowy trzeba tak?

zalączam fotki
1.
http://www.fototube.pl/obraz,img.8973.jpg-867812.html
2.
http://www.fototube.pl/obraz,img.8974.jpg-867826.html
3.
http://www.fototube.pl/obraz,img.8975.jpg-867828.html

ygor
02-07-10, 12:08
stary powiedz ze zartujesz ? ja rozumiem ze mozesz nie miec wiedzy technicznej , ze mozesz nawet nie umiec tego sprawdzic (chociaz ja takie rzeczy robilem jak mialem 10 lat) ale skoro prawo jazdy masz to i czytac umiesz prawda ? a kable sa jak wól opisane - nawet na fotach widac ze biale sa od lewego przedniego , z pamieci to chyba fioletowe tez sa od przodu

jesli chodzi o ciecie kabli sygnalowych to tak wlasnie trzeba zrobic - moja rada jezeli sprzedajesz bez audio to i pewnie bez radia - zeby nastepnemu wlascicielowi syfu nie robic tnij na przejsciowce - od radia do zwrotnicy , ze zwrotnicy wooferowe z powrotem do instalacji

pavel007
02-07-10, 12:17
nadal nie wiem o które kaqble chodzi, wiedzy nie mam to fakt :) gdzie opisane ??
zaznaczy ktos na fotce i bedzie si.
A co do ciecia to chyba lepiej na przejściowce ciąć, ktorą można nową kupic za 20 zł niż gdzie indziej - bo tego tez za bardzo nie rozumiem jka proponujesz zrobić. Jesli to nie kłopot to prosiłbym o narysowanie takiego mini-schematu jak to ma wyglądać ;)

ygor
02-07-10, 12:36
jesli chodzi o ciecie kabli sygnalowych to tak wlasnie trzeba zrobic - moja rada jezeli sprzedajesz bez audio to i pewnie bez radia - zeby nastepnemu wlascicielowi syfu nie robic tnij na przejsciowce

A co do ciecia to chyba lepiej na przejściowce ciąć

eeee no

poświecilem sie i narysowalem - chyba dlatego ze nie lubie swojej pracy - rysunek wyjasni ci stwierdzenie :

od radia do zwrotnicy , ze zwrotnicy wooferowe z powrotem do instalacji

należy się milion dolarów USD

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-07/a4c8fcd9.png (http://fotoo.pl/)

p.s. przykład z rysunku dotyczy jednego kabla plusowego , tych kabli bedziesz atakował w sumie 4 - dwa plusowe i dwa minusowe

powodzenia , nie spal samochodu

pavel007
02-07-10, 12:46
Ale żem faila zaliczył ;) no rzeczywiscie opisane są, nie przyjrzalem sie nawet temu, wiec pierwszy obrazek wyjaśnia wszystko, dzięki wielki ygor dużo mi pomogleś. Jedna tylko jeszcze rzecz mnie zastanwawia - przegladalem komore radia i jest problem tego typu że nie ma gdzie upchać tych zwrotnic, jest jedna dziura na tyłach tej komory i tam są wypchane te kable zeby radio sie zmieściło, co więc z tym fantem robic? Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do głowy to lekko podciąc plastik i wepchać na tyły zwrotnice, tylko nie wiem czy to dobra opcja. No ale juz sobie jakos z tym poradze, najważniejsze juz wiem ;) dzięki.

aha i jeszcze jedno pytanie z cyklu tych totalnie noobowskich - kable wychodzace z iso i wchodzace do przejsciówki są tymi samymi kablami o tym samym przenaczeniu, jak ktos nie wie ocb to zapodaje schemat

http://www.fototube.pl/obraz,12.jpg-867887.html

mi na 99% wydaje sie ze tak ale dla pewnosci niech ktos jeszcze potwierdzi :D

ygor
02-07-10, 13:20
i tak bedziesz musial dosztukwoac jakis kabel do zrotnicy i z powrotem , wiec tylko kwestia dlugosci jest to gdzie mozesz zwrotnice umiescic - na dobra sprawe mozesz wziac dlugi kabel i dobagaznika anwet je wrzucic - a tak powaznie moze gdzies za schowkiem , pod deska , kolega schowal w desce przy zegarach - mozliwosci mnostwo

drugiego pytania nie za bardzo rozumiem , ale przeciez widac ktore kable przechodza w ktore

pavel007
02-07-10, 13:24
aha, rozumiem. co do drugiego pytania to nieistotne juz. Dzięki.