Zobacz pełną wersję : Trzy klaksony w civic'u???
Witam!
Ostatnio byłem zmuszony zdjąć przedni zderzak by wymienić chłodnicę klimy i zauważyłem że mój civic posiada 3 klaksony (2 montowane poniżej przedniej belki i trzeci z boku przy nadkolu po stronie pasażera). Sprawdziłem działanie i działają tylko te dwa przednie a trzeci nie (jest na pewno dobry - sprawdziłem podłączając pod inne źródło zasilania). W związku z czym moje pytanie - czy coś z przewodem nie tak, a może on służy do czego innego (tylko do czego?). Mam wersję EU8 1.6 ES. Czy ktoś z Was zaglądał pod zderzak i może potwierdzić że też ma trzy? A może ktoś wie do czego on służy - jakiś alarm czy co?
A masz alarm? Jeśli tak to zainicjuj jego działanie i zobacz czy ten trzeci czasem nie jest do niego podłączony. W/g manuala normalnie są dwa "klaksony" z przodu.
No właśnie że wydaje mi się że nie, próbowałem przytrzymywać dłużej guziki z pilota i nic, próbowałem w zamkniętym aucie przekręcać kluczyk w stacyjce i też nic. Na przednich bocznych szybach mam naklejone nalepki z takimi (((kłódkami))) ale widzę że większość hond takie ma, czy w wersjach ES był montowany seryjnie alarm nie mam pojęcia. Czy można jakoś to sprawdzić?
Alarm fabryczny sprawdzisz:
1 wyłącznik oświetlenia sufitowego w położenie środkowe (zał. alarmu)
2. w drzwiach kierowcy zamknij śrubokrętem lub czymś podobnym przekręć widełki zamka - te które zamykają się po zamknięciu drzwi za występ w "futrynie".
3. naciśnij wyłącznik krańcowy drzwi kierowcy - wyłącznik pod czarną gumową osłoną koło wystepu zamka drzwi w "futrynie".
4. naciśnij z pilota zamknięcie - 'zamknięta kłódka'
wszystkie drzwi powinny się pozamykać z centralnego zauważysz to po bolcach blokujących w drzwiach tych koło szyby centralny zamek wciągnie ich do dołu.
Teraz jak puścisz wyłącznik krańcowy wzbudzisz alarm i 3 syrena powinna wyć.
Witam!
Ostatnio byłem zmuszony zdjąć przedni zderzak by wymienić chłodnicę klimy i zauważyłem że mój civic posiada 3 klaksony (2 montowane poniżej przedniej belki i trzeci z boku przy nadkolu po stronie pasażera). Sprawdziłem działanie i działają tylko te dwa przednie a trzeci nie (jest na pewno dobry - sprawdziłem podłączając pod inne źródło zasilania). W związku z czym moje pytanie - czy coś z przewodem nie tak, a może on służy do czego innego (tylko do czego?). Mam wersję EU8 1.6 ES. Czy ktoś z Was zaglądał pod zderzak i może potwierdzić że też ma trzy? A może ktoś wie do czego on służy - jakiś alarm czy co?
Ja mogę to potwierdzić,są trzy :).
No to gdzie jest ten trzeci?
http://autoban.com.ru:8080/manual/CivHtml/22-152.htm
Może jakiegoś bonusa dostaliście?
robi4020 chylę czoła:) to jest klakson alarmu - miałeś rację. A czy jest możliwość aby podczas zamykania samochodu sygnalizował jego włączenie krótkim sygnałem?
http://img180.imageshack.us/img180/7088/22152a25.gif
A czy jest możliwość aby podczas zamykania samochodu sygnalizował jego włączenie krótkim sygnałem?
To zależy od tego jaki to jest alarm. Ale zapewne da się zaprogramować.
Takie "łi, łi" przy zamykaniu/otwieraniu to po pierwsze jest niedozwolone w UE a po drugie jedzie wiochą. Bez urazy dla polskiej wsi.
nie można się przeprogramować tego alarmu na "bep-bep" alarm można zaprogramować tylko w dwa tryby pracy:
1. auto
2. manual
A czy mógłbyś napisać coś więcej na temat tych dwóch opcji - oraz jak je aktywować?;)
Opis i instrukcja, kliknij poniżej.
Security system Civic 2/4-door 2001-2005' ( http://depositfiles.com/files/rytgx7iu6)
Wielkie dzięki:D
Pozdrawiam;)