PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 96 1.5 114km D15Z8- problem z obrotami

djpapa
25-06-10, 13:01
Witam serdecznie i proszę o pomoc!
Posiadam Honde Civic 96 1.5 114k m D15Z8 ,( posiada instalacje gazową sekwencyjną)od dłuższego czasu mam problem z obrotami( pozioma przepustnica ):
- podczas zapalania zimnego sinika( oczywiście na benzynie) następują falowania obrotów w przedziale od 0 do 1700 tys. Gdy ruszę po czym ponownie wcisnę pedał sprzęgła i skręce kierownicą( np przy dojeździe do skrzyżowania )auto chce gasnąć. ( nie ma tego problemu gdy auto przełączy sie na gaz).
- gdy auto się juz rozgrzeje podczas jazdy ( znowu nawiaże do skrzyżowania) nie ma tego problemu, jeśli natomiast auto zgasze gdy silnik jest rozgrzany i odpale go po np: 1 min. falowania występują ponownie lecz w mniejszej intensywności.
Auto posiada filtr stożkowy zakładany w marcu 2010 roku ( problem występował równiez gdy był seryjny filtr), silniczek krokowy również był czyszczony, kopułka od aparatu zapłonowego również jak i wymieniane świece i kable!

Czytając na forum o tym problemie nie znalazłem tematu dotyczącego mojego modelu!!!!!!!!!!!!!!!! może ktoś miał podobny problem i postara mi się odpowiedziec i pomoc w 100%! Jeżeli ten temat już wystąpił prosze o przkierowanie

Pozdrawiam!

hellrider
25-06-10, 13:48
Ja mialem dokladnie to samo, tez mam sekwecje. Mam pionowa przepustnice i u mnie pomoglo - sciagniecie przepustnicy i wyszorowanie jej ekstrakcyjna, to samo z krokowcem. Z tym ze ja po sciagnieciu przepustnicy wyszorowalem ja gdzie tylko sie dalo. Nie tylko sama gardziel. Wyrozkrecalem na czesci pierwsze i mycie. POmoglo i juz mam problem z glowy.

djpapa
22-08-10, 13:25
Witam serdecznie przeczyściłem przepustnice jak i silniczek krokowy , pomaga to na kilka dni po czym znowu pojawiają sie te same problemy czyli falowania co najgorsze pojawił się kolejny problem mianowicie po nocy nie chce odpalać tzn. musze go dłozej przytrzymac by zalapal:/( również po dłuższym postoju równiez jest problem z odpaleniem:/ ) wcześniej palil jak zegareczek:P Prosze o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!111

Budziniak
22-08-10, 14:15
Sprawdź czy masz jakieś błędy w kompie. Kopułkę i palec rozdzielacz to się wymienia a nie czyści bo zapewne masz jeszcze oem a Twoje auto nie jest najnowsze. Móje ek3 po wymianie tych elementów nie ma problemu z zapalaniem więc i Ty zaryzykuj.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!111

Nie krzycz na nas :)

djpapa
22-08-10, 15:27
Dzieki ale jak mam sprawdzic bledy w kompie? a wymiana krokowego moze naprawic ta sytuacje?

Budziniak
22-08-10, 15:55
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?6877-Samodiagnostyka-6-Generacja&highlight=samodiagnostyka
Tutaj masz dokładny opis jak się to robi a na ostatniej stronie tematu jest spis wszystkich błędów.
Zanim kupisz drugi krokowy sprawdź błędy powodzenia

djpapa
11-09-10, 00:51
Witam serdecznie problem występował w instalacji gazowej tzn była zle ustawiona i mieszała w komputerze samochodu ale pojawil sie kolejny problem z odpalanie po nocy musze dluzesz przytrzymac dluzesz by zalapal:/ mam zamiar wymienic kable i swiece czy to dobre posuniecie?