Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : VIII generacja i wbudowane radio - problem z RDS

Mariostar
17-10-06, 23:19
Radio w tej generacji (VIII) jest fajne. Gra całkiem nieźle. 6 wbudowanych głośników robi swoje. Zmieniarka na 6 dysków i odtwarzanie MP3 są dodatkowym atutem.
Mam tylko pytanie co do RDS-u. Czy nie umiem go włączyć, czy po prostu tego systemu tutaj nie ma?

pozdrówka

kubek25
18-10-06, 11:12
RDS jest bo mi pokazuje wszystko, natomiast jak wlaczyc nie wiem
od poczatku pokazywalo wiec nie grzebie bo tylko popsuje :mrgreen:

wp
18-10-06, 23:59
Witam,

Moim zdaniem w 4d nie ma RDS-u. Też mam ten problem. Dziwna rzecz żeby nie było RDS. Ale chyba Honda zaoszczędziła.

Pozdrawiam
WP

Mariostar
19-10-06, 21:11
Niech ktoś jeszcze potwierdzi czy jest czy też nie RDS w 5D 2006?

Dobi
20-10-06, 11:29
W 5D jest RDS.

Mariostar
20-10-06, 12:10
a 4D?

wp
20-10-06, 20:36
W Executive to RDS powinien być ja mam Comfort 4d ale spróbuj przy włączonym radiu przytrzymać przycisk PowerON dłużej niż 2 s powinno zadziałać jak masz RDS.

Pozdrawiam
WP

kubek25
20-10-06, 21:44
Panowie, czy az tyle klopotow sprawia spojrzenie do instrukcji lub nawet na same radio ?

RDS jest jak napisalem , niepisalbym nie majac pewnej informacji

spojzcie raz ale dokladnie na swoje radio, po prawej stronie jest napis RDS i symbol

wp
20-10-06, 22:36
U mnie nie ma napisu RDS. W 4d Comfort nie ma RDSu. Przynajmniej w moim. Przed zakupem nie zwróciłem na to uwagi bo mi do głowy nie przyszło aby w 21 wieku nie było RDSu.

Pozdrawiam
WP

Mariostar
21-10-06, 00:24
Aby skończyć sprawę tematu, który sam zacząłem chcę napisać kilka słów.

Honda w generacji VIII wstawia radia typu D, E, F lub G. Można je obejrzeć na stronie 145-147 instrukcji obsługi auta.

Jeśli na swoim radiu macie napisane przy trzecim od lewej, małym przyciku (okragłym - jednym z trzech) TA/PTY a pierwszy przycisk jest wspólny dla fal AM/FM to znaczy że macie RDS (radia Typu D i F)

I teraz wyleję swoje żale, bo uważam że rzeczywiście w 21 wieku w najwyższej (Executive) wersji samochodu nie umieszczenie radia z RDS-em to lekka przesada. Tak jak do tej pory nie znalazłem żadnej "dziury" tak ten incydent mnie lekko zirytował i aż się dziwię że HONDA zdecydowała się na takie oszczędności.

WSTYD - straszny WSTYD dla HONDY a mnie jest po prostu przykro :(

wp
21-10-06, 15:38
Myślałem że tylko ja na to nie zwróciłem uwagi przy zakupie.

Pozdrawiam
WP

kenny
03-11-06, 15:27
W 4d comforcie nie ma RDSu. Jest wiele skarg do Hondy Poland za to, gdyż w tabeli porównującej wyposażenia comfort i executive nie ma o tym słowa. Nietóre salony zieraly zażalenia klientówi wysyłały zbiorczo do HP, ale nie wiedomo, czy coś to da. Od nowego roku wszystkie wersje mają mieć RDS.

Mariostar
03-11-06, 16:09
Witam ponownie,

Cieszę się iż po woli ten temat się rozwija.
Wszystkich na wpół-szczęśliwych posiadaczy HONDY 4D VIII generacji, którzy są zbulkwersowani niemontowaniem w fabrycznych radiach systemu RDS proponuję zadzwonić do HONDY POLAND i złozyć takowe zażalenie. Wg mnie powinniśmy mieć jakąś rekompensatę, lub wymanę radia na radio w któym będzie RDS.
Podaję numer do HONDY POLAND : 022 545-75-00
Może w grupe siła.
Ja czuję się nieco nabity w butelkę. Samochód mi się podoba, jest ładny, miły w uzytkowaniu, ale jazda po POLSCE bez RDS-u z włączonym radiem jest bardzo denerwująca.

Czekam na Wasze komentarze

Bucky
03-11-06, 18:47
pisze sie pod tym, ja rowniez wykonam telefon do HP

kenny
03-11-06, 18:52
telefonem nic nie zdziałącie, mail lub list. List polecony jest odnotowywany i musza odpowiedzieć na niego. Taki telefon to pogadacie sobie i nic z tego nie wyniknie.

Mariostar
03-11-06, 19:06
Z pewnością masz sporo racji.
Chciałbym poprosić kolegę KENNY aby dokładniej opisał niezgodność w tabeli porównującej wyposażenia.
W prawie polskim istnieje coś takiego jak "niezgodność towaru z umową" - poczytajcie pod adresem:

http://www.proszowice.upow.gov.pl/text/art3.doc lub:
http://www.niepelnosprawni.info/ledge/x/5110

Czy jesteśmy w stanie zebrać dowody że proponowany towar jest niezgodny z umową, bądż materiały reklamujące go wprowadzają w błąd przeyszłego kupującego?
Myślę że w takim momencie musiałby się wypowiedzieć prawnik.
Jeśli nawet nic nie wskuramy, to artykuł lub informacja mówiąca o niezgodności towaru z umową można wykorzystać zawsze gdy z zakupionym towarem zaczyna się dziać coś poważnego i zniechęcającego do korzystania z towaru dalej.

kenny
03-11-06, 19:29
Nie pamiętam jak jest w Umowie, ale chyba jest tam zapis w którym kupujący oświadcza, że zgadza się ze specyfikacją. Nie pamietam jak ta specyfikacja wyglądała. Pamiętam tylko ulotkę w której było:

"Honda Poland Sp. z o.o. zastrzega sobie prawo dokonywania w dowolnym czasie i bez uprzedzenia zmian parametrów technicznych, wyposa/enia oraz specyfikacji
pojazdów wyszczególnionych w powy/szym dokumencie. Wszelkie zawarte informacje nie stanowia oferty w rozumieniu prawa i sa publikowane wyłacznie w celach
informacyjnych. Indywidualne uzgodnienia dotyczace cen, parametrów technicznych, wyposa/enia oraz specyfikacji pojazdu nastepuja w umowie jego sprzeda/y.

Jak wyglądała Wasza Umowa?

Bucky
19-11-06, 20:10
Honda problem rozwiazala a mianowice w srode odbieralem swoja Honde, radio jest z RDS'em i nie ma najmniejszego problemu z odbiorem gdziekolwiek i jaka kolwiek stacja

choc wczesniej nie mialem samochodu to jako juz wlasciciel wykonalem telefon a po odbiorze auta sie okazalo ze mam juz nowe z RDS'em, w Hondzie mowili ze byly problemy lecz juz problem rozwiazali w Hondzie

Mariostar
19-11-06, 20:55
Napisz coś wiecej w tym temacie. Co to znaczy rozwiązali problem?
Jaką wersję HONDY odbierasz? Daj znać bo w niektórych (mianowicie 5D) jest z RDS-em

Bucky
19-11-06, 21:22
ja mam Comfort 5d 1.4 z dodatkami, odebralem w srode i jest rds w radiu, mam 0 jakichkolwiek problemow jak pisalem wyzej,

a piszac rozwiazali to to ze zaczynaja wymieniac wadliwe radia na nowe

Mariostar
20-11-06, 00:59
Wiesz, cały widz polega na tym iż w pięciodrzwiowych modelach nie było problemu braku RDS-u bo tam masz radio model (D i F)
W Hondach 4D montowano radia E lub G. Zresztą zobacz moją wypowiedź kilka wypowiedzi wyżej.
Jeśli jednak HONDA wymienia radaia to rewelacja - powiedz skąd masz taką inforamcję?

Milek
20-11-06, 11:34
robicie z igły widły. Ja takze nie mam RDSu, zreszta deska rozdzielcza Coupe jest taka sama jak w sedanie. Gdzie sa produkowane EU sedany??? Wersja Coupe i Coupe Si robione sa w Kanadzie, sedany amerykanskie w US. Jak zapewne kazdy z was wie... w US nie ma RDSu a Honda takze musiala na czyms zaoszczedzic i zapozyczyli duzo czesci (jak nie wszystkie) wlasnie z wersji amerykanskiej.
Dla mnie w ogole nic a nic brak RDSu nie przeszkadza.

Tak wyglada deska Coupe Si'06:
http://img205.imageshack.us/img205/8331/0512escapefromsuburbia0xc3.jpg

No i cos dla nacieszenia oczu ;)
http://img224.imageshack.us/img224/5454/black20civic042on7.jpg

Cobweb
20-11-06, 12:07
robicie z igły widły. Ja takze nie mam RDSu, [/url]

widzisz jak ktoś kupuje civica 4d wersje executive z kupą dodatków wbudowaną zmieniarką na 6cd z mp3 to można się nieźle w****ić ze nie ma RDSu
szczególnie ze to nie jest jakiś wielki bajer :evil:

Mariostar
20-11-06, 12:19
Tym bardziej jak autem nie jeżdzę tylko zawieść dziecko do przedszkola, czy na basen, ale jeżdże po całej Polsce i nie tylko. W miesiącu przejechałem już 6000 km.
Swoją drogą to jakość odbioru tego radia jest raczej bardzo mierna :(. Za to zmieniarka jest wporzo.

Milek
20-11-06, 15:23
Cobweb, rzeczywiscie RDS to zaden bajer i jest seryjnie montowany nawet w najtanszych autach ale czy jest taki niezbedny? To co mnie denerwuje w moim radiu to jedynie te beznadziejne "amerykanskie niepazyste fale radiowe" Nie moge zalozmy ustawic 86.6FM tylko 86.5 badz 86.7 :/ Mowie wam, to jest dopiero porazka ale i tak dzwiek silnika powyzej 6rpm wszystko rekompensuje :twisted:
A powiedzcie jak jest z jakoscia dzwieku w waszych Civach?
Bo w CoupeSi o raz w wersji EX jest na prawde swietne jak na serie. Z tylu w półce wbudowany jest 8" woofer + 2 glosniki, W drzwiach mam takze wbudowane 2 oraz w przedniej desce gwizdki. Jeszcze nie jezdzilem autem zeby w serii tak dobrze gralo

Swoją drogą to jakość odbioru tego radia jest raczej bardzo mierna
Chodzi ci rzeczywiscie o radio czy o glosniki?

Mariostar
20-11-06, 20:56
Witam, pytasz co mi się nie podoba w dzwięku radia. Nie podoba mi się to iż jest on jakiś stłumiony. Przy dobrze nagranej płycie sprzęt o którym piszesz gra pięknie. Wyrywa głośniki, basy są głębokie i rzeczywiście 6 głośniczków słuchać aż miło. Przełączenie w takim momencie sprzętu na RADIO powoduje straszne spłaszczenie zakresu. Wrażenie jakby obcięto pierwsze 500 HZ i ostatnie 5000 HZ ( z wysokich) może z moim radiem jest coś nie tak, ale niestety przyjemności w słuchaniu radia nie ma.

Co do RDS-u to zamierzam napisać oficjalne pismo do HONDY. Dam znać jak napiszę.

P.S. Wcześniej jeździłem Renault Magan, Toyota Avensis, Toyota Corolla. Sprzęt z CD playera ewidentnie najlepiej gra w HONDA. Radio w Avensisce nie robiło różnicy z CD playerem. Każde radio miało RDS. Żadne z seryjnych aut nie miało zmieniarki i nie odtwarzało MP3.

Milek
21-11-06, 09:47
Mariostar, moze pomysl o demontazu fabrycznego radia. Jest mozliwosc wlozenia zaslepki w miejsce oryginalnego i wsadzenie jakiego tylko chcesz

kenny
22-11-06, 02:14
Co do RDS-u to zamierzam napisać oficjalne pismo do HONDY. Dam znać jak napiszę.

i wklej tutaj, sam sie przymierzam do pisemka :)

Cobweb
27-11-06, 20:39
a ja własnie oglądałem specyfikacje i nigdzie nie było napisane ze jest RDS - jest tylko odtwarzacz z MP3 :roll:

Mariostar
27-11-06, 23:11
Idąc za Twoim sposobem myślenia - to powinienem sie cieszyć, że dostałem koło zapasowe, i kierownicę. No bo w sumie to nie napisali że jest w zestawie.
Chodzi o to że kupując samochód w 2006 roku normalne jest to że taki system jest w standarcie.

jacs_1979
09-01-07, 10:10
Nawiazujac do watku RDSu- Z ostatniej informacji jaka dostalem od swojego dealrea wczoraj wynika, ze importer nie zajal jeszcze stanowiska w tej sprawie...

Czesc samochodow zostala tak zamowiona i jeszcze nie podjeli decyzji co z tym zrobia...

mysle, ze uzasadniona jest jakas forma nacisku...listowo-mailowego...sam zamierzam wyslac maila do honda poland.

[ Dodano: Wto 09 Sty, 2007 ]
Uprzejmie zawiadamiam, ze wyslalem do hondy maila z zapytaniem czy i jak rozwiaza ten dziwny problem z brakiem RDSu w auciem za ponad 80 tysiecy ze zemianirka CD/MP3, tempomatem itd...

Jak sie czegos dowiem to dam znac

[ Dodano: Wto 16 Sty, 2007 ]
a czy ktos z Was kontaktowal sie jeszcze z Honda Poland w tej sprawie?

Wiem, ze moj mail przeczytano, ale odpowiedzi nie mam zadnej. Przekierowany zostal na pewno na Marta.Biernat@honda-eu.com

zastanawiam sie, poniewaz, to bylo ponad tydzien temu juz...

[ Dodano: Sro 24 Sty, 2007 ]
Moi drodzy wspolwlasciciele 4D osmej generacji...

Niestety wersja 4D nie miala RDSu i nic sie da na to poradzic.

Obecna wersja także nie posiada RDSU i w najbliższym czasie nie ulegnie to zmianie.

Tak wynika z informacji udzielonej mi przez importera

Mariostar
28-01-07, 00:16
Tak, tę przykrą oczywistość widzę codziennie :(
Jednak nadal nie potraię się z tym pogodzić. Do tego temat zapoczątkowany przeze mnie a dotyczący alarmu też mnie nieco powala. Teraz zdałem sobie sprawę z faktu iż aby zamknąć się od wewnątrz w aucie to muszę przesuwać blokadę przy klamce. NIE MA guzika by móc zamknąć drzwi. To jest powodem najprostszego alarmu jaki jest założony - nieprawdopodobne :(

Mayek
28-01-07, 09:37
Widzisz Mariostar, fabryczny autoalarm to i tak jest tylko w wersjach najwyzszych wyposazenia bo wersje Comfort i Base to maja tylko Immobilizer i Centralny zamek, nic wiecej... Ale dziwi mnie fakt braku tego przycisku :djablek: Moze poszperam pozniej na civinfo, w sumie w Anglii nie maja sedana, tylko hybryde, ale moze jakies info na ten temat jest...

Maciek CIVIC SPORT
28-01-07, 11:10
Tak, tę przykrą oczywistość widzę codziennie :(
Jednak nadal nie potraię się z tym pogodzić. Do tego temat zapoczątkowany przeze mnie a dotyczący alarmu też mnie nieco powala. Teraz zdałem sobie sprawę z faktu iż aby zamknąć się od wewnątrz w aucie to muszę przesuwać blokadę przy klamce. NIE MA guzika by móc zamknąć drzwi. To jest powodem najprostszego alarmu jaki jest założony - nieprawdopodobne :(
Kroki podjete przez Honde w stosunku do nowej 4D sa dla mnie conajmniej dziwne, na chlopski rozum wydawaloby sie, ze wersja 4D jako bardziej reprezentatywna od 5D powinna byc lepiej wyposazona. Dziwne

Cairo
28-01-07, 11:56
w poprzedniej Hondzie Civic 5d z 96r miałem fabryczne radio z RDS, jestem zszokowany, że przeoczono coś takiego w modelu z 2006 i Honda się nie poczuwa do naprawienia błędu!! :czerwona kartka:

Milek
28-01-07, 16:18
Panowie, chodzi tylko i wylacznie o koszty i dlatego nie ma radia z RDSem w 4d.
Najpierw wersja sedan wyszla w US (srodek auta jest identyczny) a jak zapewne nie kazdy wie... w stanach nie ma czegos takiego jak RDS. Ksiegowi zapewne uznali, ze taka 'drobnostka' nie moze wplynac na komfort jazdy i chcieli uniknac wyzszych zbednych kosztow produkcji - jak widac po opiniach niektorych uzytkownikow..... grubo sie pomylili.

Teraz pytanko do was: Orientuje sie moze ktos ile moze kosztowac przestrojenie radia US na nasze fale???

digital14
05-02-07, 13:24
panowie widze podobny problem :) tylko ja mam takich w 2'ch samochodach :P

mianowicie Honda Ridgeline, zdobywca Truck of the year 2006 rowniez nie posiada rds'u a fale sa tylko nieparzyste.. Auto za bagatela 150tys zł netto a nie moge sobie w nim posłuchac radia Eska bo radio nie obsługuje :)

również w nowej civic 4d nie posiadam rds'u :)

tak wiec musimy jakos przezyc :P a wywalic radio i wstawic inne to raczej ciezko

Pik
06-02-07, 11:41
Na jakims anglojezycznym forum znalazlem info, ze RDS w Civicach 4d mozna bedzie uzyskac po zmianie softu w radioodbiorniku. Od marca plytka CD z tym softem ma ponoc byc dostepna u dealerow...

jacs_1979
06-02-07, 14:46
a mozesz podrzucic linka do tegoz forum?

BDavid
06-02-07, 15:12
pewnie chodzi o www.civinfo.com

Pik
06-02-07, 20:27
Tak, a dokladnie watek: http://www.civinfo.com/forum/showthread.php?t=3494 .

jacs_1979
07-02-07, 09:58
przejrzalem tylko pobieznie, ale z tego watku wynika, ze w wersji 5d sa jakies problemy z niektorymi funkcjami RDSu...i ze to zalatwia update softu. W 4d problem jest taki, ze nie ma ukladu RDS...z tego co mi sie wydaje to poza wymiana radia nie ma raczej innego sposobu na RDS...

Pik
07-02-07, 12:33
No jak tak, to dla posiadaczy sedanow nadziei w temacie RDSa nie widac...

Dobrze, ze sie zdecydowalem na hatchbaka!

PS Nie chcialbym dotknac posiadaczy 4d, ale IMHO ta wersja jest przeznaczona na ubozsze rynki, stad pewne braki w wyposazeniu. W europie zachodniej ten model w ogole nie jest oferowany (mozna kupic w podobnym opakowaniu tylko HYBRIDa). Zreszta nie dziwne, bo jak ktos potrzebuje reprezantaycyjnego sedana, to kupuje klase srednia, a nie "podrobke" o wielkosci kompakta (no, przynajmniej w srodku).

PS 2 Wlasnie ogladalem nowa Corolle, ma radio z RDSem jak komus to odgrywa role... ;)

jacs_1979
07-02-07, 14:08
jesli chodzi o ubozsze rynki...to w pewnym sensie sie zgadzam...ale tylko w pewnym ...w europie jest potraktowany po macoszemu rzeczywiscie...

Natomiast...
civic sedan (to samo nadwozie) jest oferowany w azji (japonia, malezja itd)...przy czym w japonii jest to pelen wypas - navi, adaptacyjny tempomat, xenony itd...

civic sedan w kanadzie sprzedaje acura jako acura csx...skora, xenony itd... i to tez jest dokladnie ten sam samochod...

sedan w US ma nieco inne nadwozie...ale to nadal ten sam sedan...

Taka anomalie w podejsciu hondy widze tylko w europie...reszta swiata ma lepiej...

uhr
15-02-07, 01:42
Mam pytanie.. na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=ERf1fZD2J5o w rztm muyzki świecą niebieskie neony.. głupie pytanie.. ale to jest wbudowane w jakimś civicu czy ziom sobie sam tak zrobił? :) strasznie mnie to ciekawi.

Mayek
15-02-07, 08:10
Sam zrobil, takie neonki sa do kupienia w kazdym pseudotuningowym sklepie... wraz z modulem reagujacym na dzwieki.

uhr
15-02-07, 17:07
Sam zrobil, takie neonki sa do kupienia w kazdym pseudotuningowym sklepie... wraz z modulem reagujacym na dzwieki.

Z tego co widzę, jest to jednak jeden z dodatków w pakiecie akcesoriów.

Mayek
16-02-07, 07:56
Jesli chodzi ci o te niebieskie oswietlenie dostepne jako akcesorium to raczej nie ma tam modulu reagujacego na dzwiek... ale niech BDavid potwierdzi bo on ma to chyba w samochodzie :)

BDavid
16-02-07, 19:58
niebieskie oświetlenie hondowskie nie ma modułu działającego na dźwięk... i chyba dobrze bo by meczyło w drodze... a tak to bardzo fajny bajerek

KaktusJack
08-03-07, 20:53
Zreszta nie dziwne, bo jak ktos potrzebuje reprezantaycyjnego sedana, to kupuje klase srednia, a nie "podrobke" o wielkosci kompakta (no, przynajmniej w srodku).
Witam :piwo2: 4All
Jak Ktoś ma tylko do wydania 70 tysia a nie 100 to kupuje "podróbki" :(
lecz nawet taka "magiera" powinna mieć RDS-a.
Rozumiem że Pik czeka na Legenda, bo to jest dopiero reprezentacyjna bryka.
Pzdr :aloha:

Pik
08-03-07, 22:17
Ja tam nie mam ciagot do "reprezentacji" i dlatego poprzestane na hatchbacku... :)

Tak w ogole to moja uwaga odnosi sie do rynku (zachodnio)europejskiego, gdzie klienci ogolnie rzecz biorac maja wiecej kasy i roznica pomiedzy 70 tys a 100 tys pln jest do przeskoczenia bez wiekszych problemow.

ervyll
03-04-07, 12:01
Witam
Dzisiaj dowiedziałem się u dilera, że Honda Poland poinformowała ich, iż począwszy od maja w standardzie będzie VSA i RDS. Oczywiście nie ma nic za darmo, cena samochodu będzie wyższa o 3000 zł.
Ja niestety się nie załapie, mam odbiór po świętach :( , chyba że zrezygnuję i będę czekał od początku. Ciekawe czy będzie można później założyć VSA lub wymienić radio na takie z RDS-em.

Milek
03-04-07, 12:34
Ciekawe czy będzie można później założyć VSA lub wymienić radio na takie z RDS-em.

Radio mozesz smialo wymienic. Nie wiem czy w Polsce ale w US badz poprzez ebay mozna kupic zaslepke w miejsce oryginalnego radia i wstawic co tylko chcesz

Pedro
04-04-07, 15:38
Diler w Krakowie twierdzi, że 4D jest produkowany głównie na rynek amarykański, a tam nie ma czegoś takiego jak RDS a radio jest jedno i dlatego nie ma go w Polsce.

kklocek
07-04-07, 13:08
Co do RDS w 5-drzwiowych Civikach to jest, ale byle jaki. Nie potrafi rozpoznać stacji, której aktualnie się nie słucha a jest zaprogramowana np. po przejechaniu z Warszawy do Krakowa słuchałem RMF i jest ok. ale gdy przełączyłem na Zetkę lub Trójkę to radio nie potrafi już znaleźć tych stacji i trzeba szukać ręcznie. Sprawdzone w 2 Civikach Sport 1,8[/center]

Mayek
07-04-07, 13:31
Ale to chyba jest logiczne, nie? Jesli masz zaprogramowany np. RMF w Krakowie, jedziesz do Wawy sluchasz przez cala droge Zetki, i nagle w Wawie zachce ci sie posluchac RMF, to skad te biedne radio ma wiedziec ze nie na krakowskich czestotliwosciach ma szukac a na warszawskich? Takie rzeczy to tylko w Erze :P (bo zadne inne radio nie ma takich mozliwosci...)

Mayek
07-04-07, 18:27
Tez ogladalem i sie niezle wkurzylem ze takie buble wychodza w tak powaznej TV... Na koncu cena c'eeda tez sie lekko nie zgadzala :P A jaka wada - kierownica sliska jak to w KIA :lol:

No ale dosyc off-topow.
Przy okazji - jest cos takiego jak tryb diagnostyczny radia - nalezy przy przekreconym kluczyku i zamknietych drzwiach przytrzymac 1 i 6 na radiu i nacisnac wlaczanie radia - teraz cyferki:
‘‘Nr 3''
Włączanie/wygaszanie całego wyświetlacza LCD: Włączenie/wyłączenie całego wyświetlacza LCD w celu wskazania obecności lub braku obecności uszkodzenia wyświetlacza LCD.

‘‘Nr 4''
Tryb kontrolki pracy (wygaszenia podświetlenia): wskazuje cykl pracy wygaszania podświetlenia.

‘‘Nr 5''
Tryb wskazywania sygnału impulsowy szybkości jazdy: wskazuje sygnał impulsowy szybkości jazdy.

‘‘FM'' (nacisnąć i przytrzymać przez 2 s)
Kontrola poziomu odbioru: wskazuje poziom odbioru. Po przejściu do trybu kontroli poziomu odbioru przycisk AM/FM służy do przełączania między anteną główną/pomocniczą.

Czyli mozna sobie sprawdzic ile przeklamuje predkosciomierz, a takze jak silnie nadaje u was Zetka czy inny RMF FM :)

kklocek
22-04-07, 12:59
to skad te biedne radio ma wiedziec ze nie na krakowskich czestotliwosciach ma szukac a na warszawskich?
ano na tym polega RDS, że każda stacja wysyła swoje kody i po tych kodach radio ma znaleźć nową częstotliwość i się przełączyć... Jakoś w poprzednich Civikach nie miałem tego problemu a zresztą w serwisie mi to potwierdzili i zamówili płytę serwisową z nowym oprogramowaniem..

browocofil
06-07-07, 09:16
Szczerze mówiąc, to mi też się wydaje, że jeśli całą drogę słuchasz jakiegoś radia, a w końcu przełączysz na inne, to odbiornik nie wykryje nowej częstotliwości - nie skanuje "w tle". W moim Clarion'ie, jakiego miałem w Citroenie było podobnie.
Mam natomiast pytanie z trochę innej beczki, ale również z radiem związane (sądzę, że nie ma sensu zakładać nowego wątku). Jeżdżę Civicem 5D Sport. W instrukcji wyczytałem, że radio ma dwa "zakresy" FM; czyli, że można zaprogramować łącznie 12 stacji na falach ultrakrótkich. Ale nie wiem, jak przejść na FM2. Przyciskiem AM/FM się nie daje, przyciskiem MODE na kierownicy również nie. Wiecie może jak to ogarnąć?

sawek
06-07-07, 17:23
U mnie przyciskiem mode sie zmienia

ryszard.m
06-07-07, 22:29
Ja z nieco innej beczki:

Czy ktoś ma wiedzę na temat producenta radia w nowym civiku 2006 5D?
Pytam, albowiem nigdzie nie uzyskałem pewnych informacji na ten temat, nawet w serwisie nie byli pewni.
W poprzednim modelu który posiadałem tzn civik VII gen. (2005), producentem zestawu audio był Pioneer i urządzenie było bardzo dobrej jakości.
Jako producentów w obecnym modelu civica wymienia się Alpine, Panasonica czy Blaupunkt (z mojego rozeznania). Niestety, w moim samochodzie jak dotychczas, najwieksze problemy miałem własnie z radiem, i muszę powiedzieć że producent sprzętu dla tego modelu niezbyt dobrze wywiązał się ze swojego zadania (w moim przypadku). Kogo więc mam obwiniać ?

Mayek
06-07-07, 22:39
Panasonica

M76
07-07-07, 11:02
U mnie w sporcie do FM2 można przejść z kierownicy "MODE" lub "AM/FM" z radia. Trzeba po kolei naciskać jeden lub drugi przycisk aż do skutku.

Pik
07-07-07, 14:41
Mnie sie wydaje, ze audio jest produkcji Alpine'a (na 100% w wersji z nawigacja jest Alpine!).

A jakie masz problemy z radiem, ryszard?

ryszard.m
07-07-07, 17:38
A jakie masz problemy z radiem, ryszard?[/quote]

Miałem.
Nie "trzymało" nastawionej stacji i wraz z przemieszczaniem się następował jej stopniowy zanik, aż do szumów włącznie. Po kilku wizytach w salonie i próbach ustawienia, servis doszukał się wady w samym radiu, które z tego powodu zostało wymienione. Od tego momentu dolegliwości ustapiły całkowicie.

browocofil
21-11-07, 21:58
Pozwolę sobie "odgrzać" wątek i powrócić do pytania o RDS. Czy radio skanuje częstotliwości wszystkich stacji (też te, których nie słuchamy), czy nie? Bo u mnie to nie działa.

Maciekk_1966
07-07-08, 18:28
U mnie podaczas jazdy ginie stereo. Kontrolka ST sie swieci ale wyraznie zmienia sie przestrzen dzwieku. Zjawisko nie wystepuje podczas sluchania plyt. Zdarzylo mi sie tez ( jednego dnia) ze radio sie samo przestrajalo a na niektorych stacjach byly duze szumy. Tak jakby antena byla kiepska.Tak jak sie pojawilo tak zniknelo ale stereo ginie.
Maciekk