Zobacz pełną wersję : VIII generacja i wbudowane radio - problem z RDS
Radio w tej generacji (VIII) jest fajne. Gra całkiem nieźle. 6 wbudowanych głośników robi swoje. Zmieniarka na 6 dysków i odtwarzanie MP3 są dodatkowym atutem.
Mam tylko pytanie co do RDS-u. Czy nie umiem go włączyć, czy po prostu tego systemu tutaj nie ma?
pozdrówka
RDS jest bo mi pokazuje wszystko, natomiast jak wlaczyc nie wiem
od poczatku pokazywalo wiec nie grzebie bo tylko popsuje :mrgreen:
Witam,
Moim zdaniem w 4d nie ma RDS-u. Też mam ten problem. Dziwna rzecz żeby nie było RDS. Ale chyba Honda zaoszczędziła.
Pozdrawiam
WP
Niech ktoś jeszcze potwierdzi czy jest czy też nie RDS w 5D 2006?
W Executive to RDS powinien być ja mam Comfort 4d ale spróbuj przy włączonym radiu przytrzymać przycisk PowerON dłużej niż 2 s powinno zadziałać jak masz RDS.
Pozdrawiam
WP
Panowie, czy az tyle klopotow sprawia spojrzenie do instrukcji lub nawet na same radio ?
RDS jest jak napisalem , niepisalbym nie majac pewnej informacji
spojzcie raz ale dokladnie na swoje radio, po prawej stronie jest napis RDS i symbol
U mnie nie ma napisu RDS. W 4d Comfort nie ma RDSu. Przynajmniej w moim. Przed zakupem nie zwróciłem na to uwagi bo mi do głowy nie przyszło aby w 21 wieku nie było RDSu.
Pozdrawiam
WP
Aby skończyć sprawę tematu, który sam zacząłem chcę napisać kilka słów.
Honda w generacji VIII wstawia radia typu D, E, F lub G. Można je obejrzeć na stronie 145-147 instrukcji obsługi auta.
Jeśli na swoim radiu macie napisane przy trzecim od lewej, małym przyciku (okragłym - jednym z trzech) TA/PTY a pierwszy przycisk jest wspólny dla fal AM/FM to znaczy że macie RDS (radia Typu D i F)
I teraz wyleję swoje żale, bo uważam że rzeczywiście w 21 wieku w najwyższej (Executive) wersji samochodu nie umieszczenie radia z RDS-em to lekka przesada. Tak jak do tej pory nie znalazłem żadnej "dziury" tak ten incydent mnie lekko zirytował i aż się dziwię że HONDA zdecydowała się na takie oszczędności.
WSTYD - straszny WSTYD dla HONDY a mnie jest po prostu przykro :(
Myślałem że tylko ja na to nie zwróciłem uwagi przy zakupie.
Pozdrawiam
WP
W 4d comforcie nie ma RDSu. Jest wiele skarg do Hondy Poland za to, gdyż w tabeli porównującej wyposażenia comfort i executive nie ma o tym słowa. Nietóre salony zieraly zażalenia klientówi wysyłały zbiorczo do HP, ale nie wiedomo, czy coś to da. Od nowego roku wszystkie wersje mają mieć RDS.
Witam ponownie,
Cieszę się iż po woli ten temat się rozwija.
Wszystkich na wpół-szczęśliwych posiadaczy HONDY 4D VIII generacji, którzy są zbulkwersowani niemontowaniem w fabrycznych radiach systemu RDS proponuję zadzwonić do HONDY POLAND i złozyć takowe zażalenie. Wg mnie powinniśmy mieć jakąś rekompensatę, lub wymanę radia na radio w któym będzie RDS.
Podaję numer do HONDY POLAND : 022 545-75-00
Może w grupe siła.
Ja czuję się nieco nabity w butelkę. Samochód mi się podoba, jest ładny, miły w uzytkowaniu, ale jazda po POLSCE bez RDS-u z włączonym radiem jest bardzo denerwująca.
Czekam na Wasze komentarze
pisze sie pod tym, ja rowniez wykonam telefon do HP
telefonem nic nie zdziałącie, mail lub list. List polecony jest odnotowywany i musza odpowiedzieć na niego. Taki telefon to pogadacie sobie i nic z tego nie wyniknie.
Z pewnością masz sporo racji.
Chciałbym poprosić kolegę KENNY aby dokładniej opisał niezgodność w tabeli porównującej wyposażenia.
W prawie polskim istnieje coś takiego jak "niezgodność towaru z umową" - poczytajcie pod adresem:
http://www.proszowice.upow.gov.pl/text/art3.doc lub:
http://www.niepelnosprawni.info/ledge/x/5110
Czy jesteśmy w stanie zebrać dowody że proponowany towar jest niezgodny z umową, bądż materiały reklamujące go wprowadzają w błąd przeyszłego kupującego?
Myślę że w takim momencie musiałby się wypowiedzieć prawnik.
Jeśli nawet nic nie wskuramy, to artykuł lub informacja mówiąca o niezgodności towaru z umową można wykorzystać zawsze gdy z zakupionym towarem zaczyna się dziać coś poważnego i zniechęcającego do korzystania z towaru dalej.
Nie pamiętam jak jest w Umowie, ale chyba jest tam zapis w którym kupujący oświadcza, że zgadza się ze specyfikacją. Nie pamietam jak ta specyfikacja wyglądała. Pamiętam tylko ulotkę w której było:
"Honda Poland Sp. z o.o. zastrzega sobie prawo dokonywania w dowolnym czasie i bez uprzedzenia zmian parametrów technicznych, wyposa/enia oraz specyfikacji
pojazdów wyszczególnionych w powy/szym dokumencie. Wszelkie zawarte informacje nie stanowia oferty w rozumieniu prawa i sa publikowane wyłacznie w celach
informacyjnych. Indywidualne uzgodnienia dotyczace cen, parametrów technicznych, wyposa/enia oraz specyfikacji pojazdu nastepuja w umowie jego sprzeda/y.
Jak wyglądała Wasza Umowa?
Honda problem rozwiazala a mianowice w srode odbieralem swoja Honde, radio jest z RDS'em i nie ma najmniejszego problemu z odbiorem gdziekolwiek i jaka kolwiek stacja
choc wczesniej nie mialem samochodu to jako juz wlasciciel wykonalem telefon a po odbiorze auta sie okazalo ze mam juz nowe z RDS'em, w Hondzie mowili ze byly problemy lecz juz problem rozwiazali w Hondzie
Napisz coś wiecej w tym temacie. Co to znaczy rozwiązali problem?
Jaką wersję HONDY odbierasz? Daj znać bo w niektórych (mianowicie 5D) jest z RDS-em
ja mam Comfort 5d 1.4 z dodatkami, odebralem w srode i jest rds w radiu, mam 0 jakichkolwiek problemow jak pisalem wyzej,
a piszac rozwiazali to to ze zaczynaja wymieniac wadliwe radia na nowe
Wiesz, cały widz polega na tym iż w pięciodrzwiowych modelach nie było problemu braku RDS-u bo tam masz radio model (D i F)
W Hondach 4D montowano radia E lub G. Zresztą zobacz moją wypowiedź kilka wypowiedzi wyżej.
Jeśli jednak HONDA wymienia radaia to rewelacja - powiedz skąd masz taką inforamcję?
robicie z igły widły. Ja takze nie mam RDSu, zreszta deska rozdzielcza Coupe jest taka sama jak w sedanie. Gdzie sa produkowane EU sedany??? Wersja Coupe i Coupe Si robione sa w Kanadzie, sedany amerykanskie w US. Jak zapewne kazdy z was wie... w US nie ma RDSu a Honda takze musiala na czyms zaoszczedzic i zapozyczyli duzo czesci (jak nie wszystkie) wlasnie z wersji amerykanskiej.
Dla mnie w ogole nic a nic brak RDSu nie przeszkadza.
Tak wyglada deska Coupe Si'06:
http://img205.imageshack.us/img205/8331/0512escapefromsuburbia0xc3.jpg
No i cos dla nacieszenia oczu ;)
http://img224.imageshack.us/img224/5454/black20civic042on7.jpg
robicie z igły widły. Ja takze nie mam RDSu, [/url]
widzisz jak ktoś kupuje civica 4d wersje executive z kupą dodatków wbudowaną zmieniarką na 6cd z mp3 to można się nieźle w****ić ze nie ma RDSu
szczególnie ze to nie jest jakiś wielki bajer :evil:
Tym bardziej jak autem nie jeżdzę tylko zawieść dziecko do przedszkola, czy na basen, ale jeżdże po całej Polsce i nie tylko. W miesiącu przejechałem już 6000 km.
Swoją drogą to jakość odbioru tego radia jest raczej bardzo mierna :(. Za to zmieniarka jest wporzo.
Cobweb, rzeczywiscie RDS to zaden bajer i jest seryjnie montowany nawet w najtanszych autach ale czy jest taki niezbedny? To co mnie denerwuje w moim radiu to jedynie te beznadziejne "amerykanskie niepazyste fale radiowe" Nie moge zalozmy ustawic 86.6FM tylko 86.5 badz 86.7 :/ Mowie wam, to jest dopiero porazka ale i tak dzwiek silnika powyzej 6rpm wszystko rekompensuje :twisted:
A powiedzcie jak jest z jakoscia dzwieku w waszych Civach?
Bo w CoupeSi o raz w wersji EX jest na prawde swietne jak na serie. Z tylu w półce wbudowany jest 8" woofer + 2 glosniki, W drzwiach mam takze wbudowane 2 oraz w przedniej desce gwizdki. Jeszcze nie jezdzilem autem zeby w serii tak dobrze gralo
Swoją drogą to jakość odbioru tego radia jest raczej bardzo mierna
Chodzi ci rzeczywiscie o radio czy o glosniki?
Witam, pytasz co mi się nie podoba w dzwięku radia. Nie podoba mi się to iż jest on jakiś stłumiony. Przy dobrze nagranej płycie sprzęt o którym piszesz gra pięknie. Wyrywa głośniki, basy są głębokie i rzeczywiście 6 głośniczków słuchać aż miło. Przełączenie w takim momencie sprzętu na RADIO powoduje straszne spłaszczenie zakresu. Wrażenie jakby obcięto pierwsze 500 HZ i ostatnie 5000 HZ ( z wysokich) może z moim radiem jest coś nie tak, ale niestety przyjemności w słuchaniu radia nie ma.
Co do RDS-u to zamierzam napisać oficjalne pismo do HONDY. Dam znać jak napiszę.
P.S. Wcześniej jeździłem Renault Magan, Toyota Avensis, Toyota Corolla. Sprzęt z CD playera ewidentnie najlepiej gra w HONDA. Radio w Avensisce nie robiło różnicy z CD playerem. Każde radio miało RDS. Żadne z seryjnych aut nie miało zmieniarki i nie odtwarzało MP3.
Mariostar, moze pomysl o demontazu fabrycznego radia. Jest mozliwosc wlozenia zaslepki w miejsce oryginalnego i wsadzenie jakiego tylko chcesz
Co do RDS-u to zamierzam napisać oficjalne pismo do HONDY. Dam znać jak napiszę.
i wklej tutaj, sam sie przymierzam do pisemka :)
a ja własnie oglądałem specyfikacje i nigdzie nie było napisane ze jest RDS - jest tylko odtwarzacz z MP3 :roll:
Idąc za Twoim sposobem myślenia - to powinienem sie cieszyć, że dostałem koło zapasowe, i kierownicę. No bo w sumie to nie napisali że jest w zestawie.
Chodzi o to że kupując samochód w 2006 roku normalne jest to że taki system jest w standarcie.
Nawiazujac do watku RDSu- Z ostatniej informacji jaka dostalem od swojego dealrea wczoraj wynika, ze importer nie zajal jeszcze stanowiska w tej sprawie...
Czesc samochodow zostala tak zamowiona i jeszcze nie podjeli decyzji co z tym zrobia...
mysle, ze uzasadniona jest jakas forma nacisku...listowo-mailowego...sam zamierzam wyslac maila do honda poland.
[ Dodano: Wto 09 Sty, 2007 ]
Uprzejmie zawiadamiam, ze wyslalem do hondy maila z zapytaniem czy i jak rozwiaza ten dziwny problem z brakiem RDSu w auciem za ponad 80 tysiecy ze zemianirka CD/MP3, tempomatem itd...
Jak sie czegos dowiem to dam znac
[ Dodano: Wto 16 Sty, 2007 ]
a czy ktos z Was kontaktowal sie jeszcze z Honda Poland w tej sprawie?
Wiem, ze moj mail przeczytano, ale odpowiedzi nie mam zadnej. Przekierowany zostal na pewno na Marta.Biernat@honda-eu.com
zastanawiam sie, poniewaz, to bylo ponad tydzien temu juz...
[ Dodano: Sro 24 Sty, 2007 ]
Moi drodzy wspolwlasciciele 4D osmej generacji...
Niestety wersja 4D nie miala RDSu i nic sie da na to poradzic.
Obecna wersja także nie posiada RDSU i w najbliższym czasie nie ulegnie to zmianie.
Tak wynika z informacji udzielonej mi przez importera
Tak, tę przykrą oczywistość widzę codziennie :(
Jednak nadal nie potraię się z tym pogodzić. Do tego temat zapoczątkowany przeze mnie a dotyczący alarmu też mnie nieco powala. Teraz zdałem sobie sprawę z faktu iż aby zamknąć się od wewnątrz w aucie to muszę przesuwać blokadę przy klamce. NIE MA guzika by móc zamknąć drzwi. To jest powodem najprostszego alarmu jaki jest założony - nieprawdopodobne :(
Widzisz Mariostar, fabryczny autoalarm to i tak jest tylko w wersjach najwyzszych wyposazenia bo wersje Comfort i Base to maja tylko Immobilizer i Centralny zamek, nic wiecej... Ale dziwi mnie fakt braku tego przycisku :djablek: Moze poszperam pozniej na civinfo, w sumie w Anglii nie maja sedana, tylko hybryde, ale moze jakies info na ten temat jest...
Maciek CIVIC SPORT
28-01-07, 11:10
Tak, tę przykrą oczywistość widzę codziennie :(
Jednak nadal nie potraię się z tym pogodzić. Do tego temat zapoczątkowany przeze mnie a dotyczący alarmu też mnie nieco powala. Teraz zdałem sobie sprawę z faktu iż aby zamknąć się od wewnątrz w aucie to muszę przesuwać blokadę przy klamce. NIE MA guzika by móc zamknąć drzwi. To jest powodem najprostszego alarmu jaki jest założony - nieprawdopodobne :(
Kroki podjete przez Honde w stosunku do nowej 4D sa dla mnie conajmniej dziwne, na chlopski rozum wydawaloby sie, ze wersja 4D jako bardziej reprezentatywna od 5D powinna byc lepiej wyposazona. Dziwne
w poprzedniej Hondzie Civic 5d z 96r miałem fabryczne radio z RDS, jestem zszokowany, że przeoczono coś takiego w modelu z 2006 i Honda się nie poczuwa do naprawienia błędu!! :czerwona kartka:
Panowie, chodzi tylko i wylacznie o koszty i dlatego nie ma radia z RDSem w 4d.
Najpierw wersja sedan wyszla w US (srodek auta jest identyczny) a jak zapewne nie kazdy wie... w stanach nie ma czegos takiego jak RDS. Ksiegowi zapewne uznali, ze taka 'drobnostka' nie moze wplynac na komfort jazdy i chcieli uniknac wyzszych zbednych kosztow produkcji - jak widac po opiniach niektorych uzytkownikow..... grubo sie pomylili.
Teraz pytanko do was: Orientuje sie moze ktos ile moze kosztowac przestrojenie radia US na nasze fale???
panowie widze podobny problem :) tylko ja mam takich w 2'ch samochodach :P
mianowicie Honda Ridgeline, zdobywca Truck of the year 2006 rowniez nie posiada rds'u a fale sa tylko nieparzyste.. Auto za bagatela 150tys zł netto a nie moge sobie w nim posłuchac radia Eska bo radio nie obsługuje :)
również w nowej civic 4d nie posiadam rds'u :)
tak wiec musimy jakos przezyc :P a wywalic radio i wstawic inne to raczej ciezko
Na jakims anglojezycznym forum znalazlem info, ze RDS w Civicach 4d mozna bedzie uzyskac po zmianie softu w radioodbiorniku. Od marca plytka CD z tym softem ma ponoc byc dostepna u dealerow...
a mozesz podrzucic linka do tegoz forum?
pewnie chodzi o www.civinfo.com
Tak, a dokladnie watek: http://www.civinfo.com/forum/showthread.php?t=3494 .
przejrzalem tylko pobieznie, ale z tego watku wynika, ze w wersji 5d sa jakies problemy z niektorymi funkcjami RDSu...i ze to zalatwia update softu. W 4d problem jest taki, ze nie ma ukladu RDS...z tego co mi sie wydaje to poza wymiana radia nie ma raczej innego sposobu na RDS...
No jak tak, to dla posiadaczy sedanow nadziei w temacie RDSa nie widac...
Dobrze, ze sie zdecydowalem na hatchbaka!
PS Nie chcialbym dotknac posiadaczy 4d, ale IMHO ta wersja jest przeznaczona na ubozsze rynki, stad pewne braki w wyposazeniu. W europie zachodniej ten model w ogole nie jest oferowany (mozna kupic w podobnym opakowaniu tylko HYBRIDa). Zreszta nie dziwne, bo jak ktos potrzebuje reprezantaycyjnego sedana, to kupuje klase srednia, a nie "podrobke" o wielkosci kompakta (no, przynajmniej w srodku).
PS 2 Wlasnie ogladalem nowa Corolle, ma radio z RDSem jak komus to odgrywa role... ;)
jesli chodzi o ubozsze rynki...to w pewnym sensie sie zgadzam...ale tylko w pewnym ...w europie jest potraktowany po macoszemu rzeczywiscie...
Natomiast...
civic sedan (to samo nadwozie) jest oferowany w azji (japonia, malezja itd)...przy czym w japonii jest to pelen wypas - navi, adaptacyjny tempomat, xenony itd...
civic sedan w kanadzie sprzedaje acura jako acura csx...skora, xenony itd... i to tez jest dokladnie ten sam samochod...
sedan w US ma nieco inne nadwozie...ale to nadal ten sam sedan...
Taka anomalie w podejsciu hondy widze tylko w europie...reszta swiata ma lepiej...
Mam pytanie.. na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=ERf1fZD2J5o w rztm muyzki świecą niebieskie neony.. głupie pytanie.. ale to jest wbudowane w jakimś civicu czy ziom sobie sam tak zrobił? :) strasznie mnie to ciekawi.
Sam zrobil, takie neonki sa do kupienia w kazdym pseudotuningowym sklepie... wraz z modulem reagujacym na dzwieki.
Sam zrobil, takie neonki sa do kupienia w kazdym pseudotuningowym sklepie... wraz z modulem reagujacym na dzwieki.
Z tego co widzę, jest to jednak jeden z dodatków w pakiecie akcesoriów.
Jesli chodzi ci o te niebieskie oswietlenie dostepne jako akcesorium to raczej nie ma tam modulu reagujacego na dzwiek... ale niech BDavid potwierdzi bo on ma to chyba w samochodzie :)
niebieskie oświetlenie hondowskie nie ma modułu działającego na dźwięk... i chyba dobrze bo by meczyło w drodze... a tak to bardzo fajny bajerek
KaktusJack
08-03-07, 20:53
Zreszta nie dziwne, bo jak ktos potrzebuje reprezantaycyjnego sedana, to kupuje klase srednia, a nie "podrobke" o wielkosci kompakta (no, przynajmniej w srodku).
Witam :piwo2: 4All
Jak Ktoś ma tylko do wydania 70 tysia a nie 100 to kupuje "podróbki" :(
lecz nawet taka "magiera" powinna mieć RDS-a.
Rozumiem że Pik czeka na Legenda, bo to jest dopiero reprezentacyjna bryka.
Pzdr :aloha:
Ja tam nie mam ciagot do "reprezentacji" i dlatego poprzestane na hatchbacku... :)
Tak w ogole to moja uwaga odnosi sie do rynku (zachodnio)europejskiego, gdzie klienci ogolnie rzecz biorac maja wiecej kasy i roznica pomiedzy 70 tys a 100 tys pln jest do przeskoczenia bez wiekszych problemow.
Witam
Dzisiaj dowiedziałem się u dilera, że Honda Poland poinformowała ich, iż począwszy od maja w standardzie będzie VSA i RDS. Oczywiście nie ma nic za darmo, cena samochodu będzie wyższa o 3000 zł.
Ja niestety się nie załapie, mam odbiór po świętach :( , chyba że zrezygnuję i będę czekał od początku. Ciekawe czy będzie można później założyć VSA lub wymienić radio na takie z RDS-em.
Ciekawe czy będzie można później założyć VSA lub wymienić radio na takie z RDS-em.
Radio mozesz smialo wymienic. Nie wiem czy w Polsce ale w US badz poprzez ebay mozna kupic zaslepke w miejsce oryginalnego radia i wstawic co tylko chcesz
Diler w Krakowie twierdzi, że 4D jest produkowany głównie na rynek amarykański, a tam nie ma czegoś takiego jak RDS a radio jest jedno i dlatego nie ma go w Polsce.
Co do RDS w 5-drzwiowych Civikach to jest, ale byle jaki. Nie potrafi rozpoznać stacji, której aktualnie się nie słucha a jest zaprogramowana np. po przejechaniu z Warszawy do Krakowa słuchałem RMF i jest ok. ale gdy przełączyłem na Zetkę lub Trójkę to radio nie potrafi już znaleźć tych stacji i trzeba szukać ręcznie. Sprawdzone w 2 Civikach Sport 1,8[/center]
Ale to chyba jest logiczne, nie? Jesli masz zaprogramowany np. RMF w Krakowie, jedziesz do Wawy sluchasz przez cala droge Zetki, i nagle w Wawie zachce ci sie posluchac RMF, to skad te biedne radio ma wiedziec ze nie na krakowskich czestotliwosciach ma szukac a na warszawskich? Takie rzeczy to tylko w Erze :P (bo zadne inne radio nie ma takich mozliwosci...)
Tez ogladalem i sie niezle wkurzylem ze takie buble wychodza w tak powaznej TV... Na koncu cena c'eeda tez sie lekko nie zgadzala :P A jaka wada - kierownica sliska jak to w KIA :lol:
No ale dosyc off-topow.
Przy okazji - jest cos takiego jak tryb diagnostyczny radia - nalezy przy przekreconym kluczyku i zamknietych drzwiach przytrzymac 1 i 6 na radiu i nacisnac wlaczanie radia - teraz cyferki:
‘‘Nr 3''
Włączanie/wygaszanie całego wyświetlacza LCD: Włączenie/wyłączenie całego wyświetlacza LCD w celu wskazania obecności lub braku obecności uszkodzenia wyświetlacza LCD.
‘‘Nr 4''
Tryb kontrolki pracy (wygaszenia podświetlenia): wskazuje cykl pracy wygaszania podświetlenia.
‘‘Nr 5''
Tryb wskazywania sygnału impulsowy szybkości jazdy: wskazuje sygnał impulsowy szybkości jazdy.
‘‘FM'' (nacisnąć i przytrzymać przez 2 s)
Kontrola poziomu odbioru: wskazuje poziom odbioru. Po przejściu do trybu kontroli poziomu odbioru przycisk AM/FM służy do przełączania między anteną główną/pomocniczą.
Czyli mozna sobie sprawdzic ile przeklamuje predkosciomierz, a takze jak silnie nadaje u was Zetka czy inny RMF FM :)
to skad te biedne radio ma wiedziec ze nie na krakowskich czestotliwosciach ma szukac a na warszawskich?
ano na tym polega RDS, że każda stacja wysyła swoje kody i po tych kodach radio ma znaleźć nową częstotliwość i się przełączyć... Jakoś w poprzednich Civikach nie miałem tego problemu a zresztą w serwisie mi to potwierdzili i zamówili płytę serwisową z nowym oprogramowaniem..
browocofil
06-07-07, 09:16
Szczerze mówiąc, to mi też się wydaje, że jeśli całą drogę słuchasz jakiegoś radia, a w końcu przełączysz na inne, to odbiornik nie wykryje nowej częstotliwości - nie skanuje "w tle". W moim Clarion'ie, jakiego miałem w Citroenie było podobnie.
Mam natomiast pytanie z trochę innej beczki, ale również z radiem związane (sądzę, że nie ma sensu zakładać nowego wątku). Jeżdżę Civicem 5D Sport. W instrukcji wyczytałem, że radio ma dwa "zakresy" FM; czyli, że można zaprogramować łącznie 12 stacji na falach ultrakrótkich. Ale nie wiem, jak przejść na FM2. Przyciskiem AM/FM się nie daje, przyciskiem MODE na kierownicy również nie. Wiecie może jak to ogarnąć?
U mnie przyciskiem mode sie zmienia
Ja z nieco innej beczki:
Czy ktoś ma wiedzę na temat producenta radia w nowym civiku 2006 5D?
Pytam, albowiem nigdzie nie uzyskałem pewnych informacji na ten temat, nawet w serwisie nie byli pewni.
W poprzednim modelu który posiadałem tzn civik VII gen. (2005), producentem zestawu audio był Pioneer i urządzenie było bardzo dobrej jakości.
Jako producentów w obecnym modelu civica wymienia się Alpine, Panasonica czy Blaupunkt (z mojego rozeznania). Niestety, w moim samochodzie jak dotychczas, najwieksze problemy miałem własnie z radiem, i muszę powiedzieć że producent sprzętu dla tego modelu niezbyt dobrze wywiązał się ze swojego zadania (w moim przypadku). Kogo więc mam obwiniać ?
U mnie w sporcie do FM2 można przejść z kierownicy "MODE" lub "AM/FM" z radia. Trzeba po kolei naciskać jeden lub drugi przycisk aż do skutku.
Mnie sie wydaje, ze audio jest produkcji Alpine'a (na 100% w wersji z nawigacja jest Alpine!).
A jakie masz problemy z radiem, ryszard?
A jakie masz problemy z radiem, ryszard?[/quote]
Miałem.
Nie "trzymało" nastawionej stacji i wraz z przemieszczaniem się następował jej stopniowy zanik, aż do szumów włącznie. Po kilku wizytach w salonie i próbach ustawienia, servis doszukał się wady w samym radiu, które z tego powodu zostało wymienione. Od tego momentu dolegliwości ustapiły całkowicie.
browocofil
21-11-07, 21:58
Pozwolę sobie "odgrzać" wątek i powrócić do pytania o RDS. Czy radio skanuje częstotliwości wszystkich stacji (też te, których nie słuchamy), czy nie? Bo u mnie to nie działa.
Maciekk_1966
07-07-08, 18:28
U mnie podaczas jazdy ginie stereo. Kontrolka ST sie swieci ale wyraznie zmienia sie przestrzen dzwieku. Zjawisko nie wystepuje podczas sluchania plyt. Zdarzylo mi sie tez ( jednego dnia) ze radio sie samo przestrajalo a na niektorych stacjach byly duze szumy. Tak jakby antena byla kiepska.Tak jak sie pojawilo tak zniknelo ale stereo ginie.
Maciekk