PDA

Zobacz pełną wersję : Klakson

C-7
24-06-10, 22:37
Witam , przestal mi nagle dzialac klakson i mam w zwiazku z tym pytanie czy do kierownicy idzie masa i jak naciskam klakson obwod masy sie zamyka ?
Pozdrawiam.

Kosciech
24-06-10, 23:20
masa jest cały czas na kolumnie kierownicy i w kierownicy jest styk do podawania tej masy na jeden z kabelków w taśmie min od srs. Jesli nie świeci Ci się kontrolka od poduszek to na 99% taśma jest wporządku a przyczyna nie leży w kierownicy tylko gdzieś dalej

C-7
24-06-10, 23:30
auto bez poduszkowe
czyli od pajaczka wychodzi masa na takiej blaszce ktora ociera o tarcze na kierownicy ?
bezpiecznik jest caly , wiec musze szukac kolo klaksonu ?

a jeszcze jedno wczesniej bylo tak ze klakson trabil tylko gdy kiera byla prosto - dziwna sprawa nie ?

Kosciech
24-06-10, 23:55
a może po prostu klakson umarł?

karpik85
25-06-10, 14:00
Zdejmij plastik, który jest wokól kierownicy i zobacz czy ta blaszka dotyka styku w kierownicy. Jeśli tak to pewnie umarł klakson, jest pod zderzakiem, można z niego zdjąć przewody i sprawdzic czy dochodzi zasilanie.

kenny
25-06-10, 14:26
Z czasem te blaszki w kierownicy mogą się przybrudzić i przestać stykać. Jak mi przestał działać klakson to rozebrałem kierę i przeczyściłem punkty styku i zaczęło działać

Nemereth
29-06-10, 16:54
Co prawda jak mi klakson umarł to wymieniłem go i zmieniłem zgnite kable z kostką więc nie w zakresie poprzedniego postu ale pośrednio...

Użyłem wazeliny technicznej to przesmarowania blaszki na kierownicy i styku w jej pokrywie. Dobrze byłoby przesmarować, nie tylko przetrzeć bo jednak to ciągle pracuje i się wyciera a kurz się zbiera :)