Zobacz pełną wersję : Rosną obroty po wciśnięciu hamulca
Mam pewien problem, na wolnych obrotach po wciśnięciu hamulca rosna obroty silnika. Im intensywniej naciskam tym bardziej one rosną. Czy to jest normalne?
Posiacam Civica 1.5vtec 99r.
skolopendra
24-06-10, 17:38
poszukaj tematów
np:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=53853&highlight=obroty+dohamowaniu
Właśnie nie znalazłem takiego tematu. U mnie obroty rosna ale tylko gdy stoje w miejscu i naciskam hamulec podczas jazdy jest okej
to normalne, wspomaganie hamowania....
aha no to dobrze..mała nutka niepewności sie pojawiła gdy to zobaczyłem bo w innych autach mających równiez abs itp. tak to nie nie działa.
dziala w wiekszosci aut tak samo tylko poprostu roznica w podnoszeniu sie obrotow jest rozna a czasem tak znikoma ze tego nie widac
a ile Ci rosnal te obroty?
dziala w wiekszosci aut tak samo tylko poprostu roznica w podnoszeniu sie obrotow jest rozna a czasem tak znikoma ze tego nie widac
a ile Ci rosnal te obroty?
Gdy naciśnę jedno razowo to koło 300, jak kilka krotnie raz za razem to nawet koło 1000 więcej niż normalnie.
No to super :) w takim razie mogę spać spokojnie.
Dzięki
to chyba nie normalne...moze rozwine, moze to byc zawór zwrotny na wężu od kolektora do serwa ,badzi jakas nieszczelnosc w podcisnieniowym ukl wspomagania,albo nieszczelna pompa hamulcowa, napewno nie jest to normalne zjawisko ktore mozna zbagatelizowac, to sa hamulce!!!!
to chyba nie normalne...moze rozwine, moze to byc zawór zwrotny na wężu od kolektora do serwa ,badzi jakas nieszczelnosc w podcisnieniowym ukl wspomagania,albo nieszczelna pompa hamulcowa, napewno nie jest to normalne zjawisko ktore mozna zbagatelizowac, to sa hamulce!!!!
Prosze cie, nie mialem zadnych problemow z hakami od kiedy ujezdrzam to auto, ABS dziala wysmienicie i wszystkie kola hamuja idealnie. Odbroty wzrastaja na biegu jalowym, szczegolnie sie podnasza gdy motor jest nierozgrzany.
Normalna sprawa.
7
Odbroty wzrastaja na biegu jalowym, szczegolnie sie podnasza gdy motor jest nierozgrzany.
Normalna sprawa. Potwierdzam. Hondą parę dobrych lat śmigam, Wcześniejsze auta miały podobnie. Na zimnym silniku, na biegu jałowym tak jest.Obroty oczywiście nie wzrastają jakoś drastycznie ale trochę muszą.
Nie panikuj z tymi hamulcami...na coś trzeba umrzeć.
Serwo jest podpięte pod ssak jeżeli komputer nie podbijał by obrotów to silnik by gasł przy każdym wciśnięciu hamulca na postoju. Jak by miał nie szczelną pompe albo ten przewód to zapewne wyczuł by spadek skuteczności hamulców. Nigdy nie byłeś przez nikogo holowany? Jak działają hamulce na zgaszonym silniku ?
Napewno macie racje, lecz mam dwie hondy, prucz tego dwa ine auta i w zadnym, czy to na zimnym czy na rozgrzanym silniku, wciskajac kikukrotnie hamulec na postoju obroty nie rosna, moga sie nieznacznie podbi i owszem, gdyz tak jak piszecie serwo wspomagane jest przez podcisnienie z dolotu ale zeby rosly do 2 czy wiecej tys to watpie.. przynajmniej takie moje zdanie, przekonajcie mnie ze jest inaczej....
Kop pedał jak oszalały - zobaczysz jak urosną :D
Stary nie będę Ciebie przekonywał bo widzę że to i tak nic nie da :) Zróbmy tak...wymień serwo przewód podciśnieniowy oblep silikonem i zobaczymy czy to była kwestia szczelności. Nic na to nie poradzisz że tak jest. Hamulce są sprawne nic się z autem nie dzieje a się panowie doszukujecie. Won na dwór bo pogoda ładna a nie spamujecie :D Ja zdążyłem umyć, odkurzyć i założyć nowe dywaniki i wam też to radzę puki ładnie na zewnątrz
u mnie rosna obroty z ok 900 do max 1400, wiecej nie zaobserwowalem, no chyba ze na zimnym silniku gdzie masz jeszcze ssanie. jak dla mnie normalka i nie nalezy sie tym przejmować
Hmm, Budziniak... nie zaprzecze, że masz racje... ale...
do 1000 obrotów po wciśnięciu hebla? Coś za dużo... Jak stoje i pałuje hebel to może o 100-200 mi się obroty podniosą bo wiadomo jakaś energia jest zużywana przez serwo i pompę... Ale żeby o 1000 podnosiło? Troche mega za dużo... Może już niedomaga zbytnio i więcej mocy z silnika ciągnie?
sprawdz przewody do servo
1000 obrotów to za dużo, check the servo
odkopie temat, zauwazyłem ze w mojej b18 na rozgrzanym silniku, przy wolnych obrotach 850rpm jak wcisne raz hamulec i puszcze to jest skok obrotów do 1400rpm potem spadają do mniej wiecej 500 i sie wracają do 850...wycieków płynu hamulcowego nie ma, układ był odpowietrzany miesiac temu. tarcze ebc green + te same klocki, jednakze od roku nie jestem w stanie zahamować autem tak by koła staneły w miejscu, hamuje tak jakby nie chciało wpaść w poślizg.