PDA

Zobacz pełną wersję : stozek fujita. czym czyscic ???

TENCIO
24-06-10, 02:08
ktos wie czy filtry fujity sie myje? czy mozna to robic np zestawem do czyszczenia i impregnowania filtrow firmy K&N??? czy te filtry wymaaja impregnacji???

zakit
24-06-10, 07:56
o ile ta fuita jest stozkiem mokrym to mozna go myc srodkami kn :)

[H] Dylu [H]
24-06-10, 10:00
Fujita jest chyba suchym filtrem, także brudny stożek pod wodę, później odstawić do swobodnego wyschnięcia i jazda :)

TENCIO
24-06-10, 10:46
moze ktos udzielic 100% odpwoiedzi?

piroman
24-06-10, 10:54
fujita jest stozkiem suchym wiec nie wymaga impregnacji
czyscisz np. woda z dodatkiem mydla albo sama woda zalezy jak bardzo jest brudny

Kras
24-06-10, 11:21
Ja swojego suchego AEMa czyscilem w wiadrze z letnia woda do ktorej dolewalem troszke Ludwika - na tyle duzo zeby byl ale sie specjalnie nie pienil. Poziom wody do kolnierza filtra, tak zeby sie od gory nie wlewalo. Dajesz mu sie chwile namoczyc a potem energicznie krecisz - brud i syf sam zlatuje. W zaleznosci od tego jak bardzo filtr byl brudny powtarzasz czynnosc w nowym roztworze albo przechodzisz do plukania. Tu identyczny pozom czystej letniej wody, najpewniej bedzie potrzeba 2-3 wymiany - pluczesz dopoki tworza sie mydliny i wypada jakis brud. Potem co najmniej 1 dobe musi schnac, sam z siebie, bez zadnych farelek, kaloryferow. Mylem tak trzy razy, zawsze bardzo fajny efekt.

TENCIO
24-06-10, 11:24
oki dzieki za info

szastal
24-06-10, 12:12
A ja mojego AEM`a potraktowałem zestawem k&n wg opisu z opakowania i też jest ok.

Pron!
24-06-10, 12:35
http://www.f5air.com/filter.html

Z ww. strony:

"Cleaning the air filter is simple and can be done using soapy, lukewarm water, and let air dry. The Super Flow High Performance Air Filter™ contains a synthetic fiber that does not contain any oil."

TENCIO
24-06-10, 16:13
przed chwila dostalem info od wheeltrade ,ze fujity to filtry suche i nie mozna ich myc ani nasaczac. jaki zatem jest procedura ich czyszczenia np po 15.000km i zabrudzeniu?

cifek wawa
24-06-10, 16:36
Info ze strony http://www.fujita-intakes.com/pl/filtry.php
"Czyszczenie filtra jest bardzo łatwe, można je wykonywać letnią wodą z mydłem, następnie należy pozostawić filtr do wyschnięcia."

!markos
25-06-10, 00:00
przed chwila dostalem info od wheeltrade ,ze fujity to filtry suche i nie mozna ich myc ani nasaczac. jaki zatem jest procedura ich czyszczenia np po 15.000km i zabrudzeniu?

ja pie*dole.. post nad twoim masz odpowiedz. post pod twoim nawet po polsku (bo ktos byl na tyle mily, ze wyreczyl cie w znalezieniu tego w jezyku innym niz angielski).

powstal dzieki temu (juz) 2-stronicowy watek na temat problemu, ktorego rozwiazanie jest dostepne w sieci, na stronach producenta, najmarniej w 2 jezykach. brawo.

czy koniecznie bylo zaprzeganie do tego forum i dystrybutora? :rolleyes:

TENCIO
25-06-10, 04:08
a czy twoj post marcos jest tu konieczny? pytam o sposob czyszczenia tego filtra tutaj bo dostalem dwie sprzeczne inforamcje, w tym jedna od osoby zajmujacej sie sprzedaza takich filtrow. wszyscy ktorzy do tej pory odpowiedzilei mi w tym temacie, zrobili to jakos bez zbytniej łaski, w mily sposob, jedynie ty znowu musisz wyskakiwac w swoim stylu. temat mozna zamknac, dziekuje wszystkimza pomoc :)

Kras
25-06-10, 08:22
Hmmmm, to widac niezly poziom profesjonalizmu ze strony polskiego dystrybutora:D
Moglby chociaz przeczytac co jest na stronie producenta...

TENCIO
25-06-10, 10:42
prosze o zamkniecie tematu, bo rozmowa idzie w zla strone.

woPo
25-06-10, 12:48
sprężonym powietrzem co jakiś czas przedmuchać ;)

Pron!
28-06-10, 08:50
Polski dystrybutor zapewne zamiast czyszczenia filtra zaleci jego wymianę, bo co tam producent może wiedzieć ;)

TENCIO
28-06-10, 10:40
to info od fujity, ale juz z samej "góry" :

CLEANING THE AIR FILTER IS SIMPLE

1. Remove the filter from the intake tube
2. Remove the filter clamp from the filter
3. Fill a bucket with a non abrasive soap and lukewarm water
4. Swirl the dirty filter into the bucket until dirt is removed
5. Dump dirty water and repeat steps 4 without using the non abrasive
soap
6. Let Air Dry and reinstall the filter

That's pretty much it. Again tell them do not used any oil like K&N on the
filters. They will ruined the filter and void there warranty.

Odise Bryant
FUJITA AIR