Zobacz pełną wersję : Hondy Civic V Hatchback 1.5 16v (wersja CITY). Szarpanie na pierwszym, drugim biegu.
Witam, jestem szczęśliwym lub nieszczęśliwym posiadaczem
Hondy Civic V Hatchback 1.5 16v (wersja CITY) na jednopunkcie.
Rok produkcji: 1995, Skrzynia biegów: manualna, Pojemność skokowa: 1500 cm3, benzyna, srebrny, Liczba drzwi: 2/3
VIN - numer ident. pojazdu JHMEG43400S21xxxx .
Mam duży problem. Samochód przy zmianie biegów szarpie. Największe szarpnięcia pojawiają się przy zmianie z 1 na 2-3 bieg... potem jest już dobrze. Ogólnie silnik ładnie pracuje i nie ma problemu z przyśpieszeniem.
Wymieniłem :
- filtr paliwa
- nowe świecie ngk
- aparat zapłonowy z przewodami zapłonowymi
i nadal jest tak samo.
Komputer pokładowy nie wykazuje żadnych błędów.
Znam się na informatyce, ale nie na samochodach, możecie mi pomóc, doradzić gdzie mam szukać przyczyny takiego zachowania auta?
Pozdrawiam
Liczba drzwi: 2/3
Nie ten dział, a druga sprawa poszukaj może jak się sprawdza sprzęgło, nie pisałeś czy wymieniłeś filtr powietrza i zależy jakie wsadziłeś te przewody WN .
po pierwsze zły dział ,
po drugie długo masz ten samochód ?
Przepraszam Panowie, że nie w tym dziale.
Filtr powietrza nie był wymieniany - myślicie, że w tym przyczyna? Samochód ma nie cały miesiąc, od zakupu jest taki objaw.
Przewody były przekładane z innej hondy (ten sam model).
skolopendra
23-06-10, 19:43
sonda lambda
Poduszki układu napędowego.
a ja bym zwyczajnie obstawial ze nie czujesz tego silnik/sprzegla - sam mialem ten sam problem przy pierwszym civiku i jest gdzies nawet temat gdzie wiecej uzytkownikow sie do tego przyznaje a wlasnie przy zmianie z 1 na 2 to wychodzi najbardziej
ale oczywiscie moge sie mylic
a ja bym zwyczajnie obstawial ze nie czujesz tego silnik/sprzegla - sam mialem ten sam problem przy pierwszym civiku i jest gdzies nawet temat gdzie wiecej uzytkownikow sie do tego przyznaje a wlasnie przy zmianie z 1 na 2 to wychodzi najbardziej
ale oczywiscie moge sie mylic
Wykluczam to. Jeździł nim mój brat, mechanik, kolega i facet który wcześniej miał taką hondę. Wszyscy są tego samego zdania, że nie powinno tak być.
sonda lambda
Komputer nic nie wykazuje, że jest coś z sondą. Z resztą wygląda na zdrową.
Jak powinien zachowywać się samochód po jej odłączeniu?
u mnie tez nic nie pokazywał a byla walnieta...
i nie na jedno punkcie, a na dwu punkcie.
u mnie tez nic nie pokazywał a byla walnieta...
i nie na jedno punkcie, a na dwu punkcie.
A miałeś takie same objawy? Jakiej firmy sondę możesz polecić?
tez mam takie szarpanie po zmianie 1 na 2. na pewno nie jest to wina sondy bo ją wymieniałem, wymieniałem tez pompke sprzęgła bo ciekła zalałem nowym płynem po wczesniejszym przepłukaniu układu i mozna powiedzieć ze troche ustapiło ale tylko dla tego ze pedał stał sie bardziej precyzyjny lepiej sie wysprzęgla tak "Świeżo" ale nadal szarpie... wydaje mi sie ze tak juz bedzie. Ogólnie to drugi bieg jest bardzo czuły.Szarpie tylko po zmianie z 1 na 2 na innych biegach jest ok
niema jednopunktu. na jakich obrotach zmieniasz biegi? :) moze problemu niema? sprawdz poduszki- elementy metalowo gumowe
niema jednopunktudpi to jednopunkt-jedno miejsce tworzenia mieszanki. Mogło by tam być nawet i 5 wtryskiwaczy obok siebie co niczego by nie zmieniło.
pompa paliwa sprawdzona, silniczek krokowy przeczyszczony (z resztą był czysty)
nadal to samo, nie mam już siły, chyba wyśle go do jakiegoś mechanika
a sonde wymieniles?
Nie wymieniałem jeszcze sondy. Możesz polecić mi jakąś z allegro lub jakiegoś sklepu?
skolopendra
28-06-10, 13:25
ub jakiegoś sklepu?
popytaj w dziale giełda