PDA

Zobacz pełną wersję : GŁOWICA

Boss1000
16-10-06, 17:56
Witam mam pytanie chodzi mi o polerowanie kanałów dolotowych i wydechowych wiem ze wydechy to na lustro ale jak jest z dolotami? bo opinie są podzielone jedni ze polerować inni ze nie. a wy co o tym sądzicie w praktyce

itr
16-10-06, 21:24
no jak sam pieknie stwierdziles - sa dwie szkoly - otwocka i falenicka. To juz bylo, wiec po cootiwerasz nowy temat? Daje szanse - zadaj sensowne pytanie, ktore nie bylo walkowane tutaj!

Boss1000
16-10-06, 22:22
Nie mogę znaleźć jednoznacznej odp. na forum

Tomo
16-10-06, 23:47
polerowanie na lustro zdecydownie poprawia samopoczucie tak dolotowych jak i wydechowych

itr
17-10-06, 10:51
jestem tego samego zdania aczkolwiek podobno niewiele to daje w przypadku kanalow ssacych, gorzej napewno nie bedzie.

Lord_ZED
19-10-06, 19:59
A ja słyszałem że lepiej takie pofalowane dolotowe zostawić bo powodują zawirowania mieszanki przez co lepsze jej zmieszanie. A wydechowe na błysk :).
I juz mamy podzielone zdania. Może ktos ma wykresy z hamowni z przed i po polerowaniu ??.

itr
19-10-06, 22:19
Ostatnio ostro studiuje zaplony i powiem ci ze zawirowania z punktu widzenia zaplonu sa niewzskazane.

Pati
19-10-06, 22:50
w kanałach para ma tendencje do skraplania sie, a w polerowanych na błysk ma dodatkowe tendencje do spływania do komory spalania.

itr
20-10-06, 15:24
to juz jakis argument :)

rafalb33
21-10-06, 22:35
Wielokrotnie na zagranicznych stronach spotkalem sie z teoria, ze nie powinno sie wlasnie polerowac kanałow dolotowych.

Jakas z brzegu

grapeaperacing (http://www.grapeaperacing.com/GrapeApeRacing/tech/inductionsystems.pdf)

Jest kilka ciekawych pdf'ow do pobrania, dosc lakoniczny ale zawsze cos.

Z pdf'a induction systems :

Polishing the intake ports can show slight improvements in air flow, but can hurt power.
a rough texture will make some turbulence at the port walls. Fuel has a tendency to run along the port walls, especially on the outside of turns and the floor. A rough texture will help keep the fuel suspended in the air. Unless you really know what you're doing, don't polish the intake port