Zobacz pełną wersję : Problem z kontrolką ładowania.
Witam. Mam Civic 1.6 Vtec 2005r i od niedawna mam taki problem że od 4 tys obrotow w góre zaczyna migać kontrolka ładowania (nie pali się cały czas). Co może być przyczyną?
alternator może padać, jak sie wyżej krecisz to przestaje ładować, tak mi sie wydaje, sprawdź u jakiegoś fachmana co i jak z nim jest
Kolega ma racje alternator do naprawy.
A jaki jest koszt nowego alternatora?
myśle że około 400-500 zł popatrz na allegro powinny być,
sporo pewnie wymiana kosztuje bo to jednak trzeba pare rzeczy wyciągnąć żeby się dostać do alterntara, no ale nie wiem konkretnie jak to jest.
W tym silniku wyjęcie alternatora to pryszcz, w CTDI jest koszmar.
I chyba lepiej będzie kupić używkę. Tam siedzi prawdopodobnie alternator Mitsubishi o symbolu AHGA50.
O nowy może być ciężko.
Alternator został wymieniony ale problem wciąż się pojawia. Czy może być luźny jakiś kabel?
ja w civicu miałem z kablami problem i fakt w dislu prze***** jest dostać się do alternatora :D
Alternator został wymieniony ale ...
Kupiłeś nowy czy używkę? Jaka cena?
Używany za 300 zł ale był sprawdzany i jest w 100% sprawy. Prawdopodobnie jest to przyczyna jakiegoś luźnego kabla.
To ja trochę z podobnym tematem.
Po odpięciu akumulatora, po raz pierwszy mam taką sytuację, że po odpaleniu auta po dłuższym postoju (nie od razu po wyłączeniu silnika) kontrolka ładowania znika dopiero jak dodam gazu. Nigdy wcześniej nie było takiej sytuacji, nie pojawia się też kontrolka w czasie jazdy ani w żadnym zakresie obrotów.
Może to kwestia chwilowa, może komp się uczy znowu po resecie, a może ktoś miał podobnie i jest to jednak oznaka problemu z ładowaniem, a tego wolałbym uniknąć jadąc na urlop...
pozdro :cool:
no i sprawa się wyjaśniła, było 2 tygodnie spokoju, aż w końcu wczoraj kontrolka już nie zgasła, dziś wstawiłem do elektryka, wymiana szczotek i po sprawie alternator sprawdzony inne rzeczy w porządku - tyle że z budżetu poleciało 250 PLN
pozdro :cool: