Zobacz pełną wersję : Szarpanie przy ruszaniu na zimnym silniku
Witam serdecznie,
mam kolejny niemały problem z Civiciem (obecnie 90kkm). W końcu zeszłego roku pojawiły się znaczne szarpania przy ruszaniu. Kilka razy przy ostrym przyśpieszaniu usłyszałem poślizgnięcie. Zdecydowałem więc o wymianę sprzęgła.
Przy przebiegu 84kkm założony nowy komplet LUK. Pierwsze spostrzeżenia świetne – sprzęgło zaczęło chodzić lekko i żadnego szarpania. Po około 3 miesiącach i 4kkm od wymiany pojawiło się podobne szarpanie jak przed wymianą. Jedna różnica – odczuwalne jest jedynie przy ruszaniu na zimnym silniku. Często obserwuję również (na zimnym silniku), że podczas wrzucenia dwójki i wolnej jeździe z delikatnym gazem również zauważalny jest dziwny brak płynności przyśpieszania.
Już nie wiem czy znów szukać problemu w sprzęgle, czy może coś z elektroniką lub filtrami. Ostatnia wymiana świec i regulacja zaworów była w 2006 (48kkm), kable chyba oryginalne. Paliwo zwykle tankuję na Auchan.
Proszę o poradę i sugestie co to może być.
Pozdrawiam
Artur
nie tankuj na Auchen! :) ja miałem czyszczenie zbiornika paliwa pełno syfu było
A w tym silniku są kable? Mi sie wydaje ze układ na 4 cewkach.
Oczywiście że ma cewki. Ogólnie chciałem napisać, że żadna z 4 nie była wymieniana. Poza tym silnik równo chodzi.
paliwo z auchan = shit :D
Prostym rozwiązaniem jest wymiana filtra paliwa.
U mnie też szarpie. Czasami czuć jak silnik wpada w wibracje przy ruszaniu, właściwie tylko jak jest zimny. Wtedy zwykle wciskam mocniej sprzęgło, dodaję gazu (wyższe obroty) i silnik się uspokaja.
Drgania są jakby pod koniec puszczania sprzęgła.
Zauważyłem też, że jak jadę ze stałą prędkością na 2-3-4 biegu i gwałtownie puszczę albo wcisnę gaz to czuję jakieś 2-3 wachnięcia silnika ciężko to opisać, ale pewnie wiecie o co chodzi.
Dodam tylko, że mam gaz i drgawki pojawiają się zarówno na gazie jak i na benzynie więc to chyba nie sprawa filtra paliwa.
Jak silnik jest ciepły to czuję tylko delikatne drganie pod koniec puszczania sprzęgła.
Do tej pory myślałem, że to sprzęgło ale skoro wymieniałeś i nie pomogło to może problem poduszek? Któraś z nich (jedna?) powinna być hydrauliczna, żeby tłumić dragania. Może już nie tłumi..
Ten temat wraz z ciężko obracającą się kierownicą skutecznie odbiera jakąkolwiek przyjemność z jazdy. Szkoda
czy może coś z elektroniką lub filtrami
tez mialem podobny problem z lekkim szarpaniem na zimnym silniku ale po wymianie filtra paliwa i powietrza problem zniknoł
Czasami czuć jak silnik wpada w wibracje przy ruszaniu, właściwie tylko jak jest zimny. Wtedy zwykle wciskam mocniej sprzęgło, dodaję gazu (wyższe obroty) i silnik się uspokaja.
Drgania są jakby pod koniec puszczania sprzęgła. Wydaje się, że mamy ten sam problem. Tylko u mnie często przy mocniejszym depnięciu wcale się nie uspokaja, a wręcz szarpie i tłucze bardziej.
Wcześniejsze sugestie związane z filtrem paliwa wydają mi się mało prawdopodobne bo silnik ładnie zaskakuje i na obrotach nie czuć żadnego mulenia. Wczoraj już nawet nalałem verva 98 ale poprawy żadnej rano nie zauważyłem.
Przed chwilą zostawiłem grata u mechanika. Ten podejrzewa jeszcze uszczelniacze na wałku, które mogą puszczać olej na tarczę. Zaniepokoił mnie też tym, że znów tarczę mógł szlag trafić ale po 5,5kkm?!. Co prawda LUK miał być ok., ale różnie bywa.
Dam znać jak jutro będzie diagnoza, mam nadzieję że jutro podczas porannej próby objawy znów wystąpią.
tez mialem podobny problem z lekkim szarpaniem na zimnym silniku ale po wymianie filtra paliwa i powietrza problem zniknoł
A czy odczuwałeś jakieś inne objawy defektu filtrów? Czy na ciepłym silnik miał normalną moc?
A może to coś tak banalnego jak drgania tłumika?
Dzisiaj byłem na przeglądzie, samochód był podniesiony, wszystkie gumy całe a tłumik wraz z całym silnikiem można ręką zabujać.
to i ja się podepnę pod temat gdyż od tygodnia, dokładnie 3 dni po regulacji zaworów pojawił sie u mnie podobny problem.. dopóki się nie zagrzeje silnik szarpie mniej więcej dopiero powyzej 3 tys obr)i to nie tylko podczas dodawania gazu, nawet jadąc ze stałą prędkością, stałymi obrotami następuje jakby coś ujmowało mi gaz.. jak sie dobrze zagrzeje silnik wszystko jest ok... mechanicy którzy regulowali zawory posprawdzali wszystko, świece, pzreczyscili, pozaglądali i niby nic nie znaleźli.. podpinałam równiez pod kompa, zadnego błedu nie ma... moze to coś z zapłonem, cewką, brak mi pomysłow.. może coś zasugerujecie ? dodam: benzyna, gaz bez róznicy
ponieważ nikt się nie wypowiada kontynuuję wątek.. dziś zaświecił się zółty helikopter ;) więc udałam się do mechaniora na odczyt.. błąd zapłonu na 3-im cylindrze, więc albo świeca (wymieniana była10 tys km temu) bądź cewka... co obstawiacie ? :D
na dwoje babka wróżyła :D
Krzysztof1969
16-07-10, 22:27
Hm ja mam 135 tyś i dziś w ASO wyregulowali mi luzy na zaworach nie wiem dla czego ale to inny silnik teraz cichy nie szarpie, bardzo dobrze reaguje na naciskanie gazu. Może to to?
Hm ja mam 135 tyś i dziś w ASO wyregulowali mi luzy na zaworach nie wiem dla czego ale to inny silnik teraz cichy nie szarpie, bardzo dobrze reaguje na naciskanie gazu. Może to to? hmmm... to do mnie ? :rolleyes: jeżeli tak to przed udzieleniem rady proszę przeczytać mój post z należytą starannością ;)
na dwoje babka wróżyła :D no tak, ale skąd wziąć babkę :D
Zamień świece i zobacz czy błąd pojawi się na tym samym cylindrze. Jeśli tak zamień cewki.
Zamień świece i zobacz czy błąd pojawi się na tym samym cylindrze. Jeśli tak zamień cewki. pomysł b. dobry lecz wymagający czasu.. błąd pojawia się nie tak od razu.. jakiś tydzień zeszło by się zaświecił check (bez niego błąd nie występował) dziś wymiana świecy i zobaczymy co dalej :)
Może kwestia niekoniecznie związana z tematem, ale u mnie szarpanie (które wskazywało na sprzęgło moim zdaniem) ustało po wymianie linki gazu...swoją drogą nawet nie wiedziałem, że pedał gazu może tak lekko chodzić...:D
pozdro :cool:
od dwóch dni szarpania nie stwierdzono.. wychodzi na to, że to świeca siała takie spustoszenie.. dziwne, bo zmieniana niedawno :)
A co to za świeca czyżby NGK made in France?
Hubert Kot
21-07-10, 19:45
witam
ja mam podobny problem tzn lekko podszarpuje przy ruszaniu a gdy już jadę powyzej 120 to strasznie wolno sie rozpedza, tak jakby w miejscu stal
gdzie szukac przyczyn tego?
z gory dzieki
A co to za świeca czyżby NGK made in France? niestety nie, made in japan :( długo nie wytrzymała
Może kwestia niekoniecznie związana z tematem, ale u mnie szarpanie (które wskazywało na sprzęgło moim zdaniem) ustało po wymianie linki gazu...swoją drogą nawet nie wiedziałem, że pedał gazu może tak lekko chodzić...:D
Pytanie do Reggie'go
Dlaczego wymieniałeś linkę? Cos się działo? Nie sądzę, żeby ktoś wymyslił, że drganie może pochodzić od linki gazu...
Pytanie do Reggie'go
Dlaczego wymieniałeś linkę? Cos się działo? Nie sądzę, żeby ktoś wymyslił, że drganie może pochodzić od linki gazu...
Wymieniłem linkę, bo jak wstawiłem auto do znajomego - pracownika ASO - od razu się pyta i sugeruje wymianę linki bo pedał chodzi bardzo ciężko, więc wymieniłem - ja się do tego już przyzwyczaiłem, ale skoro robił kilka rzeczy to od razu wymienił linkę.
Po tym zabiegu może to moje wrażenie ale szarpanie podczas ruszania się znacznie zmniejszyło (a na bank pochodzi u mnie od kończącego się sprzęgła którego póki co jeszcze nie ruszaliśmy), no i pedał chodzi jak nigdy...:D
Ja chyba swoja linkę kiedyś smarowałem bo jak pamiętam pedał chyba wciskał się tak skokowo ( na szczęście nie blokował się). Może przepustnica faluje?
Zrobiłem 2 rzeczy. Nie wiem która pomogła.
1. Wymieniłem płyn w sprzęgle (moze coś się odpowietrzyło?)
2. Przypaliłem :) sprzęgło (ruszenie z miejsca przy 4.000 obrotów na 4-tym biegu)
Silnik nie wpada w drgawki.
Dziwne.
Robertos23
03-04-13, 10:43
Odkopuje temat, bo od dwoch dni mi mam efekt szarpania przy ruszaniu, zakładałem gaz i majster zamontował mi listwę trzymającą parownik pod jedną z 3 nakrętek amortyzatora, musiałem to listwę trochę podgiąć, bo dotykała mi pompy hamulcowej. Podejrzewam, że może teraz dobrze nie przylega, ale czy to spowoduje szarpanie?
Z linką gazu to też mam takie coś, że na początku pedał rusza z lekkim oporem, a póżniej już lepiej, ale tak mam od początku. Świece i cewki są chyba w porządku, bo odpala bez problemu i przyśpiesza płynnie.
Odkopuje temat , mam ten sam problem z szarpaniem na zimnym jutro wymieniam swiece sprawdze to najpierw. Oby to to bylo zobaczymy:)
bastian1982
07-07-13, 22:08
Zrobiłem 2 rzeczy. Nie wiem która pomogła.
1. Wymieniłem płyn w sprzęgle (moze coś się odpowietrzyło?)
2. Przypaliłem :) sprzęgło (ruszenie z miejsca przy 4.000 obrotów na 4-tym biegu)
Silnik nie wpada w drgawki.
Dziwne.
Przypalenie pomogło bo obawiam się ze sprzęgło się kończy
szarpanie ustalo przyczyna bylo poluzowane 2 swiece dokrecilem i wyczyscilem wszytkie i szarpanie ustalo:)