Zobacz pełną wersję : Ciezko wciska sie sprzeglo
Siema
Wczoraj jak kumpel do mnie wsiadl sobie do auta i wcisnol pedal sprzegla powiedzl ze ciezko ono chodzi.
I rzeczywiscie u niego chodzilo bardzo lekko, delikatnie, niby silnik inny.
W czym moze byc problem ? plyn w zbiorniczku jest ale troche juz ciemny :P
sprzeglo raczej dobre bo auto jezdzi i jest ok
co polecacie zrobic ?
zdjac skrzynie, przesmarować jakims gestym smarem wałek na ktorym chodzi łożysko sprzęgła, tyle
albo najprościej wymień linke sprzęgła - moze się gdziez zapiekła albo poszarpała i chaczy o pancerz - ja tak miałem i chodziło straszie ciężko , a po wymianie linki lux :)
albo najprościej wymień linke sprzęgła - moze się gdziez zapiekła albo poszarpała i chaczy o pancerz - ja tak miałem i chodziło straszie ciężko , a po wymianie linki lux :)
Linke sprzegła? W Hondach jest linka od sprzegla? :) Chyba nie...
Ale sprzeglo jest hydrauliczne wiec nie wiem czy jest tam jakas linka.
Nie ma linki, w Civic 5gen i nowszych jest hydraulika
A czy moze byc cos nie tak, no nie wiem z pompa ? bo kurde nie widzi mis ie teraz doibierac do skrzyni bo ja mam takiego pecha ze jak sie za jedno biore to wychodzi ze trzeba cos jeszcze robic odrazu.
podlacze sie pod temat... pierwszy jaki znalazlem... mam taki problem:
Przy wyzszych obrotach od 3 tys w gore sprzeglo wciska sie niby lekko ale na nodze czuje jakis opor... tak jakby pedal sprzegla sie o cos obcieral i chodzil chropowato... przy niskich obrotach jest ok wchodzi jak w maslo... w czym tkwi problem?
nikt nie pomoze;>
jeszcze dodam ze biegi raczej lekko wchodza... nie bylo problemu z wrzuceniem biegu...
skolopendra
27-04-09, 22:20
ak jakby pedal sprzegla sie o cos obcieral i chodzil
zaglądałeś pod pedał? może coś ze sprężyną?
zaglądałeś pod pedał? może coś ze sprężyną?
sprzeglo w 5 generacji jest hydrauliczne a nie mechaniczne, ta sprezyna jest w sumie slaba- za odbijanie jest odpowiedzialna pompka a sprezyna tylko lekko to wspomaga w koncowej fazie- tak w uproszczeniu.
Winowajca jest lozysko oporowe i/lub docisk. raczej nic z tym sie nie zrobi(mozna ewentualnie zdjac skrzynie i przesmarowac bolec na ktorym chodzi lozysko ale to troche bez sensu; jak mamy skrzynie na zewnetrznej to wkladac nowe sprzeglo. bez zdejmowania skrzyni nie da rady nic zrobic, nie ma dojscia. Zbieraj powoli kase na nowe sprzeglo( i przy okazji moze lzejszy zamach?:D:D).
A ja zadam jedno pytanie , sprawdzałeś w ogóle czy masz płyn w zbiorniczku ? :)
sprawdzam czesto plyn w zbiorniczku od momentu jak mi kiedys wszystko wycieklo na dywanik i wogole sprzegla nie mialem... dolalem plynu kupilem nowa pompe i wysprzeglik ale nie wymienialem bo jest juz wszystko ok... byl to jednorazowy incydent:/
A wie ktoś jak sprawdzić sprzęgło czy już się kończy czy można jeszcze jeździć: o:o
A wie ktoś jak sprawdzić sprzęgło czy już się kończy czy można jeszcze jeździć: o:o
Heh , biegi wchodzą ?
Jak masz dobry reczny to zaciągnij go na asfalcie , wrzuć 3 , daj ze 2500 obr i spróbuj ruszyć .
Jak zgaśnie to dobrze , jeśli nie to gorzej :)
Dzieki poprostu chce zobaczyć jak to u mnie wygląda :p
(Honda Civic 1.3 93r)
Witam, żeby już nie zaśmiecać to pisze w tym temacie;
Dziś nacisnąłem sprzęgło to pedał już się nie odbił, został przy podłodze. Ale jak dodawałem gaz to auto jechało.
W pierwszej chwili pomyślałem że to linka od sprzęgła, ale ktoś tu napisał, ze linki tam nie ma ?
Znalazłem na allegro ?
http://allegro.pl/item651522272_linka_sprzegla_honda_civic_1_3_1_5_1 _6_87.html
-------------------
Posprawdzałem wszystkie płyny pod maska i wszystko jest ok.
To jak jest linka czy nie ma ?
co mogło się stać ?
Jakie elementy mogą być do wymiany i jakie to mogą być koszta ?
(Honda Civic 1.3 93r)
Znalazłem na allegro ?
http://allegro.pl/item651522272_linka_sprzegla_honda_civic_1_3_1_5_1 _6_87.html
-------------------
Posprawdzałem wszystkie płyny pod maska i wszystko jest ok.
To jak jest linka czy nie ma ?
co mogło się stać ?
Jakie elementy mogą być do wymiany i jakie to mogą być koszta ?
ale tam masz w aukcji napisane że to jest do civica DO 87 roku ... a dokładniej
CIVIC 1,3 84- 87
CIVIC 1,5-1,6- CRX 80- 87
a w nowszych jest hydraulika
P.S. Pioosz to prawda te hondy mają sprzęgło hydrauliczne. Miałem taką hondę V gen 1.3 16v (D13b2 ), podejrzewam ze masz to samo. U mnie zaczęło zaciągać sprzęgło i pomogło przelanie trochę płynu ze zbiorniczka hamulcowego (tu i tu stosuje się płyn DOT3 i DOT4). Naprawiłem sobie sprzęgło sam pod blokiem za pomocą szczykawki i paru kopnięć w pedał sprzęgła w celu podpompowania, a mechanik stwierdził, że ewidentnie sprzęgło do wymiany i ok 1000zł kosztów będzie - A MI SIĘ SKOCZYŁ PŁYN DDDD Mechanicy , kłamcy oszuści, złodzieje ....
W sumie to sam jestem mechanikiem-serwisantem ale elektronarzędzi i nie ściągam od ludzi za coś czego nie trzeba wymieniać naprawiać. A podejrzewam że mają tak samo jak ja % od robocizny.
Także wpierw podnieś mache i sprawdź czy w zbiorniczku od sprzęgła nie ubyło płynu (jest tuż obok zbiorniczka płynu hamulcowego, przy podszybiu od strony kierowcy).
PS. dodam że mugł Ci się zapowietrzyć układ sprzęgłowy lub uszkodzić wysprzęglik (jest pod zbiorniczkiem od płynu do sprzęgła).
No jak wysprzęglik to koszt ok 50zł to nie tragedia ;]
A trudno to wymienić ?
Jutro podejdę na parking do mechanika i zobaczę jeszcze raz na spokojnie wszystko.
Jeszcze kluczyków mu nie dawałem to nic nie będzie grzebał :p
Jezeli koncza nam sie klocki to zaczyna ubywal plynu hamulcowego .Czy jezeli ubywa plynu ze zbiorniczka wyrownawczego sprzegla to takze oznaka konca zywota sprzegla?
Jezeli koncza nam sie klocki to zaczyna ubywal plynu hamulcowego
???
???
Chyba miał na myśli że więcej płynu idzie do układu bo tłoczków więcej wychodzi... U mnie jest tak że ten zbiorniczek od wysprzęglnika jest oddzielny i niezależny od zbiorniczka na płyn hamulcowy.
Chyba miał na myśli że więcej płynu idzie do układu bo tłoczków więcej wychodzi... U mnie jest tak że ten zbiorniczek od wysprzęglnika jest oddzielny i niezależny od zbiorniczka na płyn hamulcowy.
jeszcze nie widzialem hondy żeby miala 1 zbiorniczek na hamulce i sprzegło ,
to u kazdego jest osobno i było by niebezpieczne gdyby było inaczej
U mnie tez tak jest jakze by inaczej ... Sa 2 zbiorniczki ale ostatnio zauwazylem ze ubylo plynu ze zbiorniczka od sprzegla...Nie zauwazylem takze zadnych wyciekow ...Dolalem sprzeglo dziala...Ale czy to oznaka jego konca ...jedna z wielu ...
A może ktoś powiedzieć dlaczego jak wciskam sprzęgło to coś skrzypi??
Albo wycisk klęka albo po prostu pod pedałem coś się zestarzało. Wpsikaj dużo WD40 na ten mechanizm pedału - u mnie pomogło.
u mnie też kiedys skrzypiało jak wduszałem pedał sprzęgła. WD załatwiło sprawę. a obecnie to sprzęgło się skończyło. poleciałem do sklepu kupiłem całe nowe sprzęgło plus wysprzęglik...też najpierw pedał zaczął ciężko chodzić. zjechałem na stacje sprawdzić płyn. minimalnie brakowało uzupełniłem go i chciałem odpowietrzyć to i nagle pedał wpadł w podłogę i prawie 100 km bez sprzęgła z urlopu wracałem:/
Wpsikaj dużo WD40 na ten mechanizm pedału - u mnie pomogło.
Popieram miałem tak samo dałem sporo WD40 i jest cisza:)