Zobacz pełną wersję : pomocy - czym zmyć farbę do witraży?
koledzy w styczniu pomalowałem swoje kierunki farbką firmy IDEA VETRO na to kilka warstw bezbarwnego i wszystko było ok do czasu... tak teraz to wygląda
http://img4.imageshack.us/img4/7093/zdjcie410n.jpg (http://img4.imageshack.us/i/zdjcie410n.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
dlaczego tak się stało? i czy ktoś zna dobry sposób jak zmyć tę farbe? probowalem dzis nitro i nic z tego... jakies propozycje? help...
papier wodny 800 i jedziesz, ja robilem tak samo
ew srodek do usuwania starych powłok lakierniczych
nitro roztopi plastik, tzn bardzo go zmiękczy i bedzie problem.
Ja bym zostawil ;D
W koncu samochod nie jest juz najmlodszy :D
Pomalu te "pekniecia" bialymi liniami albo cos i bedzie super ?
Papier ścierny wodny o gradacji 500, następnie 800, potem 1000.. I tak do momentu kiedy rysy po ścieraniu papierem 500 znikną. Wtedy długa polerka papierem 2000 i na to można będzie nałożyć farbkę Vitrail'a, która spowoduje że mglisty mat po interwencji papierem ściernym i benzyną ekstrakcyjną zniknie i będzie można zobaczyć co za plastikową ścianką piszczy. Sposób sprawdzony, gdyż sam po pierwszym niefortunnym pomalowaniu Vitrailem musiałem go zmywać, co było istnym horrorem, więc papier ścierny maczany w wodzie i benzyna ekstrakcyjna pomogły rozwiązać problem.
A dlaczego się tak stało? Dam ręce uciąć że winowajcą jest lakier bezbarwny.
Farbki do witraży nie powinny być zakrywane lakierem tego typu!
One są na bazie nafty i posiadają silne pigmenty, nadające transparentność jak i powłokę ochronną.
Nakładasz raz, dwa i dalej bez kombinowania.
i tu sie jakos nie moge z tobą zgodzic.
mialem malowane tak samo kierunki, z tym ze nie vitrailem a idea vetro(czyli to samo co kolega ), i to samo sie stalo jak nie pomalowalem ich bezbarwnym. a teraz jak mam pomalowane bezbarwnym, nic sie nie dzieje. trzymaja dosyc dlugo juz :)
Ja również mam pomalowane farbką do witraży, następnie bezbarwnym i na koniec spolerowane. Nic się z tym nie działo może poza paroma odpryskami. Ale to już czynniki zewnętrzne;)
a ja nie mam pomalowane bezbarwnym i sie trzyma.
a jak pomalowałem bezbarwnym w sprayu to od razu farba zlazła.
a więc tak, udało mi się pozbyć tej farby za pomocą... rozpuszczalnika uniwersalnego, zastosowałem taki oto sposób, polałem kierunek rozpuszczalnikiem na to położyłem szmatke ją też polałem rozpuszczalnikiem i gładziłem to ręką (w rekawiczce gumowaej) i tak przez około 3/4 minuty następnie ta szzmatką tarłem i po kilkakrotnym powtórzeniu zabiegu udało się opanować sytuacje :) dzieki wszystkim za zainteresowanie, juz pomalowałem farbką Tamiya i wlasnie sobie schnie i zastanawiam sie czy dać bezbarwny czy nie zeby sytuacja sie nie powtórzyła.
w tutoriale na civic5g opisujacym wlasnie ambery home made autor uzyle tej wlaasnie farbki i powiem ze efekt jest baaardzo zadowalajacy :-)
nitro roztopi plastik, tzn bardzo go zmiękczy i bedzie problem.
Ostatnio zmywałem kierunkowskaz innego pojazdu nitrem i zero problemów ;)
wystarczy kupic ambery i miec spokoj :D