Zobacz pełną wersję : wymiana żarówek
Czy ktoś wymieniał żarówke światła mijania prawy przód i lewy tył? Brać się za to samemu czy jechać do ASO? Ewentualnie jaki jest koszt w Hondzie?
Civic 5D 1,4 ivtec 2009 po lifcie.
dasz rade samemu, z tylu masz duza zaslepke, po jej zdjeciu masz pelen dostep.
tym bardziej, że jeśli chodzi o przód to silnik 1,4 jest chyba jeszcze mniej upakowany niż 1,8 więc i dostęp do przednich żarówek powinien być łatwiejszy a jeśli od strony akumulatora będziesz miał problem to wystarczy poluzować mocowanie i go przesunąć :)
Wszystko dokładnie opisane jest w instrukcji i postępując zgodnie z nią na pewno sobie poradzisz :) Nie ma co z takim pierdem jechać do ASO.
przy zakupie oświetlenia w ASO, najczęściej wymiana jest gratis.
Tak miałem w autowest
ps: cena za oświetlenie okej.
A mi wymieniają w ASO za darmo ponieważ jestem stałym klientem (żarówki oczywiście własne Philips, a samochód po gwarancji).
A mi wymieniają w ASO za darmo ponieważ jestem stałym klientem (żarówki oczywiście własne Philips, a samochód po gwarancji).
i tak powinno być obecnie jak producenci wykonja samochody w taki sposób że wymiana nie jest łatwa powinny ten "problem" wziąść na siebie serwisy i bezpłatnie wymieniac, a klienci powinni płacić tylko za materiały czyli żarówki.
Prawy przód wymienili mi żarówke światła mijania w ASO koszt wymiany 12 zł. Z tyłu sam wymieniłem.
A jak jest z 4D?Wymieniacie sami czy jedziecie do ASO?:)
ja wymieniam sam,jest troszkę przy tym roboty,bo np.z lewej strony trzeba wyjąć akumulator,ale ja tam lubię pogrzebać przy aucie,do tej pory wymieniałem raz obie żarówki,bo zmieniałem xenony
Akumulator trzeba wyjąć?:confused:Przecież w instrukcji piszą że mijania wymienia się z zewnątrz auta:rolleyes:.Pod nadkolem.Chodzi mi o 4D.Osobiście muszę sprawdzić jakie jest tam dojście.Na razie liczę że jeszcze się będą palić przez wakacje.Ale dobrze wiedzieć w razie czego będąc na wczasach gdzie nie ma ASO Hondy:o.Pozdrawiam.:)
jacek ,tak można przez nadkole,ale ja wolę od strony maski ,bo czyściej i mam sprzęt w garażu,w trasie zrobiłbym to przez nadkole,choć oby nie było takiej potrzeby,ale bez śrubokręta i latarki np.w nocy nie ma szansy na wymianę żarówki
ja wymieniam sam,jest troszkę przy tym roboty,bo np.z lewej strony trzeba wyjąć akumulator,ale ja tam lubię pogrzebać przy aucie,do tej pory wymieniałem raz obie żarówki,bo zmieniałem xenony
Zmieniałeś xenony orginalne ? przy jakim przebiegu Ci sie spaliły ? ile kosztowały nowe?
Zmieniałeś xenony orginalne ? przy jakim przebiegu Ci sie spaliły ? ile kosztowały nowe?
ktos juz dzwonil w tej sprawie do ASO 1 szt. 700zl :D ale swieca bardzo dlugo :p no chyba ze sie zapala i gasi co 10s :p
bez paniki jest allegro :)
no niestety nie ori,gdy kupowałem auto nie było takiej szansy,moje wytrzymały,właściwie jeden żarnik wytrzymał 2 lata i jakieś 40kkm,zmieniłem na inną barwę 8K na 5K oczywiście obie strony,jak napisała kolega wyżej nie kupowałem w ASO tylko na allegro 39zł za szt,kupiłem w styczniu ,działają jak należy
jacek ,tak można przez nadkole,ale ja wolę od strony maski ,bo czyściej i mam sprzęt w garażu,w trasie zrobiłbym to przez nadkole,choć oby nie było takiej potrzeby,ale bez śrubokręta i latarki np.w nocy nie ma szansy na wymianę żarówki
Da się od strony komory silnika?Ciekawe.:rolleyes:Muszę sam to sprawdzić, jak jest lepiej.Myślałem ze dostęp jest tylko z zewnątrz.:)
wczoraj padł mi lewy przedni kierunek. Niestety wymiana tego jest mocno skomplikowana i skończyło się na serwisie. Podnieśli auto, rozmontowali nadkole i wymienili żarówkę. Być może za kolejnym razem dam radę sam, ale nie jest to najbardziej przyjazny użytkownikowi sposób na wymianę żarówki ;)
U mnie w sedanie kierunki i drogowe są akurat nieźle dostępne z komory silnika.Żeby tak jeszcze było z tymi z mijania.:rolleyes:
czy ktoś może wymieniał żarówki w swoim civic-u na led , mam na mysli wszystkie.....
kurde czytam wasze posty, a pojutrze czeka mnie wypad na wczasy (600 km w jedna stronę) + podróż w nocy, i się przeraziłem trochę. a tak na marginesie w sedanie 1.8 2007 r. (wer. USA) jakie są typy żarówek? chodzi mi o drogowe i mijania
w coupe są drogowe HB3, mijania HB4, stawiam, ze w sedanie z US tez.
to ja się też podepne pod wątek - denerwuje mnie żółta poświata fabrycznych żarówek - co kupić zamiast?