PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana żarówek

kuba42
17-06-10, 20:47
Czy ktoś wymieniał żarówke światła mijania prawy przód i lewy tył? Brać się za to samemu czy jechać do ASO? Ewentualnie jaki jest koszt w Hondzie?
Civic 5D 1,4 ivtec 2009 po lifcie.

semri
17-06-10, 21:11
dasz rade samemu, z tylu masz duza zaslepke, po jej zdjeciu masz pelen dostep.

Manwe
17-06-10, 22:31
tym bardziej, że jeśli chodzi o przód to silnik 1,4 jest chyba jeszcze mniej upakowany niż 1,8 więc i dostęp do przednich żarówek powinien być łatwiejszy a jeśli od strony akumulatora będziesz miał problem to wystarczy poluzować mocowanie i go przesunąć :)

Sagi80
17-06-10, 22:42
Wszystko dokładnie opisane jest w instrukcji i postępując zgodnie z nią na pewno sobie poradzisz :) Nie ma co z takim pierdem jechać do ASO.

bunet
17-06-10, 23:19
przy zakupie oświetlenia w ASO, najczęściej wymiana jest gratis.
Tak miałem w autowest
ps: cena za oświetlenie okej.

jasio381
18-06-10, 23:23
A mi wymieniają w ASO za darmo ponieważ jestem stałym klientem (żarówki oczywiście własne Philips, a samochód po gwarancji).

Pabloss
19-06-10, 10:10
A mi wymieniają w ASO za darmo ponieważ jestem stałym klientem (żarówki oczywiście własne Philips, a samochód po gwarancji).
i tak powinno być obecnie jak producenci wykonja samochody w taki sposób że wymiana nie jest łatwa powinny ten "problem" wziąść na siebie serwisy i bezpłatnie wymieniac, a klienci powinni płacić tylko za materiały czyli żarówki.

kuba42
19-06-10, 20:34
Prawy przód wymienili mi żarówke światła mijania w ASO koszt wymiany 12 zł. Z tyłu sam wymieniłem.

Jacek65
19-06-10, 22:10
A jak jest z 4D?Wymieniacie sami czy jedziecie do ASO?:)

zyga502
20-06-10, 11:32
ja wymieniam sam,jest troszkę przy tym roboty,bo np.z lewej strony trzeba wyjąć akumulator,ale ja tam lubię pogrzebać przy aucie,do tej pory wymieniałem raz obie żarówki,bo zmieniałem xenony

Jacek65
20-06-10, 12:09
Akumulator trzeba wyjąć?:confused:Przecież w instrukcji piszą że mijania wymienia się z zewnątrz auta:rolleyes:.Pod nadkolem.Chodzi mi o 4D.Osobiście muszę sprawdzić jakie jest tam dojście.Na razie liczę że jeszcze się będą palić przez wakacje.Ale dobrze wiedzieć w razie czego będąc na wczasach gdzie nie ma ASO Hondy:o.Pozdrawiam.:)

zyga502
20-06-10, 14:41
jacek ,tak można przez nadkole,ale ja wolę od strony maski ,bo czyściej i mam sprzęt w garażu,w trasie zrobiłbym to przez nadkole,choć oby nie było takiej potrzeby,ale bez śrubokręta i latarki np.w nocy nie ma szansy na wymianę żarówki

freak502
20-06-10, 17:02
ja wymieniam sam,jest troszkę przy tym roboty,bo np.z lewej strony trzeba wyjąć akumulator,ale ja tam lubię pogrzebać przy aucie,do tej pory wymieniałem raz obie żarówki,bo zmieniałem xenony

Zmieniałeś xenony orginalne ? przy jakim przebiegu Ci sie spaliły ? ile kosztowały nowe?

Ca$h
20-06-10, 17:52
Zmieniałeś xenony orginalne ? przy jakim przebiegu Ci sie spaliły ? ile kosztowały nowe?

ktos juz dzwonil w tej sprawie do ASO 1 szt. 700zl :D ale swieca bardzo dlugo :p no chyba ze sie zapala i gasi co 10s :p

bez paniki jest allegro :)

zyga502
20-06-10, 19:53

no niestety nie ori,gdy kupowałem auto nie było takiej szansy,moje wytrzymały,właściwie jeden żarnik wytrzymał 2 lata i jakieś 40kkm,zmieniłem na inną barwę 8K na 5K oczywiście obie strony,jak napisała kolega wyżej nie kupowałem w ASO tylko na allegro 39zł za szt,kupiłem w styczniu ,działają jak należy

Jacek65
21-06-10, 16:24
jacek ,tak można przez nadkole,ale ja wolę od strony maski ,bo czyściej i mam sprzęt w garażu,w trasie zrobiłbym to przez nadkole,choć oby nie było takiej potrzeby,ale bez śrubokręta i latarki np.w nocy nie ma szansy na wymianę żarówki

Da się od strony komory silnika?Ciekawe.:rolleyes:Muszę sam to sprawdzić, jak jest lepiej.Myślałem ze dostęp jest tylko z zewnątrz.:)

manticore
05-08-10, 07:18
wczoraj padł mi lewy przedni kierunek. Niestety wymiana tego jest mocno skomplikowana i skończyło się na serwisie. Podnieśli auto, rozmontowali nadkole i wymienili żarówkę. Być może za kolejnym razem dam radę sam, ale nie jest to najbardziej przyjazny użytkownikowi sposób na wymianę żarówki ;)

Jacek65
05-08-10, 20:29
U mnie w sedanie kierunki i drogowe są akurat nieźle dostępne z komory silnika.Żeby tak jeszcze było z tymi z mijania.:rolleyes:

civix
06-07-11, 12:25
czy ktoś może wymieniał żarówki w swoim civic-u na led , mam na mysli wszystkie.....

s_misiek
07-07-11, 20:44
kurde czytam wasze posty, a pojutrze czeka mnie wypad na wczasy (600 km w jedna stronę) + podróż w nocy, i się przeraziłem trochę. a tak na marginesie w sedanie 1.8 2007 r. (wer. USA) jakie są typy żarówek? chodzi mi o drogowe i mijania

kamil.
07-07-11, 22:04
w coupe są drogowe HB3, mijania HB4, stawiam, ze w sedanie z US tez.

masi0
08-07-11, 13:06
to ja się też podepne pod wątek - denerwuje mnie żółta poświata fabrycznych żarówek - co kupić zamiast?