PDA

Zobacz pełną wersję : Hamulec awaryjny - pomocy!!

klonu1988
17-06-10, 12:01
Mam problem z ręcznym. Wymieniłem szczęki i bębny - wszystko jest niby jak powinno być, ręczny "łapie" już oddrugiego ząbka ale nawet bo mocnym zaciągnięciu auto się stacza z małej pochyłości. Co może być przyczyną??
Proszę o radę. Wszystkie wskazówki mile widziane.

Auto to Honda Civic 1.5 coupe, rok 93` wersja amerykanska EJ2, d15B7

zakit
17-06-10, 12:43
linka za slabo naciagnieta, dobrze ustawione na samo regulatorach? innej opcji nie ma, ew masz juz tak zjechany beben ale nie sadze.

klonu1988
17-06-10, 12:44
linka za slabo naciagnieta, dobrze ustawione na samo regulatorach? innej opcji nie ma, ew masz juz tak zjechany beben ale nie sadze.

Linka chyba jest okej - samoregulatory ustawialem tak, zeby ledwo bęben wchodził - łapie już na 1/2 ząbku i maksymalnie do 6/7 moge naciągnąć - bębny kupiłem nowe dzisiaj :)

djibiza
17-06-10, 15:11
Może linka nie pracuje na całej długości?

elviss09
17-06-10, 16:56
jak moze lapac na 2 zabka i jeszcze dasz rade dociagnac do 6,7? moze jeszcze sie nie dotarly pojezdz troche najpierw. Przy montazu przemyles jakims zmywaczem zeby tam nie bylo smaru tluszczu oleju itp?

klonu1988
17-06-10, 17:06
Usterka rozwiązana - okazało się, że linka na dźwigni ręcznego było za mocno podciągnięta i tym samym samoregulator nie mógł się poruszać w pełnym zakresie bo przystawiał mechanizm ręcznego do piasty. Spuściłem linke z ręcznego, podciągnąłem na samoregulatorze i wszystko jest tak jak powinno być :)

Bębny mam wymówione w sklepie więc problemów nie będą robić. Dzięki za radę. Temat uważam za zamknięty.

zakit
17-06-10, 22:40
hm, to moze dlatego tez moje tył nie lapie jak trzeba, nie tyle co sie stacza jak mocniej pociagne, co jak rusze na zaciagnietym to kola sie toczą, z oporem ale się toczą...

tyle ze ja mam bebny do wymiany... :/

klonu1988
18-06-10, 09:27
hm, to moze dlatego tez moje tył nie lapie jak trzeba, nie tyle co sie stacza jak mocniej pociagne, co jak rusze na zaciagnietym to kola sie toczą, z oporem ale się toczą...

tyle ze ja mam bebny do wymiany... :/

Ja też miałęm niby do wymiany ale po tej regulacji zostawiłęm stare i jest git.

zakit
18-06-10, 11:09
akurat ja mam do wymiany bo raz były toczone i maja zbyt duzy wymiar ;) ale bede mial nowe niedlugo :)