Zobacz pełną wersję : lekkie znoszenie na boki powyzej 130
mam pytanie odnośnie lekkiego znoszenia na boki przy jeździe powyżej 130-140km/h. do tej prędkości jest OK i auto jedzie jak po sznurku. powyżej auto jest lekko niestabilne i trzeba się już lekko skoncentrować, a powyzej 150 nawet lekko spocić bo już zaczyna nosić. obecnie mam opony 175/65/14, wg naklejki na karoserii powinny być 185/60/14. czy jest to spowodowane niewłaściwym rozmiarem opon czy może ten typ (civic EJ9 D14A4) tak ma. proszę o opinie bo ostatnio nawet zastanawiałem się czy nie zmienić opon.
Nie pomogę zbytnio, ale powiem że to nie wina rozmiaru opon. Sam mam jeszcze 175/65/13 i mi auta nie znosi przy takich prędkościach.
Możliwe, ze wina zbieżności i złego wyważenia kół.
BlackCoupe
15-06-10, 23:42
zmien opony i zrób zbierzność i bedzie git
SZYMON 913
15-06-10, 23:53
zrób zbierzność i bedzie git
najsampierw bym to zrobił i pomoże. Jeśli nie jesteś pewien pochodzenia auta to nawet se geometrie zrób.
Kolego jesli nie masz klimatyzacji, to ze zderzaka wyciagnij maskownice pod chlodnice klimatyzacji.
Odpisz jak tam sprawa postepuje
A jakie ciśnienie macie w tych oponach, bo na tabliczce jest chyba do 160 i powyżej, ja chyba nawet jak miałem profil 60 czy 55 i miałem niższe wartości ciśnienia to auto właśnie około 120 niekiedy się tak zachowywało, ale jak dałem wyższe ciśnienie to problem zniknął.
to nie muszą być opony, to może być coś w zawieszeniu. Bardzo prawdopodobnie cukierki do wymiany
ja mam zowu inny problem,podczas jazdy jak najade na jakas łate na drodze potrafi szarpnac kierownica,wogole musze ja trzymac rekoma mocno zeby jakos prosto jechac,lata jak oszalała a jajk popada to przednia os zachowuje sie jakby poruszała siue po lodzie,uslizguje sie itd mam oponki 195/50 toyo zaczelo sie tak dziac po wymianie maglownicy i elementów zawieszenia,zbieznosc byla ustawiana-powiem tak jest tragedia strach szybciej jechac,wczesniej nic takiego sie nie dzialo mozna bylo puscic kierownice i jechal prosto sa teraz....... wiecie moze o co kaman??;/;/;/;/;/
wiecie moze o co kaman??
a buda prosta?
prosta prosta,to dzieje sie przy kazdej predkosci wczesniej tak nie bylo;/moze zle zbiznosc ustawiona ;/
jak ustawiales zbieznosc to tyl tez byl ruszany czy tylko z przodu majstrowali? tez tak mialem i po ustawieniu kompletu przod/tyl problem zniknal
Ja mam identyczny problem rzuca powyzej tey predkosci(130km/h)
I okazalo sie ze to nie wina opon czy wywazenie itd
Cukierki na tyle mam do wymiany+z tulejek nic nie zostalo:D
a co moze powodowac znoszenie przy malej predkosci(przy wyzszej jedzie ok)
opony/felgi/zawieszenie
to w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić by szukać dalej
u mnie powyżej 130 też mnie zarzucało z lekka i okazało się że opony felgi są ok a sprawcą były tylne tuleje zwane cukierkami i jeszcze coś ale już nie pamiętam...
u mnie latal tyl auta w zakretach a po obnizeniu i utwardzeniu zawieszenia jest jak bolid f1:D
Moja też zaczęła pływać powyżej 120. Wymieniłem końcówki drążków, ustawiłem zieżność i problem zniknął.