Zobacz pełną wersję : Problem z temperaturą silnika
marcin1977
15-06-10, 15:19
Mam problem z temperaturą silnika. Gdy jeżdzę po mieście temperatura silnika momentalnie zwrasta, za chwilę maleje. Na trasie jest w miarę spokój. Wentylator chłodnicy załącza się. Myslałem że to termostat, ale po wymianie na nowy po krótkim czasie znowu to samo. Podejrzewam ze to uszczelka pod głowicą, ale płynu chłodniczego mi nie ubywa, w oleju też sie nie pokazuje. Może miał ktoś podobny problem
Z góry dziękuję za pomoc.
Zapowietrzony układ chłodzenia?
bracho1978
15-06-10, 19:04
Tu masz na samym końcu jak się powinno odpowietrzyć http://www.extern.pl/samochod/termostat/
marcin1977
15-06-10, 19:12
Dzięki spróbuję to zrobic
Pozdrawiam
Tu masz na samym końcu jak się powinno odpowietrzyć http://www.extern.pl/samochod/termostat/
Tyle, że np. w d14z4 nie ma tego odpowietrznika, o którym tam mowa, a to utrudnia sprawę.
Kiedyś pisałem na forum jak odpowietrzyć ten układ chłodzenia i pozbyć się bulgotania w nagrzewnicy przy dodawaniu gazu na jałowym więc poszukaj.
Jakub Skalski
16-06-10, 19:44
Odwieczny problem z rosnącą temperaturą która wzrasta gdy stoimy w korku lub w ruchu miejskim to po latach eksploatacji sprawa chłodnicy. Pamiętajmy że chłodnice są aluminiowe i ich żywotność nie jest wieczna-miedziane mogły być wieczne ale nie zawsze.Do tego czy ktoś z was pamięta o tym że w książce obsługowej Hondy jast zalecana wymiana płynu chłodniczego co 2 lata.Ja taką wzmiankę znalazłem u siebie.Więc musi być coś na rzeczy gdy to napisali.
Poza tym aluminniowe chłodnice się zatykają - zarastają i tracą efektywność chłodzenia.
Ja po 7 latach wymieniłem chłodnicę wraz z korkiem.A do tego wymieniłem z tzw:16 na 27 (grubość)Rozmiarowo wielkość jest taka sama tylko grubsza.Problem z temperaturą odszedł w nie pamięć i od 3 lat mam spokój.
marcin1977
16-06-10, 23:22
Dzieki za odpowiedz, dokładnie jednak tez musze sprawdzić chłodnice:(
Ja w zeszłym roku miałem podobny i wentylator też się załączał tylko że na 5 sekund i się wyłączał. Problem tkwił we włączniku termicznym wentylatora
Marcinie, ale Ty mówisz rozumiem o tym, co Ci wskaźnik pokazuje w kabinie? Bo wskazanie do kabiny daje inny czujnik niż ten, który daje sygnał do ECU. Może być z nim coś nie tak albo po prostu coś nie łączy - wtyczka, przewód.
marcin1977
21-06-10, 12:42
Tak oczwiście. Narazie problem zniknąl, odpowietrzyłem układ chłodzenia. Jeżdze już tydzień i jest spokój, zobaczymy na jak długo:)
Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz za pomoc