Zobacz pełną wersję : Rolka napinacza paska klinowego
Witam. ostatnio po urwał mi sie pasek wieloklinowy i przy zakładaniu nowego mechanik stwierdził ze do wymiany jest rolka napinacza tego paska. Nie mogę znajść na allegro tej rolki . Może ktoś kiedyś kupywał ją i wie jaka jest jej cena i gdzie w miarę tanio można ją dostać
za rolke dalem 610 zl :) a kupowalem u siebie w miescie :)
ja mam oryginał nówe ale nie jestem pewein czy bedzie pasować - niech ktoś wrzuci numer oryginału
łysy a Ty nie piszesz czasem o rolce napinacza od rozrządu?
upsss hahhah zle przeczytalem SORRY ! :D
W ogóle nie wiadomo o jaki silnik jest pytanie bo np w D16V1 coś takiego nie występuje. W D17AX pewnie też nie. Pasek naciąga się alternatorem. Więc chodzi chyba o diesla.
w benzyniakach chyba czegoś takiego niema ja ta rolka:confused:
chodzi właśnie o silnik 1.7 ctdi . muszę ją zmienić ale pytałem się w serwisie to kupa kasy . Może ktoś ma jakieś dojścia do tańszych części czy może wie gdzie można kupić. z gory dzięki za info
w Inter Cars jest coś takiego jak rolka zwrotna paska wieloklinowego za 184zł
stara rolkę można roznitować, (3 NITY), wewnątrz jest łożysko 6203 (koszt 12zł). Dodatkowym kosztem są 3 nowe nity. I moje autko smiga już 10 tyś km.
civic 1.7 CTDI
A dokładniej łożysko NTN 6203LHA z czerwonym silikonowo-blaszanym uszczelnieniem, które kosztuje 60-90zł. samą rolkę można kupić w serwisie Hondy 25Euro to około 100-120zł. Jest tam dwie rolki maja trochę inne mocowanie.
Miałem problem z tymi rolkami piszczały przy zimnym silniku i coraz bardziej ostatnio przesmarowałem łożyska i jest ok (Totalnie zasechł smar jak wosk). Jak nie są totalnie zajechane na sucho to myślę, że z powodzeniem można przesmarować i będą lepsze od tych łożysk za 12zł.
Wyjmując pasek wieloklinowy warto zwrócić uwagę czy nie jest w niego nabite kamieni, jak go wyjmowałem kilka razy to zawsze miał w rowkach nawalone od groma kamyków właściwie to te kamyki trzeba by co pół roku w Polsce wydłubywać.
Tak nie żałują u nas kamienia na drogę. Po przyjechaniu z Niemiec samochód miał cztery lata w pasku był tylko jeden kamyk a teraz po trzech latach eksploatacji w Polsce chyba wyjąłem już z niego z 50 kamyków.
Intercars jest drogi - nie masz w pobliżu jakieś hurtowni? Kup zamiennik i finał /jeśli oczywiście jest takowy /