Zobacz pełną wersję : Problem z fabrycznym radiem
PrezesAdam
11-10-06, 20:04
Witam serdecznie użytkowników forum!!
Od niedawna jestem posiadaczem Civica 2002r. i wszystko było ok do dzisiaj, kiedy to fabryczne radio (kaseciak) samo z siebie po prostu wyłączyło się, zgasło no i w efekcie jest cisza.
Wszystkie bezpieczniki w skrzynkach przekopane, ok.
Radio było kompletnie "zimne" bez oznak życia. Działało podswietlenie.
Odłaczyłem na chwilę akumulator, podłączyłem ponownie - bez zmian, oprócz tego że zaświeciła się na stałe dioda "ANTI THEFT", która zwykle migała.
Ktoś miał jakiś podobny przypadek?? Jakieś propozycje może co by to mogło być?? Jak wogóle można to radio bezpiecznie wyjąć nie demolując deski :D ??
Pozdrawiam,
Adam.
Jak wogóle można to radio bezpiecznie wyjąć nie demolując deski n ??
No niestety troche roboty jest - z tego co pamietam to jak montowali mi radio chlopaki troche sie nameczyli zeby wyjac fabryczne :wink: Generalnie z tego co pamietam to chyba sa jakies srubki po bokach panela srodkowego ( w dolnej czesci ), trzeba tez chyba wyjac schowek po stronie pasazera ( otworzyc go na maxa w dół ), tam chyba tez cos jest przykrecone, nie wiem czy cos z popielniczka nie trzeba pokombinowac, no i jeszcze chyba ten plastik ktory jest przy lewarku zmiany biegow tez trzeba ruszyc. W kazdym razie jest to wykonalne,trzeba tylko przysiasc i pokombinowac. Jakby co moge Ci pomóc "na żywo" :wink:
marcin EZG
16-11-06, 21:34
prawda jest taka -zeby wyjac fabryczne radio w VII gen trzeba sie nabluzgac,spocic ,porysowac rece ect. kto to w ogole wymyslil !!
srubki po bokach identycznie jak w PC mont jest cd rom,dojscie marne
ostatnio wyjmowalem pierwszy raz ,zajelo mi to ponad 2 h
V gen górą :))) pozdro
michalroge
17-11-06, 19:20
A pytanie trochę z innej beczki. Szukałem wszędzie i nieznalazłem niestety:( wiecie może jak przestawić zegar z trybu 12-godzinnego na tryb 24-godzinny? U mnie o 14 jest godzina 2 :(
prawda jest taka -zeby wyjac fabryczne radio w VII gen trzeba sie nabluzgac,spocic ,porysowac rece ect. kto to w ogole wymyslil !!
srubki po bokach identycznie jak w PC mont jest cd rom,dojscie marne
ostatnio wyjmowalem pierwszy raz ,zajelo mi to ponad 2 h
prawda jest taka - żeby wyjąć radio wystarczy 10 minut, jak wiesz jak się do tego zabrać :)
Najpierw odkręcasz gałkę zmiany biegów, potem wyciągasz z zatrzasków oprawę przy lewarku (tą, gdzie jest też zapalniczka i awaryjne) i już masz dojście do 2 śrub na dole konsoli środkowej. Odkręcasz te śruby, wyciągasz całą konsolę środkową z górnych zatrzasków i wszystko masz już na wierzchu - radio, cały panel sterowania ogrzewaniem, klimą, etc.
Nawet robiąc to powoli zajmie to góra 20 minut.
Pozdro 8)
michalroge
29-11-06, 23:21
a co z moim nieszczęsnym zegarem? ma ktoś może jakś pomysł? czy u Was działa dobrze?
co do zegara to też mam 12-godzinny tryb i jakoś nie widzę w tym żadnego problemu :)
nigdy się nad tym nie zastanawiałem i nie mam takiego zamiaru :)
pozdro 8)
A pytanie trochę z innej beczki. Szukałem wszędzie i nieznalazłem niestety:( wiecie może jak przestawić zegar z trybu 12-godzinnego na tryb 24-godzinny? U mnie o 14 jest godzina 2 :(
w 6 genie... (dokladnie angliki)
trzeba bylo 2 przyciski wcisna na chwile (chyba godzinowy i minutowy) i zegar przechodzil w tryb 24h - bardzo mozliwe ze jesty podobnie........
chwila=2sek cus okolo
spróbuj... :wink: i napisz czy sie udalo...
lukas-comp
07-12-06, 22:49
uzyj szukaj, bo dawalem info jak sie zabrac za odkrecenie radia :)
michalroge
10-12-06, 00:41
Dzięki Lcfr ale nie działa. Wcisnąłem wszystkie możliwe kombinacje. W manualu też nic nie ma. Pojechałem nawet do serwisu (naiwne to było z mojej strony), bo przez telefon powiedzieli, że zmienią w pół minuty. I pan po dwóch kwadransach wyszedł i powiedział, że sie nie da w co osobiście nie wierze.
że sie nie da w co osobiście nie wierze.
Niedawno przegladalem ogloszenia motoryzacyjne i zauwazylem zdjecie wnetrza hondy civic 1.4 z 2003r. auto 5D na zdjeciu bylo wyraznie widac radio z CD takie samo jak w modelu po lifcie na wyswietlaczu byla godz 14 00.Jednak mozna.
znajdz to ogloszenie i dzwon sie spytac :P
koles by sie chyba troche zdziwil :)
michalroge
10-12-06, 12:34
Wiem już, że jest to możliwe, bo sąsiad ma identyczne radio w swoim civicu i również działa mu tryb 24 - godzinny. Śmieszne, że pierdoły mogą tak denerwować ludzi. W głowie nam sie przewraca od tej demokracji :)
A przeglądając forum widze, że to nie tylko mój problem...
http://img231.imageshack.us/my.php?image=obraz0406er.jpg
W moim radiu czas zmienia się w następujący sposób:
1) przez 2 sek. przytrzymać należy przycisk-pokrętło włącznika radia
2) po wyświetleniu 12H lub 24H lub OFF nalezy wprowadzić żądaną zmianę za pomocą klawisza nr 5, który służy do wybierania numeru odbieranej (zaprogramowanej) stacji radiowej
:)
michalroge
11-12-06, 21:23
Skasowałem mój ostatni post, bo okazuje się że wszystko działa! Jestem Ci dozgonnie wdzięczny! Jest tylko jeden błąd w Twojej instrukcji (a bardziej kwestia braku myślenia z mojej strony i nieumiejętnego czytania)
1) nasisnąć przycisk ON/OFF przez 2 sekundy, a potem go puścić!
2) nacisnąć przycisk 5 (wybierając żądaną opcję)
Swoją drogą pod 1,2,3,4 też są jakieś opcje. Niestety nie wiem do czego służą, ale nie będe już gmerał. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam
a właśnie chciałem napisać ze to jest możliwe :P
jutro ogarnę ten durny zegarek :)
michalroge co to znaczy dozgonnie wdzięczny? Nie ma sprawy, jesteśmy po to aby sobie pomagać :) dobrze, że w końcu przeczytałeś ze zrozumieniem :) i udało się uzyskać to co chciałeś. Pozdrówka
Ciekawe co reszta dostępnych opcji oznacza? A swoja droga nie wpadłbym ze tam cos jeszcze moze być. Kiedyś przypadkiem znalazłem to co sie włacza przy dlugim przycisnieciu przycisku na starcie :) ale za cholere nie mogłoem tego wł/wył ( chodzi o af on). Gratuluje dociekliwosci.
Czy wie ktoś może jak ustawić radio żeby leciały te wszystkie informacje z RDS i mieć włączony zegarek? Bo jak wybiera się jakiś program to zaraz pokazuje się zegarek. Jak się wyłączy zegarek całkiem (power przez 2 sekundy i przycisk 5) to informacje RDS pokazują się na wyświetlaczu. A przy włączonym zegarku pokazują się chwile informacje RDS i zaraz pokazuje się zegarek.
prawda jest taka - żeby wyjąć radio wystarczy 10 minut, jak wiesz jak się do tego zabrać :)
Najpierw odkręcasz gałkę zmiany biegów, potem wyciągasz z zatrzasków oprawę przy lewarku (tą, gdzie jest też zapalniczka i awaryjne) i już masz dojście do 2 śrub na dole konsoli środkowej. Odkręcasz te śruby, wyciągasz całą konsolę środkową z górnych zatrzasków i wszystko masz już na wierzchu - radio, cały panel sterowania ogrzewaniem, klimą, etc.
tu jest link do manuala demontażu konsoli (http://www.honda.slask.pl/forum/viewtopic.php?t=1014)
zapraszam wszystkich z okolic lublina do mnie zdemontuję konsolę w 10 minut robiłem już to ze 20 razy pozdro ?
Ale co, już umiesz czy dalej musisz trenować? :-)