Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hamulce

ryniu1
11-10-06, 16:24
Od pewnego czasu mam dziwny objaw w lewym tylnym kole. W momencie gdy hamuje czuję pulsowanie (odbijanie) pedału hamulca, tak jakby jeden raz na obrót koła. Nie wiem co mam robic. Czy ktoś może miał podobny problem.
Pozdrawiam
Piter

Dzida
11-10-06, 17:45
Skąd wiesz, że w lewym tylnym kole?

a) MOCNO krzywa tarcza
b) MOCNO krzywy bęben
c) ?

ryniu1
11-10-06, 18:00
ryniu1, No właśnie, że nie. Są przetoczone bębny oraz tarcze. Okładziny jest wystarczającodużo. A dlaczego wiem że chodzi o tył, gdy jadę i zaciągam "ręczny" to także jest odczuwalne pulsowanie.

LIO
11-10-06, 19:24
a skad wiadomo ze z lewej strony ?
8)

Dareko87
16-03-07, 19:51
moj ojciec mial tak w toledo 2 tez strasznie wibrowało przy hamowaniu strasznie to było denerwujace. Ale na trasie jak jechał do belgii tam i spowrotem problem znikł moze to wina okaldziny ze nie równo jest starta?

Moje pytanie jest takie mam strzesznie slabe tylne hample tzn reczny ale to oznacza ze przy normalnym hamowaniu naga tak samo tyl nie hamuje. Po zimie strasznie osłab ręczny czy to tylko klocki??

Jaki koszt takich klocków??

Pozdro i dzieki za odp ;)

makes
16-03-07, 21:08
ja miałem taki sam problem ze na jednym tylnim kole podczas hamowania cos jeden raz na obrót koła ocierało , po zdjeciu koła okazało sie ze tarcza jest w jednym miejscy skorodowania i przy hamowaniu bardziej trze klocek . po wymianie tarcz i klocków wszystko jest ok

Dareko87
17-03-07, 10:33
odpowie ktos na moje pytanie? bo dalej nie wiem czy to tylko klocki czy cos jeszcze pytanie wyzej

pozdro

michu034
04-02-08, 22:31
nie wiem czy to dobry temat , ale mam pytanie jaki jest rozmiar bębnów w
Civic EG4, rok 1994, poj: 1,5 VTEC-E , 90 KM. Rozmiar 180 czy 200??

kris-cf
05-02-08, 07:44
Dareko87, słaby reczny bedzie miał związek ze słabym hamowaniem na tylnej osi(u mnie tak było jak miałem urwaną linke od recznego z jednej strony i ta własnie strona nie hamowała)ma to chyba związek z tymi samoregulatorami,a koszt klockow zalezny od producenta i miejsca zakupu od 50 zeta w góre

Crb
08-04-08, 14:37
Witam
Mam pytanie:D. Co moze byc przyczyna mocniejszego hamowania tylnich hamulcow?? Jak za mocno wcisne pedal na dohamowaniach to blokuja mi sie tylnie kola i stawia mnie bokiem! Z gory dziekuje za odpowiedz.

pabloo83
08-04-08, 17:50
Jeśli za mocno hamuje ci tył, to albo masz za ścisło złożone hample, albo padł korektor siły hamowania(ogranicznik siły hamowania)

Crb
08-04-08, 18:00
Na innym forum wyczytlame ze moga byc zapowietrzone hamulce. Mozliwe???