Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dystanse do kół

wydma8
13-06-10, 21:37
Witam.

Zastanawiam się mocno nad tematem dystansów do kół do mojej 6gen hb.

I mam do Was kilka pytań.

Czy dystanse 5mm to max jaki można zamontować na szpilkach od 6gen??

Jeśli tak to gdzie kupie solidne i w rozsądnej cenie dystanse i jakich szukać, z jakiego materiału są najbardziej wytrzymałe.

Jeśli ktoś z Was ma może gdzie na boku takie dystanse to chętnie przygarne za rozsądną cene.

Pozdrawiam

!markos
14-06-10, 13:17
dystanse robi sie z aluminium. innych nie ma. kupisz na allegro. tanie sa.

oraz po co ci to?

Witoszcz
14-06-10, 15:38
przez dystanse szybciej ci sie wiele rzeczy popsuje ,

karpik85
15-06-10, 07:50
przez dystanse szybciej ci sie wiele rzeczy popsuje ,

A dlaczego ?

hellrider
15-06-10, 10:45
a dlatego ze kolo wzgledem lozyska piasty jest przesuniete barddziej na zewnatrz. Zwroc uwage ze przy normalnych felgach srodek mocowania kola do piasty jest osiowo na srodku felgi. Odsadzenie felgi na dystansie wiaze sie z wystawieniem kola bardziej na zewnatrz. To tak jak bys trzymal w wyprostowanej dloni 1 m pret lapiac go na srodku, a zlap sobie na jednym z koncow, i gdzie Ci nadgarstek bardziej cierpi ?:)

Oczywiscie to co napisalem wielu zzna za nieprawde i beda zaraz jakies sprzeczki, ale ja wiem swoje, jestem inny i kazdy wie swoje :)

!markos
15-06-10, 13:07
to co napisales wynika z twojej niewiedzy, lub niecheci do myslenia. powinienes napisac "nie wiem nic i tak mi sie wydaje", a nie "ja wiem swoje". szczegolnie podoba mi sie fragment o mocowaniu piasty do felgi na jej srodku.

kilka podpowiedzi:
1. co to jest et?
2. jakie et ma felga z plaszczyzna styku z piasta na srodku szerokosci felgi?
3. co stanie sie po zalozeniu felgi z mniejszym niz fabryczne et?

hellrider
15-06-10, 17:41
"nie wiem nic i tak mi sie wydaje" :)

Ale na zdrowy rozum, im środek bardziej przesunięty w którąkolwiek stronę to łożysko piasty bardziej cierpi niżeli byłoby na środku jak pisałem wyżej nie ? "nie wiem nic i tak mi sie wydaje"

!markos
15-06-10, 17:58
na zdrowy rozum, to piszac "w ktorakolwiek strone", przypieczetowales totalna nieznajomosc tematu.

hellrider
15-06-10, 18:21
!markos - slucham wyjasnien.

Sozan_
15-06-10, 20:55
minusy dystansów to:

1.dodatkowa masa

2. zwiększanie bicia kół odczuwalne na kierownicy (jeśli fele są choć troszkę krzywe)

Zdecydowanie bardziej polecam dobrać felgę z mniejszym et zamiast dystansów.

Choć z 2 strony 5 mm to nie jest tak dużo. ( ja przerabiałem 20mm z przodu i 25mm z tyłu na strone ;) )

Grzesiek2290
18-06-10, 13:38
Ale na zdrowy rozum, im środek bardziej przesunięty w którąkolwiek stronę to łożysko piasty bardziej cierpi niżeli byłoby na środku jak pisałem wyżej nie ?

Nie. Bo dajmy na to felga 15x7 z ET25 ma taki sam wpływ na piastę i jej łożysko jak felga 15x7 ET35 + 10mm dystans.

Jeszcze raz rozeznaj się co to ET. Bo bardziej szkodliwa może być felga bez dystansu jeżeli mamy jakieś hardcorowe ET.