PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna sprawa z subem

rutkose
13-06-10, 15:34
Siemka. Zakupiłem od znajomego wzmacniacz (jakis boshmann 2x150) i tubę blaupunkta (któryś z serii GT). Wszystko podłączone jest OK (sub zmostkowany), słychać bas dobrze ALE! Tylko w środku tzn. w kabinie. :D Szczerze dziwię się bo myślałem, że zawsze jeśli samochód posiada w bagażniku suba to go słychać także na zewnątrz i to nawet z dużej odległości.

Słyszałem dwie opinie:

1. Za słaby wzmacniacz
2. Tuby już mają taką charakterystykę w porównaniu ze skrzyniami
3. Brak zwrotnicy między wzmacniaczem, a tubą (słychać obecnie wszystko z głośnika, a nie same niskie)

Jeśli jest ktoś w stanie wyjaśnić hehe o co w tym chodzi to będę wdzięczny :)

zakit
13-06-10, 17:26
podaj model wzmacniacza to sie obejzy co ona potrafi.

to ze slychac wszystko a nie tylko niskie to znaczy ze wzmacniacz nie ma filtra (chyba) - w kazdym razie to kwestia wzmacniacza.

to ze go nie slychac to m, in dlatego ze moze masz na tyle dobrze wytlumiony bagaznik, i pewnie dlatego ze tuba nie schodzi tak nisko.(Hz)

!markos
13-06-10, 18:15
otworz bagaznik.

rutkose
13-06-10, 19:39
podaj model wzmacniacza to sie obejzy co ona potrafi.

to ze slychac wszystko a nie tylko niskie to znaczy ze wzmacniacz nie ma filtra (chyba) - w kazdym razie to kwestia wzmacniacza.

to ze go nie slychac to m, in dlatego ze moze masz na tyle dobrze wytlumiony bagaznik, i pewnie dlatego ze tuba nie schodzi tak nisko.(Hz)

Kurcze strasznie mnie ciekawi ten przypadek, bo zazwyczaj słychać już z daleka, że ktoś ma suba w bagażniku :D U mnie jak pisałem bass jest, ale w środku. Przy ustawionym wszystkim na maxa (we wzmacniaku i radiu) słychać na zewnątrz jedynie głośniki drzwiowe i trzeszczącą tablicę rejestracyjną :D

Zestaw:

Boshmann 3300FX 150 + 150
Blaupunkt gt1200 mkII
+kondensator 1 farad pomiędzy wzmacniaczem, a aku

Wątpię raczej, aby wynikało to przypadku, że np. gdzieś podłączyłem + zamiast -. Głośnik pracowałby po prostu w drugą stronę, ale słyszalny byłby normalnie.

Zmostkowałem chyba też prawidłowo, zgodnie ze schematem "+" z jednego kanału z "-" z drugiego. Pozostaje tak więc jeden wolny "-" i jeden wolny "+" ? Czy powinienem je połączyć kabelkiem??

Jednak wszystko powyższe wyklucza moim zdaniem brak basu na zewnątrz samochodu. Nie mam pojęcia dlaczego go nie ma.

Aha bass jest twardy, a nie miękki jeśli ma to znaczenie ;)

otworz bagaznik.

Jak już masz takie pierdy pisać to lepiej nic nie pisz..., a szyderę zostaw gościu dla siebie.

szastal
13-06-10, 20:28
Siemka. Zakupiłem od znajomego wzmacniacz (jakis boshmann 2x150) i tubę blaupunkta (któryś z serii GT). Wszystko podłączone jest OK (sub zmostkowany), słychać bas dobrze ALE! Tylko w środku tzn. w kabinie. :D Szczerze dziwię się bo myślałem, że zawsze jeśli samochód posiada w bagażniku suba to go słychać także na zewnątrz i to nawet z dużej odległości.

Słyszałem dwie opinie:

1. Za słaby wzmacniacz
2. Tuby już mają taką charakterystykę w porównaniu ze skrzyniami
3. Brak zwrotnicy między wzmacniaczem, a tubą (słychać obecnie wszystko z głośnika, a nie same niskie)

Jeśli jest ktoś w stanie wyjaśnić hehe o co w tym chodzi to będę wdzięczny :)

Na początek powiedz tylko czy muzyki słuchasz w aucie, czy stawiasz je gdzieś pod remizą i napędzasz imprezę ?
Żeby uzyskać taki efekt jak byś chciał to trzeba by kilka czynników spełnić a sprzęt jaki masz to chyba za słaba liga, zmiana głośnika na konkretny model oraz wzmacniacz , jakiś monoblok o dość dużej wydajności, obecnie co posiadasz to jak myślenie że mam malucha, jest lekki i dobrze idzie to będę nim startować na 1/4 . Kiedyś miałem problem przy montażu sprzętu w bmw 5 , bo koleś się uparł na skrzynie w bagażniku, a to było tak wytłumione że po zamknięciu go ledwo było co kol wiek w środku słychać, dopiero co nie co pomogło otwarcie przegrody na narty aby był jakiś przelot do kabiny. Teraz doczytałem że masz qupe , zobacz czy jest poprawa jak opuścisz delikatnie tylne oparcie od siedzenia, tylko nie wiem czy tak jest w qupe że wtedy jest dostęp do bagażnika.

rutkose
13-06-10, 21:18
Umówmy się panowie, że mi nie zależy na łubudubu na skrzyżowaniu. Dobrze jest mi tak jak jest bo bass mam, o który mi chodziło :) Na sprzęcie audio domowym się znam, na car-audio gorzej. Stąd cała moja głupia ciekawość dlaczego słuchać u co poniektórych łubudubu, a u mnie nie.

Tak jak pisałem wcześniej bass w środku jest w porządku, a w ogóle nie słychać go na zewnątrz.

zakit
13-06-10, 22:54
to sie ciesz ze go nie slychac za slaba liga zeby sie to gdzies roznosilo. moje byłe 600W w srodku tez ladnie dawalo, na zewnatrz juz nic nie bylo slychac....

FaziRBK
14-06-10, 11:40
To serio musisz mieć za słabą jednostkę :) A co to masz w ogóle za suba oraz wzmaka?
W moim Hatchu 6g szarpie aż miło, szkoda tylko, że wszystkim i na zewnątrz słychać już bass z daleka, ale jednak wyciszenie drzwi oraz bagażnika matami będzie miało u mnie głębszy sens :)
A z tuby słyszysz sam low bass czy słyszysz bass wraz z wokalem?

!markos
14-06-10, 13:32
Jak już masz takie pierdy pisać to lepiej nic nie pisz..., a szyderę zostaw gościu dla siebie.ale to byla najprostsza i najtansza metoda na uleczenie problemu, ktory opisujesz. najtansza + najprostsza = najlepsza. nie umiesz docenic szczerych porad forumowiczow :(

aha, jakby cos, to znajomy bedzie mial fajny glosnik do sprzedania. hertz hx250, ten napewno bedzie slychac 3, a nawet 4 skrzyzowania dalej. pytanie tylko czy nie przekracza budzetu na buszmeny i blałpunkty...

aaaaaaaa - zapomnialem! mozesz jeszcze sprobowac otworzyc na maxa okna, wyjsc z samochodu i odchodzac mierzyc odleglosc na jaka wydobywa sie basssssssss. podaj na forum wynik pomiaru w krokach, to cos dalej doradzimy.

MajkelG
19-06-10, 20:58
z tego co piszesz to wyglada na to ze nie masz odcinki LP ustawionej... poszukaj we wzmaku, w wiekszosci takie cudo wystepuje ;)

chodzi low pass filter

jak to ustawisz (miedzy 60 a 120Hz, jak tam Ci bedzie pasowalo) to bedziesz mogl dac troche wiecej mocy na glosnik.

nie wiem na co Ci wielkie łubudu i wogole tuba, ale wierze, ze z tego kiedys wyrosniesz ;)
pozdrawiam

szastal
20-06-10, 01:07
Ja mam hertza 250 mm , ale modelu dokładnie nie pamiętam , ale jest ładnie skrzynia pod niego wyliczona, wzmak hifonics i jak by mnie było z daleka słychać to osobiście bym poczuł porażkę. Teraz w środku jest ładnie i głośno ale natomiast jak się wysiądzie i zamknie drzwi to na zewnątrz jest cicho, nawet rejestracja nie lata i tak powinno się audio robić, w innym przypadku polecam 2 altusy 200 do bagażnika i wtedy na pewno będzie z daleka słychać.

ShiroiTokage
24-06-10, 20:41
A jakie masz kable?? To też ważna informacja.

Aha czy to ta tuba ?
http://www.ceneo.pl/535166s
bo jeśli tak to cudów się nie spodziewaj :o to ma tylko 200W RMS

!markos
25-06-10, 00:03
A jakie masz kable?? To też ważna informacja.
tak, ta informacja jest niezwykle istotna w rozchodzeniu sie dzwieku poza samochod. jest takze niezwykle wazna przy sprzecie tej klasy i tej mocy. bez dobrych kabli za stowke to w ogole nie zagra.