Zobacz pełną wersję : wymiana tarczy sprzegla d15b7
trudno jest takie cos zrobic? duzo jest rzeczy ktore moge zepsuc? bo szkoda dac mi do mechanika;/
sciagasz skrzynie, odkrecasz zamach, wymieniasz tarcze, zakladasz, i skrecasz
trzeba rozpiąć zawieszenie zeby wysunąć półośki, od skrzyni odpiąć dwie kostki. odkręcić rozrusznik, odkrecić skrzynie od bloku.
odkręcić docisk.
jest troche motania. jak masz pojęcie i wszystko idzie dobrze to szybko to ogarniesz.
ja sam wyjmowałem jakieś 2,5 godziny skrzynie, ale da sie zrobić to szybciej;)
ja sam wyjmowałem jakieś 2,5 godziny skrzynie, ale da sie zrobić to szybciej
widac masz juz wprawe :)
Jak sam nie ogarniasz to lepiej mechanik bądz ktos kto juz to przerabial !!
od rozrusznika wystarczy odkrecic chyba tylko 1 srube(jest na 2) bo jedna trzyma skrzynie do bloku (jest dluzsza)
rozumiem:) to dzieki i chyba sie za to zabiore sam...szkoda mi kasy dla mechanikow
widac masz juz wprawe :)
Jak sam nie ogarniasz to lepiej mechanik bądz ktos kto juz to przerabial !!
robiłem to juz dwa razy, teraz był trzeci;)
od rozrusznika wystarczy odkrecic chyba tylko 1 srube(jest na 2) bo jedna trzyma skrzynie do bloku (jest dluzsza)
masz racje;) ta z lewej śruba jest dłuższa, patrząc od strony pasażera.
dokładnie ja wymieniałem ostatnio całe sprzedło dałem 250zl i jak narazie sprawuje sie dobrze;)a roboty troche jest połoski rozkrecasz ja musiałem kupić nowe śruby.spóś sobie troche płynu chłodniczego,i ściag sobie wąż od chłodnicy do termstatu.potem od nagrzewnicy poprostu dozu schodzi z dostaniem sie zrobieniem miejsca a potem to juz dobrze.ja nie miałem wałka na sprzegło i trudno było tarcze ustawić,ale troche cierpliwości i zrobisz sam napewno
ja prawdopodobnie bede jutro wymienial sprzglo w d15b2 i mam pytanie odnosnie kluczy.
chodzi mi glownie czy potrzebne sa tam jakies specjalne (imbusy torxy ...)
10tke-12-kątną (oczkową zwyklą)
do odkrecenia skrzyni zwykle 17 (albo 19, nie pamietam)
wkoncu sie wzielem za to i wymienilem kompletne sprzeglo.
tylko chyba cos spier**lilem. na luzie i na biegu wszystko ok a jak chce jechac na polsprzegle to strasznie silnik sie trzesie...
czuc to wyraznie w srodku.
mial ktos taki przypadek? co moglem zrobic nie tak?
Tarczę nierówno ustawiłeś i chodzi Ci mimośrodowo. Najlepiej jakbyś miał wałek od drugiej skrzyni biegów do D serii (w B jest większy wieloklin). To znacznie ułatwia ustawienie tarczy. Po prostu naciągasz docisk i tarczę na wieloklin i wkładasz do otworu od zamachu. Jeśli nie masz wałka, to zostaje tylko ustawienie "na oko", ale wiesz co chłop na oko? ;)
Tarczę nierówno ustawiłeś i chodzi Ci mimośrodowo. Najlepiej jakbyś miał wałek od drugiej skrzyni biegów do D serii (w B jest większy wieloklin). To znacznie ułatwia ustawienie tarczy. Po prostu naciągasz docisk i tarczę na wieloklin i wkładasz do otworu od zamachu. Jeśli nie masz wałka, to zostaje tylko ustawienie "na oko", ale wiesz co chłop na oko? ;)
zostaje jeszcze poprostu zalatwic sobie przyrząd do centrowania tarczy sprzęgłowej...
pozatym jak mozna krzywo ustawic sprzęgło, skoro walek skrzyni wchodzi w tarcze, jak by ustawił krzywo to by skrzynia nie weszła w tarczę.
pozatym jak mozna krzywo ustawic sprzęgło, skoro walek skrzyni wchodzi w tarcze, jak by ustawił krzywo to by skrzynia nie weszła w tarczę.
Racja, moja pomyłka ;) Ale dowiedziałem się, że to może mieć kilka przyczyn. Od docisku po coś w elektryce.
moze jakims trafem tarcza jest poprostu krzywa...a moze za malo mocy ? :rolleyes: i sie telepie :D
dzieki za zainteresowanie.
w zamachu siedzi lozysko i tak mysle ze moze je wywalilem przy zakladaniu skrzyni (wypchnelem walkiem). mozliwe to?
albo moze zamach jest krzywy? bo poprzednie sprzeglo przypalilem:) i bedzie ze 4 miechy jak tak jezdzilem
Od docisku po coś w elektryce.
Co ma elektryka do docisku? :|
dzieki za zainteresowanie.
w zamachu siedzi lozysko i tak mysle ze moze je wywalilem przy zakladaniu skrzyni (wypchnelem walkiem). mozliwe to?
albo moze zamach jest krzywy? bo poprzednie sprzeglo przypalilem i bedzie ze 4 miechy jak tak jezdzilem
Nawet mimo braku łożyska zamach jest tak przetłoczony, żeby siedział na swoim miejscu, czyli nie inaczej jak równo ;)
Co ma elektryka do docisku? :|
Czytaj ze zrozumieniem. Problemy mogą występować w tym zakresie, a nie na tej linii elektryka-docisk:P Jeśli ma problemy z generowaniem napięcia, to może mu przerywać i nie ma iskry albo jak. Nie wiem. Przyczyn może być nawet kilka naraz.
Ale to temat o wymianie tarczy sprzęgła a nie o elektryce ?;p
Ale to temat o wymianie tarczy sprzęgła a nie o elektryce ?;p
tak ale kolega Evan1982 mial na mysli inne przyczyny szarpania zapewne.
troche pojezdzilem i teraz jakby juz mniej szarpalo. moze tarcza sie ulozy i bedzie ok.
mam jeszcze do wymiany tulejki w zawieszeniu to moze i przez to troche odczuwam.
pojezdzimy zobaczymy:)
tulejki w zawieszeniu to moze i przez to troche odczuwam.
pojezdzimy zobaczymy
Aaaa no jak tulejki jeszcze dochodzą to wiele wyjaśnia :) Sprawdziłbym też końcówki drążków i łożyska w zwrotnicach. Powodzenia.
no koncowka tez jedna do wymiany:o
nie mam czasu poprostu, lezy kilka rzeczy w garazu ale moze w nastepnym tygodniu bede montowal wszystko...
To najgorsze co można zrobić, poczekać. Ja się nie miałem kiedy sprężyć i mam zawieszenie do remontu. Już wymieniłem sworzeń i końcówkę drążka, ale ile jeszcze przede mną...
Dobra, koniec OT ;)
a no niestety, ja musze ogarnac wszystko do sierpnia bo przegladu nie przejdzie:rolleyes:
a tak w temacie to wczoraj zajechalem do mechanika z inna sprawa i przy okazji powiedzialem mu o tym.
stwierdzil ze jest do wymiany tylna poducha.
jak wymienie to dam znac czy pomoglo...