Zobacz pełną wersję : sKKontrolka ciśnienia oleju gaśnie po ok 5-10s
Redman69-n
11-06-10, 20:10
Witam. Honda 1,7 Ctdi. przebieg 119tyś. Ostatnio zauważyłem że jak odpalam samochód po dłuższym postoju kontrolka oleju gaśnie po ok 5-10s.i samochód głośniej pracuje. Jak kontrolka gaśnie samochód od razy ciszej pracuje. Objaw ten wystąpił po przejechaniu 3000km na oleju Castrol magnatc 5w40 i filtrze filtrona. Ostatnio wymieniłem filtr na oryginalny hondy ale nic się nie zmieniło. Czytałem co o jakimś zaworku w filtrze ale mechanik nic nie słyszał o zaworku w filtrze. Teraz chcę wymienić olej na Motula 8100 x-cess 5w40.Ale nie wiem czy jest sens wymiany po 3tys km. Po takim przebiegu olej nie powinien stracić swoich właściwości. Może być zapusty czujnik ciśnienia oleju? Miał już ktoś podobny problem? Proszę o pomoc bardzo to mnie stresuje, że mogę silnik zniszczyć..:mad:
Sprawdzałeś zawory w tym modelu się je reguluję. Co prawda chyba co 90kkm bo są hydrauliczne i regulację robi się blaszkami.
Redman69-n
12-06-10, 10:44
Nic nie sprawdzałem i nie regulowałem. Nie chcę wydawać hajsu jak nie wiadomo co do dokładnie. Zacząłem od najtańszej opcji-wymiana filtra. Teraz chcę wymienić olej.
podobno to normalka... u mnie nie gasnie jeszcze przez jakies 3-5 sekund.
Redman69-n
12-06-10, 12:00
ale u mnie ok 5-10s i głośniej chodzi. A wczesniej tak nie było
u mnie też gaśnie po 5 sekundach, mechanik mówił że normalne, podobny olej pobierany jest z jakiejs miski która znajduje się tak jakby za nisko.
Redman69-n
12-06-10, 21:51
MarioZ ale u Ciebie też głośniej chodzi jak świeci się kontrolka? Ale to mnie dziwi ze to stało się raptem. Wcześniej tego zjawiska nie było.
U mnie się to pojawiło po pierwszej wymianie filtra w Polsce. Jak auto przyjechało z Niemiec przy 120 kkm to tego efektu nie było. Olej teraz mam też Motul x8100, filtr Filtrona i dalej to samo tylko kontrolka gaśnie nie po 10 s a maks po 5 sek i w tym czasie silnik wydaje dziwny odgłos. Następnym razem będę próbował wymienić filtr na jakiś inny.
u mojego ojca byl filtron, teraz jest bosh i nie ma różnicy, ale na pewno gasnie duzo szybciej niz 5 sek
no i zadnych dziwnych odglosów nie ma, wiec moze u Ciebie to rzeczywiscie cos innego
u mnie też nie zauważyłem żadnych odgłosów czy głośniejszej pracy silnika a lampka gaśnie dokładnie po 3-4 sek :D