Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomysł na schładzanie powietrza w kabinie :)

czareek
11-06-10, 19:01
Mam pewien pomysł na upały:) Tylko nie jestem mechanikiem i nie wiem dokładnie jak działa układ ogrzewania w samochodzie. Otóż pomysł mam taki żeby zrobić przełącznik, który by włączał i wyłączał nagrzewnice w zależności od potrzeby. Układ regulacji ciepło-zimno polega na przesuwaniu klapki w mieszaczu (chyba tak to się nazywa) ale ta klapka jest taka cienka że moim zdaniem i tak powietrze się ogrzewa i wyłączając nagrzewnice można by maksymalnie zmniejszyć temperaturę w tych kanałach od silniczka nawiewu, bo tak naprawdę powietrze, które wpada do kanałów nawiewu przechodzi przez maskę i rozgrzany silnik ale przy wiekszych prędkościach myślę że różnica była by bardzo odczuwalna. Napiszcie co o tym myślicie. Może razem coś wymyślimy na mini klimatyzacje:)

Tompro
11-06-10, 19:04
Mam pewien pomysł na upały:) Tylko nie jestem mechanikiem i nie wiem dokładnie jak działa układ ogrzewania w samochodzie. Otóż pomysł mam taki żeby zrobić przełącznik, który by włączał i wyłączał nagrzewnice w zależności od potrzeby. Układ regulacji ciepło-zimno polega na przesuwaniu klapki w mieszaczu (chyba tak to się nazywa) ale ta klapka jest taka cienka że moim zdaniem i tak powietrze się ogrzewa i wyłączając nagrzewnice można by maksymalnie zmniejszyć temperaturę w tych kanałach od silniczka nawiewu, bo tak naprawdę powietrze, które wpada do kanałów nawiewu przechodzi przez maskę i rozgrzany silnik ale przy wiekszych prędkościach myślę że różnica była by bardzo odczuwalna. Napiszcie co o tym myślicie. Może razem coś wymyślimy na mini klimatyzacje:)

A patrzyłeś jak to jest wszystko podłączone? Dalej od tej klapki na dole idzie druga linka pod maskę którą zamyka/otwiera przepływ wody przez nagrzewnicę. Nie wiem co chcesz kombinować, ale nie tędy droga. Chcesz mieć chłodno to montuj klime.

markotny
11-06-10, 19:48
A patrzyłeś jak to jest wszystko podłączone? Dalej od tej klapki na dole idzie druga linka pod maskę którą zamyka/otwiera przepływ wody przez nagrzewnicę. Nie wiem co chcesz kombinować, ale nie tędy droga. Chcesz mieć chłodno to montuj klime.

x2:)...Nie kombinuj bo przekombinujesz i sobie zrobisz w aucie jakieś kuku niepotrzebne;)

pawciob80
11-06-10, 20:49
x2:)...Nie kombinuj bo przekombinujesz i sobie zrobisz w aucie jakieś kuku niepotrzebne;)

x3!!!

Przy okazji tego tematu przypomniało mi się jak to wielu już próbowało uskutecznić ogrzewanie w poczciwym "maluchu", oczywiście domowymi sposobami.

Tutaj znalazłem jeden z takich patentów: http://fiat126p.blogspot.com/2007/05/poprawa-ogrzewania-w-maluchu-126p.html

oczywiście wiadomo jaki wpływ ma takie kombinowanie na chociażby bezpieczeństwo czy poziom dB we wnetrzu, a co do civica, to jak Panowie powyżej, jedynie montaż klimy

PeJot
12-06-10, 20:31
Przy takich upałach jak nie masz klimy to z nawiewów leci ciepłe powietrze bo nie może być inaczej ;)

Podstawowy pomysł ... otworzyć okna i wyłączyć nawiew :p

rider143
12-06-10, 20:37
otworzyć okna i wyłączyć nawiew i piątkę zapiąć :D

skolopendra
13-06-10, 10:50
3kg suchego lodu na podłogę i jazda ;)

Budziniak
13-06-10, 11:10
3kg suchego lodu na podłogę i jazda ;)

Koniecznie od strony pasażera i koniecznie pasażer musi mieć gołe stopy

Saiti
13-06-10, 14:12
Zawsze można kupić lodówkę na 12V i potraktować jako hełm :P

reaktor
13-06-10, 14:59
albo obłożyć się mrożonymi filetami

amon
13-06-10, 15:30
Mało kto pewnie o tym wie ale, ja podam przykład schładzania wnętrza kabiny zaczerpniety z starego samochodu, a mnianowicie z "wołgi". w tych starych limuzynach w bagażniku był pojemnik na "suchy lód" który w upalnie dni chłodził pasażerów - rozwiązanie nie do pobicia :D

itam999
13-06-10, 17:16
Ja wczoraj dowiedziałem sie o takim rozwiązaniu :D
Klima na 12V ^_^
http://allegro.pl/item1063235175_nowy_klimatyzator_klimatyzacja_gw_2 30v_12v_kurier.html

augustflacha
13-06-10, 20:11
albo obłożyć się mrożonymi filetami

koniecznie panga z marketu za 5 zeta bo tam jest więcej lodu niż fileta:D

reaktor
13-06-10, 22:27
naturlanie,
P>Sładne imie..:D będziesz miał branie w civicklubie

JulekCIVIC
14-06-10, 10:55
załatwić sobie ze złomu dryga nagrzewnice nalać do niej ciekłego azotu i włożyć do tunelu od nadmuchu wewnątrz auta, powietrze będzie sie schładzało jak będzie przepływać przez kanał i ten drugi pojemnik z azotem. tylko ostrożnie z tym bo można się poparzyć... powinno lecieć bardzo zimne powietrze :)