Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niepokojący stukot [POMOCY!]

golommbek
11-06-10, 10:24
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem MB2. Ostatnio została oddana do generalnego remontu zawieszenia i mechanik miał wymienić wszystko co było niepokojące, ale nie o tym mowa. Jednej rzeczy nie potrafił znaleźć. Mianowicie, przy nagłym przyciśnięciu gazu na małych obrotach, lub przy odpuszczeniu z obrotów ponad 3tys. bo wcześniej nie słychać, pojawia się jednorazowe stuknięcie, no nie wiem jak to nazwać "pstryknięcie". Mechanik nie potrafił powiedzieć co to takiego, ukierunkował mnie tylko że to coś związanego z układem napędowym, no i powiedział żebym, pojechał na jakieś porządne zrywaki. Bo oni tam przy jadącym samochodzie rąk nie wsadzą bo pourywa, tak mi powiedział :p Ale wcześniej wolę was spytać. Co to może być ?

lukasrz
11-06-10, 10:29
podczas jazdy???

panewki??

odkręcony gdzieś wydech? kolektor? dziura w wydechu??

golommbek
11-06-10, 10:53
nie nie nie, to nie silnik, ani układ wydechowy, no i to nie jest ciągły stukot tylko pojedynczy. Raz stuknie w ciągu tych czynności które wymieniłem wcześniej, na początku myśleli że to przedni górny wahacz, ale gdy go wymienili, bo rzeczywiście był rozbity, ale stukot dalej został

Artek82
11-06-10, 11:15
chyba nie ten dział...

pwl
11-06-10, 11:30
Przegub wewn?

rider143
11-06-10, 15:03
Jeśli stuka przy zmianie obciążenia a zawieszenie wykluczasz to pozostają półosie z przegubami i skrzynia biegów. Ewentualnie poduszki silnika/skrzyni biegów.

golommbek
11-06-10, 15:09
jeszcze jedna kwestia, którą mi ojciec powiedział. Bo ja nie jeżdżę szybko po wybojach, natomiast on widocznie tak :mad: słychać ten stukot również na wybojach. Więc w grę wchodzi chyba również zawieszenie.

rider143
11-06-10, 15:18
Więc w grę wchodzi chyba również zawieszenie.więc pojedź na szarpaki i poproś o sprawdzenie stanu zawieszenia.

mirasek
11-06-10, 15:53
Sprawdź sworznie zawiasów drzwi.

demonobiker
11-06-10, 20:04
w moi wypadku bylo tak ze jak dodawalem gazu albo gwaltownie go ujmowalem z obrotow to stukalo i na dziurach tez okazalo sie ze b yla wypruta poduszka pod silnikiem i tak walilo a tez przymierzalem sie do wymiany wachaczy....